De acteurs Theo Smedes (links) en Jitze Grijpstra (rechts) passen voor het eerst hun kostuum onder leiding van regisseuse Anny ter Linden-Veenstra (midden).
De acteurs Theo Smedes (links) en Jitze Grijpstra (rechts) passen voor het eerst hun kostuum onder leiding van regisseuse Anny ter Linden-Veenstra (midden). Foto: Actief Media

Van 18 januari tot 1 februari: MRV Tesselschade

Algemeen

HURDEGARYP - Op zaterdag 18 januari is de première van 'Lang en Lokkich'. Daarna volgen er zes voorstellingen, waarvan de laatste op zaterdag 1 februari is.

De aanvang van de avondvoorstellingen is 20.00 uur. Er zijn twee middagvoorstellingen, waarvan één besloten voor leerlingen van scholen in de buurt. Toanielferiening M.R.V. Tesselschade viert dit jaar het 150-jarig bestaan met een Friestalige toneelstuk, opgevoerd in MFC 'it Maskelyn' in Hurdegaryp.

Langzaam maar zeker druppelt er meer informatie over de voorstelling naar buiten. Er doen goede spelers mee. Kleding en decor (inclusief licht- en geluidsplan) worden ontworpen door professionals. Vrijwilligers halen alles uit de kast om hun ideeën tot in de puntjes verzorgd tot uitvoering te brengen.

Inhoudelijk is er ook al heel wat bekend. Het wordt een sprookje, verraadt de titel. Er zit veel muziek in, verklapt regisseuse Anny ter Linden-Veenstra. Het zijn twee sprookjes door elkaar gehusseld, weten we van een eerder gesprek met bestuursleden. "Maar alles is anders dan je verwacht."
Er is een filmpje van een rappende wolf. Maandag mochten we aanwezig zijn toen twee feeën voor het eerst hun kleding pasten. Bekijk ook dit filmpje.

"Het wordt hilarisch", zegt Anny ter Linden, ietsjes gestrest. "Dat hoort bij dit moment," weet ze uit ervaring. "Het houdt iedereen scherp. Alle puzzelstukjes vallen de komende weken in elkaar, en alles wat nog ontbreekt moet vlot in orde komen."

Veel dingen kunnen ook pas op het laatste moment. Er worden professionele licht- en geluidsinstallaties gehuurd, want Tesselschade gaat zoals altijd - en zeker in deze jubileumvoorstelling - voor het beste van het beste. "Dat is duur en huur je per dag, dus ja, dat zijn elementen die de spelers pas op het laatste moment kunnen ervaren in de repetities."

Kaarten bestellen is nog mogelijk. Bel 06 - 25191497 of boek een ticket via www.vanplan.nl. Meer informatie over 150 jaar geschiedenis van de Friestalige toneelvereniging MRV Tesselschade vind je op www.mrvtesselschade.nl.

'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 8 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 9 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 9 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 9 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 10 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 11 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 11 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 11 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 13 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 14 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 15 apr, 19:00
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 apr, 18:00
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 apr, 16:05