Jurjen Fleurke, Thea Metz en Akke Dorenbos organiseren vanuit de Doopsgezinde/Remonstrantse gemeente in Dokkum een schrijfactie voor Amnesty in de bibliotheek in Dokkum. Ook in Burum is een schrijfactie.
Jurjen Fleurke, Thea Metz en Akke Dorenbos organiseren vanuit de Doopsgezinde/Remonstrantse gemeente in Dokkum een schrijfactie voor Amnesty in de bibliotheek in Dokkum. Ook in Burum is een schrijfactie. Foto: Actief Media

In Dokkum en Burum kan je een kaart schrijven

Algemeen

DOKKUM – Ook in Noardeast Fryslân worden dinsdag 10 december schrijfacties georganiseerd in het kader van Internationale Dag van de Rechten van de Mens, in Burum en Dokkum.

Wereldwijd laten honderdduizenden mensen via de actie Write for Rights 2019 weten het erg te vinden als mensenrechten worden geschonden. De acties zijn een initiatief van Amnesty International. Deze organisatie voert al 50 jaar in meer dan 150 landen actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Amnesty International heeft ditmaal de schrijnende situaties in beeld gebracht van tien jongeren uit Canada, China, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Iedereen met het hart voor hen wordt gevraagd brieven te schrijven naar de autoriteiten van de betrokken landen en te vragen om verandering.

Bij de schrijfacties zijn voorbeeldbrieven aanwezig en de plaatselijke organisaties zorgen dat de brieven per land gebundeld naar een centraal punt worden verzonden. Van daar uit gaan er postzakken vol brieven naar de autoriteiten in de desbetreffende landen. Een kaartje sturen naar de slachtoffers kan ook.
"Het helpt echt", heeft Thea Metz al meerdere malen gemerkt. "Je krijgt wel eens een briefje terug van een gevangene, die vertelt zich door de ontvangen kaarten, gesteund te voelen om vol te houden. Door al die brieven komen de wethandhavers ook geregeld in beweging: gevangene worden vrij gelaten, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming."
In Burum kan op 7 december 2019 geschreven worden bij 'Fictorie de vrolijke zaak', Herestraat 14,van 13.00 uur tot 17.00 uur.

In Dokkum wordt er op initiatief van de Doopsgezinde/Remonstrantse gemeente geschreven in de bibliotheek op de Brokmui 62 in Dokkum. Dit is op maandagavond 9 december van 18.00 tot 20.30 uur en dinsdag 10 december van 9.30 tot 18.00 uur. Voorbeeldbrieven, groetenkaarten en schrijf-benodigdheden zijn aanwezig. Men kan ook voorbeeldbrieven meenemen en thuis (na) schrijven. Een met de hand geschreven brief is een ijzersterk actiemiddel, ervaart Amnesty ieder jaar weer.

Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 3 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 18 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 19 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 20 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 21 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 22 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00