Drachtster zaalvrouwen halen halve bekerfinale

Algemeen

DRACHTEN - De zaalvoetbalvrouwen van Drachtster Boys/HR Piping hebben zich verzekerd van een halve finaleplaats in de landelijke beker en spelen tegen de andere, verrassende, halve finalist KTP Nieuw Roden op 28 februari. De bekerwedstrijd tegen Exstudiantes Zwolle was vrijdag niet meer dan een formaliteit voor de cupfighter uit Drachten. Voor het zelfvertrouwen is een 4-1 overwinning een prima opsteker.

Door Jelle Jeensma

Ook in de competitie doen de Drachtster zaalvoetbalsters het uitstekend, na het wat mindere vorige seizoen. Ze staan bovenaan in de eredivisie en zullen zeker de play-offs gaan halen, waarin de strijd om het landskampioenschap pas echt begint.

De jonge talenten ontwikkelen zich goed, maar de betere resultaten kunnen niet los worden gezien van de terugkeer van international Esther van Toledo. "Ze is er een heel seizoen uit geweest door een blessure, maar het is knap dat ze zo is teruggekomen", zegt haar trainer Symen Abe Hoekstra. Van Toledo, een geboren zaalvoetbalster, staat met haar techniek en inzicht aan de basis van veel aanvallen. Van Toledo en Jessie Prijs, de andere international, zijn nog steeds bepalend voor het team. Drachtster Boys besliste het bekerduel tegen Exstudiantes Zwolle al snel. Marije Procee zorgde voor 1-0, waarna er een eigen doelpunt van de Zwollenaren was. Bij de 3-0 werd de Zwolse verdediging uiteen gerafeld door een fantastische combinatie, opgezet door Jessie Prijs en Esther van Toledo, waarna de lepe Lisanne Kempe bekwaam kon afronden: 3-0. Exstudiantes stelde er niet veel tegenover. Keepster Anna Reitsma, tegenwoordig ook international, hoefde zich niet bovenmatig in te spannen.

In de tweede helft gebeurde er niet veel meer. Het hoogtepunt was het doelpunt van Daphne de Jong, afkomstig uit het Talententeam van Drachtster Boys. De Zwollenaren kregen enkele mogelijkheden, waarvan een werd benut door Jorie Schepers. Ze hadden vaker kunnen scoren, maar Drachtster Boys heeft in Richelle Gordijn een prima tweede keepster. Ze hield Exstudiantes drie keer van een doelpunt af, waardoor het 4-1 bleef. Met alleen creatieve speelsters red je het niet. Sieta de Vries is zo'n taakbewuste verdedigster die meestal op de goede plaats staat om aanvalsters uit te schakelen. Als het nodig is, schiet ze de ballen zonder pardon over de zijlijn voordat het gevaarlijk kan worden. Opbouwend heeft ze een goede inspeelpass in huis. "Het gaat nu veel beter in de competitie dan vorig seizoen. Voor de winterstop hadden we al meer punten gepakt. Dat Esther van Toledo terug is maakt verschil. Ze is rustig aan de bal, altijd in beweging en maakt acties."

Sieta is al een paar seizoenen basisspeelster. "Ik kreeg een kans en heb het vertrouwen van mijn trainer. Van individuele acties moet ik het niet hebben, toch heb ik vorige week voor het eerst gescoord in de competitie. We trainen veel op spelsystemen en vaste patronen, dat zie je terug in ons voetbal." Trainer Symen Abe Hoekstra is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Drachtster Boys. "Het is jammer dat er na elk seizoen speelsters vertrekken, want het kost veel trainingsuren om de goede automatismen in de spelersgroep te krijgen. Dit seizoen doen we weer mee om de prijzen, dat willen we elk seizoen." In het filmpje dat kan worden bekeken via de ActiefPlus-app en op www.actiefonline.nl komt de trainer aan het woord. Drachtster Boys speelt vrijdag thuis de topper tegen Feijenoord Futsal.

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 4 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03