De adviseurs van Credion Friesland voor het kantoor in Leeuwarden: Ronald Seinen, André Spa en René van de Graaf.
De adviseurs van Credion Friesland voor het kantoor in Leeuwarden: Ronald Seinen, André Spa en René van de Graaf. Foto: Actief Media

Heeft u een plan dat u in 2020 wilt uitvoeren?

Algemeen

Credion helpt u graag met de financiering: "Er zit veel geld in de markt!"

LEEUWARDEN - Als ondernemer zit u vol met ideeën, maar waar vindt u kapitaal om uw plannen te realiseren? Als u eenmaal potentiële investeerders heeft gevonden, moet u ze nog overtuigen om in uw plannen te investeren. Voor uw gevoel staat u misschien recht tegenover ze, terwijl u eigenlijk op zoek bent naar iemand die naast u staat, die u bij de hand neemt en door het financieringsproces leidt. Wellicht is het een goed idee om eens in gesprek te gaan met André Spa, de nieuwe bedrijven- en financieringsadviseur van Credion Friesland.

Spa heeft meer dan twintig jaar bankervaring. Zo was hij onder andere accountmanager bij de Rabobank. Hij heeft de financiële wereld zien veranderen. "Als je vroeger een financiering nodig had voor je bedrijf, dan was het eerste adres waar je binnenstapte vaak de lokale bank. Vandaag de dag gaat het anders. Bij veel banken is alles gecentraliseerd, waardoor er nog weinig persoonlijk contact is. Daarnaast is het aandeel dat banken financieren een stuk kleiner geworden."

Volgens Spa is het aantal verschillende geldbronnen per investering drastisch toegenomen. "Waar voorheen een investering vaak maar uit één deel of hooguit een paar delen bestond, wordt er nu gestapeld. Een banklening kan nog steeds één van deze delen zijn, maar deze wordt dan aangevuld met andere financieringen zoals bijvoorbeeld crowdfunding, leningen van private investeerders, factoring, leasen of subsidies. En daarnaast is het een pré om eigen geld in te leggen."

Crowdfunding is een manier van investeren die nu veel wordt toegepast. Via een platform kan iedereen investeren in een bedrijf. Private investeerders kunnen zogenaamde business angels zijn; (oud-)ondernemers die investeren in snelgroeiende bedrijven of venture capital investeerders; de grote investeringsmaatschappijen. Maar Spa geeft aan dat u het ook dichtbij huis moet zoeken: "Denk aan een lening van familie, vrienden of kennissen. Op die manier laat u zien dat zij vertrouwen in u hebben. Dat geeft andere geldschieters zekerheid."
Een andere populaire manier van financieren is factoring. Hierbij besteedt u als ondernemer het debiteurenbeheer uit aan een factoringmaatschappij. Deze betaalt bijvoorbeeld 90% van de nog openstaande facturen alvast uit, en incasseert daarna het volledige bedrag bij de debiteuren. Op die manier houdt u genoeg werkkapitaal. Bij leasen denken veel mensen alleen aan auto's, maar er zijn veel meer bedrijfsmiddelen die geleased kunnen worden zoals bijvoorbeeld machines. Ook subsidies kunnen een deel uitmaken van de financieringsmix. "Er zijn vaak meer subsidies en regelingen dan u denkt. Wij helpen u graag met de aanvraag."

Credion richt zich op een brede doelgroep, van starters tot beursgenoteerde bedrijven. Het is de grootste onafhankelijke mediair op het gebied van bedrijfsfinancieringen. "Wij hebben toegang tot ruim 90 verschillende bronnen van geld. Het zijn vaak bronnen waar u als ondernemer zelf niet binnen komt, want veel partijen willen alleen werken met mediairs."

Het werken met veel verschillende bronnen zorgt dat er gemakkelijker geld kan worden opgehaald, maar het levert ook uitdagingen op. "Iedere financier stelt andere eisen, alle onderdelen moeten dus goed op elkaar afgestemd worden om zo iedere geldschieter tevreden te houden." Hij merkt dat ondernemers het moeilijk vinden om de taal van de financier te spreken. "Een ondernemer krijgt zijn idee vaak wel op papier, maar niet altijd zoals de financier het graag wil zien." Gelukkig heeft Spa veel ervaring in het schrijven van ondernemingsplannen. Naast een bedrijf in ijscokarren en daarnaast enige ijsbereidingsmachines had hij een bedrijf dat gespecialiseerd was in het opstellen en schrijven van ondernemingsplannen.

Nu gebruikt hij zijn ervaring en expertise om ondernemers te helpen om geld binnen te halen. "Wij staan echt naast de ondernemer, niet tegenover hem of haar." Spa heeft een bijzondere fascinatie voor ondernemerschap. "Ik vind het prachtig om mensen te helpen bij het realiseren van hun droom." Daarnaast is hij een nieuwsgierig ingesteld persoon. Een eigenschap die goed van pas komt. "De eerste vraag die ik bijna altijd aan een ondernemer stel is: Wat bezielt u? Vaak kom ik dan al heel veel te weten. Daarna bepalen wij de doelen van de ondernemer en gaan samen door het gehele bedrijf heen." Toch blijft de ondernemer zelf uiteindelijk het belangrijkste. "Beter een iets minder plan uitgevoerd door een goede ondernemer, dan een goed plan uitgevoerd door iemand die het ondernemen niet in zijn bloed heeft. Dat betekent niet dat je per se uit een ondernemersgezin moet komen. Het gaat erom dat je een ondernemend ingesteld persoon bent en de juiste mindset hebt."

Spa is als adviseur actief in het gebied Drachten, Surhuisterveen en Kollum. Hij kent het gebied goed en heeft er een groot netwerk. Ook spreekt hij de 'agrarische taal', want hij was hiervoor accountmanager bij Agrifirm. Naast een ondernemer in hart en nieren is Spa een echte familieman. Hij heeft een relatie en vijf kinderen. Tevens is hij actief in het verenigingsleven. Maar hij is bovenal een positief ingesteld persoon die denkt in mogelijkheden. "Er zijn veel ondernemers met goede ideeën. Deze ideeën hoeven alleen maar financieringsrijp gemaakt te worden, want er zit ontzettend veel kapitaal in de markt."

Bent u op zoek naar financieringen en wilt u over uw bedrijf of idee 'sparren met Spa?' Bel gerust 058- 2027115 voor het maken van een afspraak.

Credion Friesland en Valor corporate finance
Zuiderplein 21, 8911 AM Leeuwarden
www.credion.nl/friesland en www.valorcf.nl

André Spa is de nieuwe bedrijven- en financieringsadviseur voor Noordoost Friesland. Hij gaat graag met u in gesprek over passende financieringen voor uw bedrijf.
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 17 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 17 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 19 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 20 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 21 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 23 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30