De vrijwilligers van de ChristenUnie en begeleider Wilco Schreiber (boven links).
De vrijwilligers van de ChristenUnie en begeleider Wilco Schreiber (boven links). Foto: Actief Media

Present in De Wâlden zoekt meer vrijwilligers

Algemeen

Stichting koppelt vraag en aanbod bij échte nood

BOELENSLAAN - De gemeenteraadsfractie en wethouder Margreet Jonker van de ChristenUnie in Achtkarspelen hielp zaterdag een inwoner van Boelenslaan om zijn erf en woning weer wat op orde te krijgen. Deze hulpverlening kwam tot stand via de stichting Present De Wâlden, actief in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Coördinator Amo Draijer zou graag zien dat zich meer vrijwilligers melden.

Draijer: "Het bijzondere van stichting Present, met tientallen regionale stichtingen in heel Nederland, is dat wij beginnen met het noteren van wat de vrijwilligers willen doen. De één wil af en toe een tuin opknappen, zoals vandaag, de ander wil iemand bijstaan bij het beter leren lezen en schrijven, een derde wil schilderklusjes doen, bijvoorbeeld."

Vervolgens wordt dit aanbod gekoppeld aan de vraag, die vrijwel altijd afkomstig is van beroepsmatig werkzame hulpverleners. "Wij gaan er vanuit, dat die het beste zicht hebben op wie welke hulp het meest nodig heeft", legt Draijer uit. Met andere woorden: een particulier die graag hulp wil hebben bij het opruimen en schoonmaken van z'n huis, kan niet rechtstreeks bij Present terecht?
"Dat klopt. Want we gaan daar niet op in. We baseren ons op waar hulpverleners mee komen, als het gaat om de vraag naar hulp van vrijwilligers", zegt Draijer. "Bovendien schakelen we dan altijd minimaal twee vrijwilligers in."

In het geval van de bewoner in Boelenslaan was het begeleider Wilco Schreiber die namens zijn cliënt aanklopte bij Amo Draijer van Present De Wâlden. "Dizze kliënt wie de ôfrûne jierren net by steat om syn hûs en hiem te ûnderhâlden. Dêrom haw ik yn oerlis mei de kliënt Present ynskeakele. Sadwaande binne hjir no frijwilligers oan 't wurk, tafallich minsken fan de riedsfraksje fan de ChristenUnie yn Achtkarspelen."

Draijer licht toe: "Zo'n klus als deze is goed voor de teambuilding. Je doet eens wat anders met elkaar dan je normaal gesproken doet. Zo leer je elkaar ook op een andere manier kennen. Ook voor bedrijven en hun medewerkers kan dit een manier zijn om eens op een bijzondere manier aan 'teambuilding' te doen. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten: de hulpvrager krijgt een zet in de goede richting en de vrijwilligers leren elkaar eens op een heel andere manier kennen."

In Boelenslaan wordt in de eerste plaats het erf aangepakt. Met een motorzaag, met handzagen en met een bosmaaier pakken de vrijwilligers van de ChristenUnie flink door. Zodra een aanhangwagen vol ligt met takken, wordt dit materiaal afgevoerd. De dames en heren zijn er van 's ochtends negen tot 's middags half drie druk mee.

"Het erf is nog lang niet klaar, maar er is een mooi begin gemaakt", constateert Amo Draijer. Ook hulpverlener Wilco Schreiber is ingenomen met de inzet van de vrijwilligers. Het streven is dat de cliënt zelf de draad weer oppakt. "Mochten er opnieuw vrijwilligers nodig zijn, dan kan opnieuw een aanvraag bij ons worden ingediend", aldus Amo Draijer.

Vrijwillgers kunnen zich melden via: https://presentdewalden.nl/aanmelden/

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 9 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 11 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21