Burgemeester Jeroen Gebben wijst op Anny ter Linden (vierde van links) die voor de 40ste keer een prachtige voorstelling regisseerde voor M.R.V.Tesselschade. Rechts acteur Jelke van der Meulen, midden achter Theo Smedes en Jitze Grijpstra.
Burgemeester Jeroen Gebben wijst op Anny ter Linden (vierde van links) die voor de 40ste keer een prachtige voorstelling regisseerde voor M.R.V.Tesselschade. Rechts acteur Jelke van der Meulen, midden achter Theo Smedes en Jitze Grijpstra. Foto: Actief Media

"Ja dehuh. Read, kapke, kuorke. Dat kin net misse"

Algemeen

M.R.V. Tesselschade scoort veel lovende woorden voor de jubileumvoorstelling

BURGUM - "Tesselschade wil onderscheidend zijn binnen het dorpstoneel, en dat is ze ook ditmaal gelukt," zei burgemeester Jeroen Gebben zaterdag na afloop van de 150ste voorstelling van toneelvereniging uit Hurdegaryp. Tot en met 1 februari brengen zij in It Maskelyn in Hurdegaryp Lang & Lokkig voor het voetlicht.

Zaterdag was de première. Lovende woorden van het publiek waren het resultaat. "Het is ieder jaar mooi wat Tesselschade neerzet, maar dit jaar is toch ook echt weer geweldig", jubelt een toeschouwer. "Snelle overgangen zorgen voor een voorstelling vol vaart. Knap omdat de scenes heel afwisselend zijn en je als toeschouwer toch altijd precies weet waar je bent."

De voorstelling bevat veel humor, maar ook medelijden en ontroering worden gevoeld in de zaal. "Je kan zien dat er professionele acteurs en zeer ervaren amateurs meedoen", zegt een ander. "Zo knap hoe Theo Smedes en Jitze Grijpstra al die dubbelrollen spelen, met zo'n sterke mimiek. Schitterend."

"Ik heb me verbaasd", zegt burgemeester Gebben, "hoe relatief zo weinig spelers zoveel personages voor het voetlicht brengen." De burgemeester was aanwezig bij de première omdat de Hurdegariper toneelvereniging 150 jaar bestaat. Voor een volle zaal sprak hij eervolle woorden tegen regisseur Anny ter Linden - Veenstra. Ook zij had namelijk een jubileum: het was de veertigste voorstelling die zij voor Tesselschade regisseerde. Dat deed ze, bleek alom, naar volle tevredenheid van de toneelploeg en het publiek, want "Anny gaat altijd voor het beste van het beste".

De vindingrijkheid straalt van de voorstelling af. In het verhaal van Lang & Lokkich worden drie historische vertellingen op humoristische wijze door elkaar gehusseld en hedendaags neergezet. Sommige personages hebben daarbij een geheel eigen karakter gekregen, al verbaast het Roodkapje niet dat Assepoester haar direct herkent. "Ja dehuh. Read, kapke, kuorke. Dat kin net misse", reageert ze vinnig als ze de dochter van de baron ontmoet. De baron is een man die zijn nieuwe vrouw en haar dochters in zijn huis omzeild door naar een conferentie te gaan voor 'earme adel, euh, waarme ierde".

"Prachtige teksten," klinkt het menigmaal bij de nazit aan de bar in It Maskelyn. "En wat kan die Jelke van der Molen toch prachtig spelen! Zo fijn om naar zijn grappige spelstijl te kijken!" Voor de acteur was er na afloop speciale aandacht: hij speelde voor de 25ste keer bij M.R.V. Tesselschade. Om hem in het zonnetje te zetten beklommen twee leden van de STAF het podium. Met positieve woorden, een oorkonde met zilveren speld en een bloemetje werd de jubilaris bedankt.

Burgemeester Gebben kreeg het eerste exemplaar uitgereikt van het jubileumboekje dat oud-Tesselschadelid Willy Hoekstra samenstelde. Liefhebbers kunnen het bestellen bij de kassa.

De laatste kaarten voor Lang & Lokkich kunnen bemachtigd worden via www.vanplan.nl of 06 – 25191497. Er zijn nog kaarten voor vrijdag 24 januari, zaterdag 25 januari en vrijdag 31 januari (steeds 20.00 uur). De andere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 17 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 17 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 19 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 20 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 21 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 23 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen gisteren
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30