De meisjes vermaken zich op Bant's hoeke aan het Wad bij Anjum. Vooraan Neeltje Mossel uit Anjum, tweede is Toos Lith uit Leiden.
De meisjes vermaken zich op Bant's hoeke aan het Wad bij Anjum. Vooraan Neeltje Mossel uit Anjum, tweede is Toos Lith uit Leiden. Foto: Ingezonden foto uit het boek.

Boek over 'hongervluchtelingen' in Oostdongeradeel

Algemeen

Presentatie is zaterdag, na bijna vijf jaar werk van Doede Douma en Reinder Tolsma

LIOESSENS - In de Petruskerk in Lioessens wordt zaterdag 16 november het boek 'Vluchtelingen in Oostdongeradeel 1940-1945' gepresenteerd. Het boek vertelt de geschiedenis van vluchtelingen uit het midden, westen en zuiden van Nederland, die vooral in de laatste oorlogswinter, bijna 75 jaar geleden, onderdak en eten vonden in Oostdongeradeel.

De auteurs zijn Doede Douma en Reinder Tolsma. Ze hebben er veel tijd in gestoken. Eind 2014, toen er wereldwijd meer dan 65 miljoen vluchtelingen op zoek waren naar een veiliger plek, bedachten de beide amateur-historici, dat het 'nu of nooit' was om nog vluchtelingen te spreken te krijgen die de laatste oorlogswinter zelf hebben meegemaakt.

De schrijvers vonden dat er een boek moest komen, waarin álle vluchtelingen en álle kwartiergevers een plaatsje moesten krijgen, een verzamel- en naslagwerk.

"Nu of nooit meer"

Want: "Nu waren er nog interviews te houden onder ex-vluchtelingen, maar lang zou dat niet meer duren, de tijd tikt door." De meeste contacten werden gelegd via telefoon en internet, terwijl ex-vluchtelingen of ex-kwartiergevers (of hun kinderen of kleinkinderen!) weer andere namen konden noemen, waarna de zoektocht weer verder ging."

Van de evacués waren nog lijsten bijgehouden (van aankomst, verhuizing, geboorte, overlijden en vertrek). Het was immers de overheid die veelal tot evacuatie bevolen had. Die voelde zichzelf daarom verplicht tot registratie en waar nodig (financiële) ondersteuning. "Maar van de hongervluchtelingen waren helemaal geen lijsten beschikbaar. Dat kwam omdat de komst van de hongervluchtelingen niet van overheidswege werd georganiseerd, maar geregeld werd door kerkelijke instanties of particulieren."

De eerste acht hoofdstukken geven een inleiding op de diverse onderdelen van de evacuatie en proberen antwoord te geven op de hierboven gestelde vragen. Daarna volgen per dorp gegevens over alle opgespoorde evacués en hun kwartiergevers. Een aantal teksten geeft nadere toelichting op sommige onderdelen.

Persoonlijke verhalen

Er is veel gebruik gemaakt van persoonlijke beschrijvingen door evacués, hongervluchtelingen en hun kwartiergevers zelf: in de vorm van citaten uit memoires, dagboeken, brieven of anderszins. Dat is gedaan om deze mensen zelf aan het woord te laten zodat ze een eigen kleur aan hun verhaal kunnen geven. Herhalingen hebben de schrijvers daarbij op de koop toe genomen. Ook is per dorp een lijst van evacués alfabetisch opgenomen op familienaam van de man plus het geboortejaar.

488 pagina's op A4-formaat

Het boek telt maar liefst 488 bladzijden op A4-formaat, is geïllustreerd met 600 foto's en bevat een register van de 1400 onderdakverleners, toen 'kwartiergevers' genoemd, omdat de vluchtelingen werden 'ingekwartierd'. De prijs van het boek is bij voorintekening € 25,00 (na 1 december 2019 € 27,50). De verzendkosten bedragen € 7,50. Het ISBN-nummer is 978-90-9032328-2.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 11 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 12 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 13 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30