Aftrap Smallingerland European City of Sport

Algemeen

DRACHTEN - In Sportcentrum Drachten werd donderdagavond European City of Sport 2020 in stijl geopend. Het officiële startschot van een jaar vol sport en bewegen werd gegeven door burgemeester Jan Rijpstra.

Voordat de sprekers aan het woord kwamen, konden de vertegenwoordigers van sportverenigingen, maatschappelijke instellingen en lokale ondernemers kijken naar een show van Sportacrobatiek Adonis. Wereldkampioen Robin Ciric en zijn vader en trainer Nebbe Ciric gaven een kickboksdemonstratie. Een banner met de afbeelding van Robin Ciric komt permanent te hangen in het Sportcentrum. Op 31 mei verdedigt Robin Ciric zijn wereldtitel in zijn klasse in Groningen.

Burgemeester Jan Rijpstra vindt dat sport en beweging in een vitale samenleving centraal horen te staan en iedereen mee moet kunnen doen. "Onze gemeente heeft schitterende sportaccommodaties in Smallingerland gerealiseerd, maar overdag staat er veel ruimte leeg en daar kan meer gebruik van worden gemaakt." Sportbedrijf Drachten heeft een voortrekkersrol in het stimuleren van sportactiviteiten. Topsport en breedtesport krijgen alle aandacht in dit jaar waarin Smallingerland de titel European City of Sport voert.

Het sportieve jaar heeft nu al twee evenementen op het programma, die veel publiek zullen trekken. Het Europees kampioenschap Dodgeball, een sport die is te vergelijken met trefbal, komt naar Drachten van 15 tot en met 18 oktober. Verder is Drachten de start- en finishplaats van de eerste etappe van de Healty Ageing Tour Noord Nederland op 8 april. Aan deze meerdaagse wielerkoers voor vrouwen doen toprensters mee. De route kon alvast worden bekeken in het Sportcentrum.

Henk de Jong, trainer van SC Cambuur en ambassadeur van European City of Sport, had een serie boeiende en vermakelijke anekdotes over zijn loopbaan als voetbaltrainer in petto. "Plezier is de basis van de sport, wanneer je dat terug ziet bij de spelers komt het publiek naar het stadion."

Lokaal sportakkoord

De gemeente Smallingerland en diverse sportorganisaties hebben inmiddels de handen ineengeslagen om te komen tot een lokale variant van het Nationaal Sportakkoord 'Sport Verenigt Nederland'. Op woensdagavond 29 januari is de startbijeenkomst in het gemeentehuis. Jacqueline Rosier, Clubheld van Nederland 2019, vertelt over haar vrijwilligerswerk bij Drachtster Boys. De avond start om 18.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Verenigingen en organisaties die mee willen praten en ideeën hebben voor de hoofdthema's van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord kunnen zich opgeven via sport@smallingerland.nl. Bij vragen kan contact opgenomen worden met sportformateur Richard Steensma via info@burosportief.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 6 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 7 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 8 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 9 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 11 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34