Schaatsster Marijke Groenewoud in training op Thialf-ijs. Deze week schaatst ze tweemaal op de Weissensee.
Schaatsster Marijke Groenewoud in training op Thialf-ijs. Deze week schaatst ze tweemaal op de Weissensee. Foto: Actief Media

Groenewoud schaatst en skeelert zo veel mogelijk

Algemeen

WEISSENSEE - De twintigjarige schaatsster en skeeleraarster Marijke Groenewoud uit Hallum is vertrokken naar de Oostenrijkse Weissensee. Ze hoopt daar aan alle vier wedstrijden voor dames mee te kunnen en mogen doen, met afstanden van 40 tot en met 200 kilometer.

 

"As de trainers Arjen Samplonius en Jildert Anema dat tefolle fine, dan hâld ik my oan harren advys", zegt de enthousiaste Hallumse, die een weekje fietstraining op Tenerife achter de rug heeft en daarna een kleine week trainen op het ijs van Thialf.

"Dy training op Tenerife is foaral om de 'rode bloedlichaampjes' oan te fiterjen troch mear sinneljocht te krijen as yn Nederlân", weet ze. Vorige week dinsdag keerde ze - "mei oardel oere fertraging" - met haar team gesponsord door Easyjet met een rechtstreekse vlucht terug op Schiphol, waar haar ouders haar ophaalden. "Dan hoegden wy gjin auto op Skiphol stean te litten", merkt Groenewoud op.

Haar - opvallende - auto wordt trouwens gesponsord en heeft daarom een bijzonder uiterlijk. Ook de naam 'Marijke Groenewoud' staat er op te lezen. "Ik meitsje in soad kilometers mei de auto, dus ik bin der hiel bliid mei. Sûnder sponsor soe it sa net kinne."

Ook op het ijs en in de zomer op skeelerbanen - en parcoursen maakt ze veel kilometers. "It leafst doch ik oan safolle mooglik wedstriden mei. Ik ha my de lêste tiid op iiis beheind ta de marathons en de 'massastart', mar folgjend seizoen wol ik ek graach meidwaan op de koartere ôfstannen, lykas de 1.000 en 1500 meter en de trije en de fiif kilometer. De 500 meter is foar my eins te koart."

Haar einddoel is een Olympische titel. "Dêrom sjoch ik it skeelerjen simmerdeis foaral as training foar it reedriden. Al wol ik fansels wol altyd graach winne!" Op de skeelerbaan heeft ze tot nu toe voor haar eigen gevoel de beste prestaties geleverd: driemaal Europees kampioen bij de junioren (afvalkoers, duizend meter en marathon). "En alles opteld, op redens en op skeelers, in tweintichtal titels wûn."

Rond de jaarwisseling was ze de sterkste opponent van senior-(marathon-)schaatsster Irene Schouten. Die won toen tweemaal in eindsprints (onder andere Nederlands kampioenschap marathon in Enschede) maar nipt van Groenewoud. "Irene is no noch de te klopjen tsjinstanner. Mar ik wurd alle jierren better, dus ik hoopje har dochs noch ferslaan te kinnen, leafst dit seizoen al."

Ze woont nog bij haar ouders in Hallum en heeft een betaalde deeltijdbaan als taartenbakster bij 'Lekker Zoet' in de Leeuwarder wijk Nijlân, vlakbij het Friesland College. "As de trainings- en wedstryskema's it talitte, dan wurkje ik dêr twa dagen yn 'e wike. Ik ha op de bakkersfakskoalle sitten. By 'Lekker Zoet' wurdt gjin bôle bakt, wy meitsje allinne fondant-taarten. Dy besoargje ik somtiden ek."

Maar het schaatsen en het trainen gaan voor. Tijd voor (andere) hobby's dan schaatsen en skeeleren heeft ze niet. "Ik fyn it wol lekker dat ik by de bakkerij oan 't wurk kin, as ôfwikseling fan it (reed)riden. Jûns bin ik faak sa wurch, dat ik dan op 'e bank lis te bekommen. In topsporter moat op 'e tiid rêst nimme."
Op de Weissenzee rijdt ze het liefst alle vier wedstrijden, maar haar trainers raden haar dit af. Gevolg: "Ik ryd allinne de earste twa wedstriden, tongersdei en sneon, dêrnei gean ik wer nei hûs." , Ze mist dus de wedstrijd over 200 kilometer op 29 januari.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21