Lisa, Rebecca, Méthode en Mika bekijken tijdens de geschiedenisles archiefstukken van De Saad. De school bestaat 100 jaar. Vrijdag is er een ceremonie. Voor de leerlingen zijn er later dit jaar activiteiten. Bekijk de les met je app.
Lisa, Rebecca, Méthode en Mika bekijken tijdens de geschiedenisles archiefstukken van De Saad. De school bestaat 100 jaar. Vrijdag is er een ceremonie. Voor de leerlingen zijn er later dit jaar activiteiten. Bekijk de les met je app. Foto: Actief Media

Christelijke MAVO De Saad viert 100-jarig bestaan

Algemeen

DAMWALD - De Saad in Damwâld bestaat 100 jaar. "Ik heb er zelf nog opgezeten", vertelt Albert Eisma, inmiddels 27 jaar docent Nederlands op deze school voor voortgezet onderwijs. "Toen heette het nog ULO". Het eeuwfeest wordt vrijdag gevierd met een ceremonie voor genodigden.

Ooit had Dantumadiel een huishoudschool en een ulo. De Saad bleef bestaan, ondanks de komst van een aantal grote scholengemeenschappen in de buurgemeenten. De school staat goed bekend door de wijze waarop structuur, orde en zorg worden gecombineerd. "Het docententeam is bewust een afspiegeling van de maatschappij," vertelt docent godsdienst Koert Dijkstra, eveneens al dertig jaar werkzaam op de school. "Er werken hier mannen en vrouwen; docenten met veel en weinig ervaring, leraren in verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende geloofsachtergronden; parttimers en fulltimers, mensen die via de praktijk en mensen die via een regulier scholingstraject leraar werden", vertelt Albert Eisma. "We hebben het liefst zoveel mogelijk verschillen in het team."
Het honderdjarig bestaan wordt bescheiden gevierd. Eisma: "De Saad heeft net een grote reorganisatie achter de rug die veel heeft gevraagd en waarbij ook docenten zijn ontslagen. Een groot feest vond het overgebleven team niet passend. We willen het 100-jarig bestaan echter wel gedenken. Daarom is er aanstaande vrijdag 13 december van 14.00 tot 17.00 uur een programma voor genodigden. Medewerkers, oud-medewerkers, ouders van leerlingen en leden van de Vereniging voor Christelijke MAVO in de gemeente Dantumadiel zijn uitgenodigd voor een leuk programma met een hapje en drankje."
Behalve de Commissaris van de Koning - Arno Brok - en de burgemeester van Dantumadiel - Klaas Agricola - is daarbij ook Harry van der Molen aanwezig. Het CDA-Tweede Kamerlid is een oud-leerling van De Saad. "We hebben meer leerlingen met een glansrijke carrière", vertelt Dijkstra.

"We komen velen nog wel eens tegen, omdat zowel leerlingen als docenten van de school in de regio wonen. Leuk is ook dat leerlingen van toen nu kinderen op onze school hebben en vertellen terug te kijken op een mooie schooltijd."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 5 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 5 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 6 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 6 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 7 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 8 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 10 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 11 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 12 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34