Basketbalsters Penta overtuigen tegen Scylla 2

Algemeen

DRACHTEN - Na de eerdere promotie naar de hoofdklasse presteren de basketbalvrouwen van Penta uitstekend. In Sportcentrum Drachten werd tegenstander Scylla 2 uit Groningen gewogen en te licht bevonden. Het verschil tussen de beide ploegen was steeds zo'n twintig punten. Aan het einde van de wedstrijd stond er 63-52 op het scorebord voor de koploper uit Drachten.

Door Jelle Jeensma

"Dit is ons tweede seizoen in de hoofdklasse en promotie naar de tweede divisie zou mooi zijn", zegt Esther van der Sluis, de veel scorende center van Penta. Het attractieve spelletje van de basketbalsters verdient eigenlijk meer publiek dan het plukje toeschouwers dat zaterdag op de tribune van het Drachtster Sportcentrum zat.

Penta oogde fitter en scherper dan de tegenstander, was verdedigend de baas met veel onderscheppingen en heeft scorend vermogen in huis. Esther van der Sluis (center), Ilonka Debets (point guard; spelverdeler) en Manon Maychrzak (forward) namen tegen Scylla het leeuwendeel van de productie voor hun rekening. Inge Meijer was de enige speelster die geen punten op haar naam schreef. "Maar in de verdedigende rol heeft ze zeker punten verdiend voor Penta in deze wedstrijd", zegt trainer-coach Suard Posthuma, die samen met Maarten Rijken deze talentvolle selectie onder zijn hoede heeft.

Ilonka Debets was één van de opvallendste speelsters. Ze heeft op een hoger niveau gebasketbald en drukte haar stempel op het spel van de Drachtsters door haar overzicht, passing, loopacties en scorend vermogen. Penta kwam eerst in de wedstrijd op achterstand, maar dat werd vlot rechtgezet. Scylla was al snel kansloos en de score liep op. Bij zo'n grote voorsprong ebde de concentratie bij Penta in de slotfase enigszins weg, maar Esther van der Sluis hield haar team bij de les door drie keer achter elkaar de basket te vinden. Daarmee werd de stand 63-49. Daarna mocht Scylla nog één keer scoren, maar dat was alleen voor de statistieken.

De scores waren van Esther van der Sluis (15), Ilonka Debets (12), Manon Maychrzak (10), Jeltsje Veenstra (6), Bianca Jousma (6), Dana Reitsema (6), Mirjam Posthuma (4) en Joannne Meijer-Gjaltema (4).

"Penta heeft veel scorende speelsters, maar onze grootste kracht ligt in de verdediging. Communiceren, organiseren en oog hebben voor elkaars positie is de basis van het succes van dit team", vertelt Suard Posthuma over de tactiek van de ploeg. "Je moet de tekortkomingen van de beste aanvallers van de tegenstander optimaal benutten, het is bij hen niet altijd raak. Als de verdediging goed is, kunnen we aanvallend onze acties maken". Posthuma was lang speler van Penta en later speler-trainer. De andere trainer-coach Maarten Rijken is nog steeds actief als basketballer. "Maarten en ik kennen elkaar al lang en de samenwerking verloopt prima. We wisselen elkaar af bij training en coaching."

Het enthousiasmeren van de spelersgroep ziet Posthuma als zijn belangrijkste missie. "Ik noem mijzelf een rechtvaardige coach, die vooral het positieve van de speelsters wil benadrukken. Natuurlijk kan het altijd beter, maar tijdens trainingen kun je daaraan werken. Dit team kan zeker nog stappen maken. Als we promoveren zullen we het in het eerste seizoen moeilijk krijgen, maar daarna kan Penta zeker goed meedoen op een hoger niveau."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34