Simon Terpstra uit Marrum en zijn kleinzoon Hielke Deelstra uit Gytsjerk vertellen in het filmpje achter de foto wat er nodig is om de vogels klaar te maken voor de show.
Simon Terpstra uit Marrum en zijn kleinzoon Hielke Deelstra uit Gytsjerk vertellen in het filmpje achter de foto wat er nodig is om de vogels klaar te maken voor de show. Foto: Actief Media

Clubshow volière-vereniging is in Marrum

Algemeen

MARRUM - Volière-vereniging 'de Nachtegaal' organiseert van donderdag tot en met zaterdag een clubshow in Marrum. De entree is gratis.

Van 21 tot en met 23 november 2019 klinkt er een oorverdovend vogelgekwetter in het dorpshuis 'De Nije Tille' aan de Ringweg 21 in Marrum. Bijna 350 vogels, van diverse pluimage en kleurstellingen, worden door de leden van de volière- vereniging tentoongesteld.

Totaal zijn er zo'n 32 vogelsoorten te bewonderen, waaronder kleur- en postuur kanaries, zebravinken, Australische prachtvinken, gouldamadines, bastaarden -, kleur- en standaard grasparkieten, Agaporniden, bourkeparkieten en valkparkieten.

"Het is een prachtig hobby", zegt voorzitter Simon Terpstra. Sinds kort is hij een maatschap aangegaan met zijn kleinzoon Hielke Deelstra. "Hij is 16, maar volgens mijn zoon heeft hij er meer kijk op dan ik", zegt pake, liefhebber van standaard grasparkieten.

Hielke Deelstra wist een paar mooie grasparkieten te bemachtigen. Sinds enkele jaren zet hij de mooiste mannetjes en mooiste vrouwtjes waarover hij kan beschikken bij elkaar in de hoop dat ze nog prachtiger jongen opleveren. "We overleggen altijd", zegt Hielke. "Soms heeft pake plannen waarover ik dan net anders denk. Dan doen we het vaak wel zoals ik voorstel."

Het tweetal is zeer tevreden over de resultaten tot nu toe en verheugen zich op de vogelshow komende week, waar ze dit aan iedereen kunnen laten zien.

Hielke is niet het enige jeugdlid van de vereniging. Zijn twee broertjes en twee nichtjes zijn ook lid. Zijn zusje volgt zodra zij zes jaar is. "Dat is de minimum leeftijd voor leden van 'De nachtegaal'", zegt pake Terpstra. Er zijn meer volwassen leden die hun enthousiasme voor de hobby weten over te brengen op de jongeren. "We hebben totaal 14 jeugdleden. Onze vereniging heeft de meesten van Friesland. Daar zijn we trots op."

De jeugdleden sturen jaarlijks een hoog aantal jeugdvogels in voor de vogelshow. "Dat bewijst dat de jeugd deze vogelhobby erg leuk vindt. De vogels zien er alleen mooi uit, en krijgen alleen gezonde jongen, als er goed voor gezorgd wordt."

Donderdag 21 november om 19.30 uur wordt de vogelshow geopend. Allereerst zullen de Kampioenen van dit jaar bekend worden gemaakt, en worden de eigenaren/verzorgers van de vogels gehuldigd. Daarna kunnen alle aanwezigen tot 22.00 uur rondkijken, de vogels bekijken en de eigenaren-fokkers van de diverse vogelsoorten spreken.

Vrijdag en zaterdag is de vogelshow ook geopend voor publiek. Vrijdag 22 november van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Dit jaar voor het eerst houdt de 'de Nachtegaal' een kleurplaten-actie, leuk voor jeugdige bezoekers. Deze is te vinden op de website van de vereniging www.denachtegaalf03.nl, bij het kopje 'tentoonstelling' en 'op onze show'. De kleurplaten kunnen tot en met zaterdag 13.00 uur worden ingeleverd op de show. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Volière-vereniging 'de Nachtegaal' | Dorpshuis 'de Nije Tille' | Ringweg 21, Marrum | entree is gratis

'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 11 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 12 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 12 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 13 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 13 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 14 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 14 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 14 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 16 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 17 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 15 apr, 19:00
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 apr, 18:00
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 apr, 16:05