Het bestuur Iepenloftspul Burgum, v.l.n.r. Ina Hoogenberg, Pieter Heegstra, Rigt Westerlaan, Geke Prins, Thea de Jong en Sjoerd Boersma. Afwezig Dirk van der Wal. Rechts regisseur Theo Smedes. Op de achtergrond alle acteurs die gaan meespelen in Schindlers List en voor de eerste leesrepetitie bijeenkomen.
Het bestuur Iepenloftspul Burgum, v.l.n.r. Ina Hoogenberg, Pieter Heegstra, Rigt Westerlaan, Geke Prins, Thea de Jong en Sjoerd Boersma. Afwezig Dirk van der Wal. Rechts regisseur Theo Smedes. Op de achtergrond alle acteurs die gaan meespelen in Schindlers List en voor de eerste leesrepetitie bijeenkomen. Foto: Actief Media

Eerste leesrepetitie Schindlers List in Burgum

Algemeen

BURGUM - In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. In Burgum wordt hier op een bijzondere manier aandacht aan besteed: het tweejaarlijkse ´iepenloftspul´ heeft ditmaal de titel
'Schindlers List'. Het verhaal van de wereldberoemde film is voor het eerst in de geschiedenis omgezet in een toneelvoorstelling. Deze voorstelling wordt ook nog eens in de open lucht opgevoerd.

Een passender decor dan de oude melkfabriek in Burgum bestaat er niet voor een dergelijk evenement. "Er staat nog een oude vervallen boerderij naast de fabriek," vertelt bestuurslid Rigt Westerlaan. "Het is de bedoeling dat deze boerderij wordt afgebroken, maar wanneer deze er nog staat dan maken we er wel een passend decor van."

Publiek in sfeer WO II

De publiekstribune komt buiten op het plein, met uitzicht op de fabriek die symbool staat voor de fabriek waar Oskar Schindler in de oorlog het leven van 1100 Joden redde. De voorstelling gaat anderhalf uur duren en wordt zonder pauze gespeeld. Het publiek bevindt zich gevoelsmatig midden in het Joodse getto, zo dichtbij dat ze de sfeer van de Tweede Wereldoorlog zouden kunnen voelen.

Theo Smedes is de regisseur

In totaal spelen ongeveer vijftig acteurs en figuranten mee in de voorstelling die geregisseerd wordt door Theo Smedes. "De belangstelling voor de audities was overweldigend", vertelt bestuurslid Sjoerd Boersma. Het maakte dat regisseur Smedes keus had. "Het is prettig wanneer je de rollen kunt invullen met de juiste mensen. We denken dat dit heel goed gelukt is", vertelt Rigt Westerlaan enthousiast.

Het bestuur is al sinds de zomer - toen het idee voor deze voorstelling ontstond - bezig om achter de schermen alles op orde te krijgen: vergunningen en subsidies moeten worden aangevraagd en sponsoren aangeschreven.

Oorlogskrant bij voorstelling

"Alleen met de kaartverkoop kunnen we de begroting voor zo'n productie niet rond krijgen", zegt Rigt Westerlaan. "Bovendien willen we graag een bijzonder programmaboekje uitbrengen, in de vorm van een speciale 'oorlogskrant'."

Naast deze activiteiten moeten spelers worden gezocht, decorbouwers ingeschakeld en kledingontwerpers aan het werk gezet. "Theo Smedes is verantwoordelijk voor de voorstelling, wij als bestuur voor alles wat daarom heen komt kijken. Dat vraagt de inzet van veel enthousiaste vrijwilligers", aldus Sjoerd Boersma. Gelukkig zijn die er.

Leesrepetitie in Ald Molkfabryk

Vorige week kwamen alle spelers voor het eerst bij elkaar in de danszaal op de bovenverdieping van it Ald Molkfabryk. Ze deden er mee aan de allereerste leesrepetitie. "Een spannend moment voor iedereen", zegt regisseur Theo Smedes.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. De try out is op 6 mei en de voorstellingen zijn gepland op 7, 8, 9, 14, 15 en 16 mei 2020.

Kaarten zijn te koop bij Anka Dupon op de Noordersingel 36 in Burgum (contant betalen) of via de site www.iepenloftspul.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 16 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 17 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 19 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 21 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34