Alco Hoogkarspel en Roel Slofstra van Yetris in de 'Muzikamer' in Noardburgum. Hier vond een van de vorige jubileumconcerten plaats.
Alco Hoogkarspel en Roel Slofstra van Yetris in de 'Muzikamer' in Noardburgum. Hier vond een van de vorige jubileumconcerten plaats. Foto: Actief Media

Laatste reünieconcerten van folkgroep Yetris

Algemeen

Veertig jaar hadden Roel Slofstra (zang, harp, mandoline), Geppie Haarsma (zang, concertina en accordeon), Alco Hoogcarspel (zang, viool, mandoline, mandola) en Hans Kerkhoven (zang, gitaar, mandoline) niet samen opgetreden. Totdat Hoogcarspel oude opnames beluisterde en weer geraakt werd door de muziek. Hij legde contact met de andere bandleden. Slofstra's reactie was: "Wy moatte it wer probearje". Men begon eerst voor de lol weer wat samen te spelen en het idee ontstond voor een jubileumtour. Er moest weer veel gerepeteerd worden. Slofstra had een tijd niet gezongen. "It wie lestich om de souplesse der wer yn te krijen. Foaral de a kapella-stikjes hawwe wy in soad oefenje moatten." De nummers klinken nu echter weer als een klok. "De gemy is der wer hielendal", zegt Hoogcarspel.



FEANWALDEN - Het een-na-laatste optreden in de serie reünie-concerten van de legendarische folkgroep Yetris is op zaterdag 30 november om 20.00 uur in de Schierstins te Feanwâlden. Eigenlijk zou dit het laatste concert zijn, maar omdat het try-out concert in Tresoar in Leeuwarden niet door kon gaan, is er een inhaalconcert in Tresoar op 19 december om 20.00 uur. Daarna valt het doek definitief voor Yetris.
 

Yetris speelde in de jaren '70 en '80 de sterren van de hemel met klassieke folkmuziek op teksten van Roel Slofstra en andere Friese dichters en schrijvers. De groep maakte in 1980 onder andere het album 'De Histoarje fan Eije Wijkstra'. Ook nu is Yetris nog populair, de reünieconcerten waren tot nu toe uitverkocht. Volgens Hoogcarspel is de combinatie van klassiek en folk het geheim van het succes. "Twa fan ús hawwe in klassike eftergrûn, de oare twa binne folkmuzikanten." Slofstra beaamt dit: "En de Fryske teksten sprekke oan." Het succes smaakt echter niet naar meer, de muzikanten zien het bijvoorbeeld niet zitten om in een grote schouwburg te spelen. "Dêr moat ik net oan tinke, al dy mikrofoans", zegt Slofstra. "Dit jier bin ik tachtich wurden. It is wol goed sa."

Voor het concert in de Schierstins zijn kaarten te reserveren via: info@schierstins.nl, voor het slotconcert in Tresoar via: gerard.nijborg@upcmail.nl of: 06 - 29 17 15 51.

Actueel

Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 minuten geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 1 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 2 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 17 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 19 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 20 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 21 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 21 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 23 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen gisteren
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00