Hessel van der Wal, Jille van der Wal en Jelmer Beerda van DEVI in Buitenpost voor onafhankelijk advies op maat.
Hessel van der Wal, Jille van der Wal en Jelmer Beerda van DEVI in Buitenpost voor onafhankelijk advies op maat. Foto: Actief Media

DEVI geeft objectieve informatie over energiebesparing

Algemeen

"Het levert vaak veel comfort op, maar wat de beste keuze is, verschilt per situatie"

BUITENPOST - DEVI in Buitenpost geeft onafhankelijk advies op het gebied van duurzame energie-oplossingen. Dat doen ze voor zowel bedrijven als particulieren. "Het is een onderwerp waarover weinig objectieve informatie beschikbaar is. Bovendien moeten veel factoren worden meegewogen om tot goed advies te komen. Dat is de markt waar wij induiken", zegt Hessel van der Wal, samen met Jelmer Beerda initiatiefnemer.

Ze begonnen in 2018. "We kenden elkaar vanuit de sportwereld en survivallen", vertelt Hessel, hiervoor salesmanager bij een bedrijf dat energiecontracten levert. Jelmer is scheikundige en hield zich bezig met biologische gewasbescherming. "We merkten dat er in de maatschappij enorm veel vragen zijn over de energiemarkt. Bijna iedereen wil zijn steentje bijdragen", zegt Jelmer. "Maar waar begin je? Wat is verstandig in jouw persoonlijke situatie? Er is behoefte aan niet-commerciële, onafhankelijke informatie. Die geven wij."

Gecertificeerde installateurs

Voor ze van start gingen, lieten ze zich flink bijscholen over alle technische mogelijkheden van dit moment. "We lieten ons tevens opleiden tot gecertificeerd vakbekwaam installateur van zonnepanelen. In eerste instantie om verstand van zaken te krijgen en van binnenuit te weten waarover we het hebben. In de praktijk blijkt het vertrouwen te geven als mensen merken dat wij niet alleen praten over energie-oplossingen en bijbehorende financieringsmogelijkheden, maar ook zelf het dak op gaan." Broer Jille van der Wal sloot zich in april vorig jaar aan. "Er bleek een enorme behoefte aan gecertificeerde installateurs", vertelt Hessel. "We hebben in twaalf maanden 2500 panelen geïnstalleerd op zo'n 200 daken." Deze bedrijfstak legt inmiddels een stevige basis onder de onderneming. "Maar advies blijft de hoofdzaak", zeggen de mannen van DEVI.

Er is behoefte aan onafhankelijk advies

Hessel, Jelmer en Jille raken nooit uitgesproken als het over energie-oplossingen gaat. "Mensen bellen ons omdat ze een warmtepomp willen, of besloten zonnepanelen te plaatsen. Maar welke moeten ze kiezen. Wat is het effectiefst, gezien het huis waarvoor het is bedoeld? Wat zijn mogelijk onbedoelde gevolgen? Ook financieel gezien willen mensen sparren: er wordt zoveel gezegd over subsidies dat ze door de bomen het bos niet zien."

Maatwerk is noodzakelijk

DEVI geeft advies op maat. Dat kan gaan over het installeren van energiebesparende maatregelen, over het duiden van de technische specificaties, over subsidie- en financieringsmogelijkheden of over het afsluiten van energiecontracten. "Wij komen bij onze klanten langs en nemen het geheel in ogenschouw. Hoe is de isolatiewaarde van het pand? Wat is de staat van onderhoud? Is het de bedoeling dat de maatregelen een besparing realiseren? Betreft het de woning van een groeiend gezin? Zijn er plannen voor een elektrische auto? Mogelijk komt een vraag over driedubbelglas van een ouder stel dat tevens plannen heeft om op de begane grond een bad- en slaapkamer te realiseren. Al dit soort informatie heeft invloed op ons advies", aldus Hessel. "Wij zijn niet de glaszetter die zonder vragen de ruiten vervangt. Wij zijn niet de installateur die niets over energiebesparing zegt als u er niet om vraagt. Nee, wij zijn de adviseurs die combineren, meedenken. Wij kunnen voor u een realistisch plan van aanpak opstellen en voorrekenen wat bepaalde maatregelen opleveren. Vervolgens regelen we voor u een glaszetter, een badkamerinstallateur, een bouwondernemer... wat maar nodig is."

Maatwerk, dat is waar het om gaat bij DEVI. Wat doe je nu, wat doe je later? Hoeveel kosten de gewenste maatregelen en welke investering is haalbaar? "Veel mensen beginnen hun keuzes met het bepalen van de manier waarop ze hun huis en water willen gaan verwarmen: met zonnepanelen, een warmtepomp, een palletkachel of met groene stroom? Maar de eerste stap moet eigenlijk een blauwdruk van je woning zijn. Wat voor type woning heb je, hoe is de isolatiewaarde van de vloer, het dak, de muren en het glas? Hoe is de staat van onderhoud en hoe is de verwarming nu geregeld? Handig is om met energiebesparende maatregelen aan te sluiten bij natuurlijke onderhoudsmomenten. Misschien kan niet alles tegelijk, maar je kunt wel kijken waar je over vijftien jaar wilt staan. Isoleren en energieneutraal verwarmen gaat over veel meer dan alleen het klimaat. Het gaat ook over uw wooncomfort, uw portemonnee, het al of geen geluidsoverlast ervaren en de waarde van uw woning."

Wilt u advies? Neem contact op. DEVI | Buitenpost | 06-12360754 |
www.devi-advies.nl

Actueel

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 37 minuten geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 53 minuten geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 1 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 2 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 17 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 19 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 20 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 21 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 22 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 23 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen gisteren
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51