Klaas-Pieter, Méthode en Mike zitten met veel plezier op De Saad in Damwâld.Woensdag 5 februari heeft deze school een open avond.
Klaas-Pieter, Méthode en Mike zitten met veel plezier op De Saad in Damwâld.Woensdag 5 februari heeft deze school een open avond. Foto: Actief Media

Christelijke mavo De Saad houdt op 5 februari open avond

Algemeen

School voor VMBO-TL in Damwâld heeft verrassend veel mogelijkheden

DAMWALD - Docenten van christelijke mavo De Saad laten leerlingen van groep 7 en 8 graag kennismaken met hun school in Damwâld. Er is een open avond op woensdag 5 februari van 18.30 tot 21.00 uur. "Wij zijn een kleine school, met verrassend veel mogelijkheden", zegt directeur Jantine van der Kooij.

De Saad is een school waar leerlingen zich snel thuis voelen. Een gevoel van veiligheid wordt geboden door structuur, persoonlijke aandacht en maatwerk in het onderwijs. De Saad is ook voortdurend in ontwikkeling. "We bieden een stevige basis en sluiten tegelijk aan bij de jongere van deze tijd en bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Nieuwe vakken zoals Technologie & Toepassingen (landelijk nog in de pilot-fase!) kun je ook al volgen op De Saad", aldus de directeur.

's Morgens vaklessen, 's middags keuze

"We zijn vorig schooljaar begonnen met een nieuw onderwijsconcept. Dat slaat aan", zegt Jantine van der Kooij. Er wordt gewerkt met duidelijke roosters. De lesdag voor de leerlingen in de onderbouw begint om 8.45 uur en eindigt uiterlijk 14.45 uur. 's Morgens worden vaklessen gegeven, 's middags zijn er Choice-uren. "Bij de Choice-uren kiezen de leerlingen zelf wat ze volgen. Bijvoorbeeld voor een vak dat ze moeilijk vinden, maar ook voor een vak dat ze leuk vinden, zoals gym of kunst & cultuur. Daarnaast zijn er Support-uren, waar leerlingen ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben in de vorm van Remedial Teaching, huiswerkbegeleiding of bijles."

VMBO-tl, of doe 'de sprint'

Door maatwerk in het onderwijs te bieden, is de mavo geschikt voor leerlingen met een advies kader/tl tot en met tl/havo. "Voor de laatste groep hebben we 'de sprint'. Sprinters halen bij ons in drie jaar hun vmbo-t-diploma. Hierbij helpt het dat de klassen altijd nog kleiner zijn dan gebruikelijk."
De eerste twee jaar heeft elke klas een vaste mentor. "Die geeft de groep relatief veel les, waardoor hij/zij de leerlingen goed kent. Er zijn groepsmentor-uren en er is tijd voor individuele gesprekken."

Om lezen te stimuleren wordt een bibliotheek ingericht op De Saad. "Geconcentreerd, diep lezen vraagt oefening, daarom staan er lees-uren op het rooster. Onlangs hebben we daaraan toegevoegd dat onze leerlingen in de eerste klas altijd een leesboek in hun tas hebben voor vrije momenten. In combinatie met de huisregel 'mobiel thuis of in de kluis' wordt het lezen van lange teksten steeds gewoner."

"Choice-uren kiest leerling zelf"

De Saad zoekt samenwerking

Op bestuurlijk en ondersteunend niveau zoekt De Saad samenwerking met de scholengemeenschap Piter Jelles. Bijzonder, want De Saad is een christelijke school en blijft dat ook. Piter Jelles is echter gewend om overkoepelend te werken voor kleine scholen met een eigen onderwijsconcept en daarom is aansluiten een optie. Als het doorgaat, zullen leerlingen er overigens weinig van merken, omdat het alleen organisatorisch gevolgen heeft. "De Saad blijft De Saad, is ons beider uitgangspunt. De sterke structuur, de korte lijntjes, het stukje persoonlijke aandacht vanuit onze christelijke identiteit en de gezellige sfeer blijven gewoon zoals ze zijn."

Open avond, aanmelden hoeft niet

Voor de open avond hoef je je niet aan te melden. Je kunt gewoon binnen lopen tussen 18.30 en 21.00 uur. Docenten en leerlingen zorgen voor een verrassend programma, waarbij toekomstige leerlingen op leuke wijze kennismaken met de school.

De Saad | Nijewei 1, Damwâld | www.desaad.nl |
open avond 5 februari

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03