Turkije wil haast maakt met visumvrij reizen


Dit artikel wordt aangeboden door: https://visumbuitenland.nl

Turkije heeft de EU opgeroepen om haar goedkeuring te geven aan visum-vrij reizen tussen Turkije en de Schengenlanden

DEN HAAG - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bekend gemaakt dat het land van plan is meer energie te steken in haar pogingen om te voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie wat betreft visumvrij reizen met de Schengenlanden. De eerste gesprekken begonnen al in 2013, maar tot op heden hebben reizigers uit verschillende Europese landen nog altijd een visum Turkije nodig om het land te betreden. Turkse reizigers hebben eveneens een visum nodig om Europese landen te bezoeken.

Visumvrij reizen naar Turkije
Hoewel er 78 landen zijn in de wereld die een overeenkomst hebben met Turkije wat betreft visumvrij reizen, behoren niet alle landen in de Europese Unie tot deze lijst. Landen als Duitsland en Frankrijk behoren dan wel tot de EU, maar zij hebben elk een onderling verdrag met Turkije. Het land heeft dan ook geen officiële overeenstemming met de Europese Unie zoals de Schengenlanden dat onder elkaar wel hebben. Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld, hebben nog altijd een visum nodig om naar Turkije te reizen.

E-visum
Om deze landen toch wat tegenmoet te komen heeft Turkije het e-visum systeem ingevoerd. Waar in het verleden het land nog te maken had met lange rijen aan de visumbalies op het vliegveld, is dat tegenwoordig niet meer zo. E-visums zijn elektronische visums die geheel online verkregen kunnen worden. Een visum Turkije online aanvragen hoeft dan ook niet meer via de ambassade. Mits aan de verschillende visumvoorwaarden Turkije wordt voldaan kan iedere Nederlandse reiziger zonder problemen naar Turkije.

Stroeve relatie met Europa
De Turkse relaties met Europa zijn de afgelopen jaren flink afgekoeld. Na de mislukte coup van 2016 heeft de regering van president Erdogan verscheidene autoritaire maatregelen doorgevoerd die de Europese Unie een doorn in het oog zijn. Erdogan weet op zijn beurt van geen wijken, en heeft de Europese Unie in niet te malse woorden te weten gegeven zich niet te mengen in de binnenlandse zaken van Turkije. Voor Nederland kwam dit tot een hoogtepunt toen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Gezin en Sociaal Beleid het land werden uitgezet toen ze campagne wilden voeren in Nederland voor de opkomende Turkse verkiezingen. 

Verandering op komst
Daar lijkt nu dus verandering in te komen. Met het bericht om de visum gesprekken te intensifiëren laat president Erdogan duidelijk zien dat hij toenadering zoekt tot de EU. Nu de directe nasleep van de coup aan het wegzinken is heeft ook de EU nu een excuus om meer met Turkije om de tafel te zitten. Turkije is een van de populairste reisbestemmingen voor Europese reizigers, en het is dan ook in het belang van beide partijen dat deze visumovereenkomst gesloten wordt. 

Bron: http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-speed-up-efforts-for-eu-visa-liberalization-146654
 

Meer berichten