Marcel Smit ziet zichzelf als een ambassadeur van de Friese Wouden.
Marcel Smit ziet zichzelf als een ambassadeur van de Friese Wouden. Majella Fotografie

Albumpromotietour langs zestien kerken

Algemeen

Stichting Alde Fryske Tsjerken viert 50-jarig jubileum met optredens van Marcel Smit

BURGUM - Komende vrijdag is de presentatie van het nieuwe album 'Noch mear muzyk' van Marcel Smit in de dorpskerk van Baaium. Niet een voor de hand liggende locatie voor een echte 'wâldpyk'. "Do moast it evangeelje ek bûten de regio ferkûndigje", zegt de in Burgum wonende zanger die 'hikke en teen' is in De Westereen hierop. De albumpresentatie is het resultaat van een samenwerking met stichting Alde Fryske Tsjerken, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. Na de officiële presentatie in Baaium volgt er een tour langs nog 14 kerken.

Begin vorig jaar werd Smit gebeld door Joke Bakker van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Of hij 'het kado' wilde zijn voor het jubileum van de stichting was haar vraag. "Moat ik dan út in doaze springe ofsa?", was de gekscherende reactie van Smit. Al snel bleek het echter de kans voor een mooie samenwerking. Smit was op dat moment bezig met zijn derde album en wat zou het mooi zijn als hij dit straks kon presenteren in de prachtige historische Friese kerken.
"Kinst de stifting sjen as it grutste teater fan Fryslân, mei de tsjerken as sealen", zegt Smit. "It binne ieuwenâlde kultuerpodia. It is prachtich om dêryn te spyljen." Eerst ontstond het idee voor een albumpromotietour langs acht kerken. Omdat veel meer kerken van de stichting aangaven Smit een podium te willen bieden, werd de tour uitgebreid naar zestien kerken. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Het eerste optreden was afgelopen zondag in de recent gerestaureerde kerk van Dedgum. Komende vrijdag wordt het album pas officieel gepresenteerd in Baaium omdat de dorpskerk hier mooi ruim is. In de meeste kerken past namelijk veel minder publiek. "Yn guon tsjerkjes passe mar fiiftich of sechtich minsken, dan probearje ik it optreden akoestysk te dwaan." Naast in Dedgum en Baaium speelt Smit nog in de kerken van Feinsum, Swichum, Huizum (Leeuwarden), Holwerd, Ferwoude, Britsum, Haskerdijken, Olterterp, Zweins, Sint Jacobiparochie, Jorwert, Kortehemmen, Terband en Blessum.
'Noch mear muzyk' is het langverwachte vervolg op de albums 'Mear muzyk' en 'Muzyk'. Met het nieuwe album zet Smit een flinke stap voorwaarts. "Op myn earste album stiene alle nûmers dy't ik op dat stuit hie, op dit album steane allinnich de beste nûmers fan de ôfrûne tiid." De liedjes zijn zowel tekstueel als muzikaal van een hoog niveau. Zeven nummers zijn compleet nieuw en vijf nummers zijn Friese versies van Engelstalige nummers. Deze komen uit de theatertour Frisicana II, die hij het afgelopen jaar bracht in Friese theaters met Piter Wilkens en Gurbe Douwstra. Uiteraard ontbreken ook zij niet op het album.

Natuurlijk spelen Smits vaste muzikanten op het album zoals Wander van Duin op bas, gitaar en mandoline en Jelmer Haringsma op elektrische gitaar en lapsteel. Daarnaast hoor je Ruben Soer op drums, Johanna Hamstra op banjo, Joost van Es op viool (hij speelde eerder met onder andere Lou Reid, JW Roy en Within Temptation), André Sommers op pedal steel (hij speelt ook in de band van Waylon) en het strijkkwartet Regina Forte in de nummers. Tijdens de albumpromotietour zal Smit de liedjes spelen zoals hij ze schreef, alleen met gitaar. De albumpresentatie begint om 20.30 uur, deuren gaan open vanaf 20.00 uur.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 7 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 7 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 8 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 8 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 9 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 10 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 12 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 13 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 14 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34