Lou Kuipers bij een klok in zijn woonkamer, boven de klokkenmakerij.
Lou Kuipers bij een klok in zijn woonkamer, boven de klokkenmakerij. Foto: Actief Media

Horloge- en klokkenmaker Lou Kuipers heeft bedrijf al 55 jaar

Algemeen

DRACHTEN – Vijfenvijftig jaar geleden startte Lou Kuipers zijn horloge- en klokkenmakerij vanuit een achterkamer in het huis van zijn ouders. Inmiddels is Kuipers 79 jaar oud, maar hij denkt nog niet aan stoppen. "Nee, ik fyn it moai wurk, oars wie ik ek wol ophâlden nei myn 65e."

Kuipers werd met het klokkenmakersvirus besmet door zijn oudste broer. "Hy wie klokkenmakker en it like my ek wol moai wurk ta." Zijn broer kent nog wel een klokkenmaker waar hij het vak kan leren. Zo belandt Kuipers op 14-jarige leeftijd bij Gorter in Sneek.

Na hier een jaar gewerkt te hebben, besluiten zijn ouders te verhuizen van Bolsward naar Drachten. Kuipers zoekt een nieuw werk- en leeradres en belandt bij Juwelier Steensma in Drachten. Hier leert hij veel. Het werken onder een baas begint hem echter tegen te staan. "Dan woe ik graach te reedriden en moast ik by de baas frij freegje. Nee, dat biddeljen om in dei frij fûn ik mar neat." Daarom besluit hij om na negen jaar in loondienst voor zichzelf te beginnen. Twee jaar later in 1966, koopt hij de woning van zijn ouders over, zodat Kuipers zijn werkplaats uit kan breiden. Hier komt een jaar later een winkel bij in uurwerken, deze is op de begane grond onder de werkplaats gevestigd. De zaken gaan goed.

Ruim dertig jaar verkoopt Kuipers hier horloges, klokken en barometers. Dan besluit hij de winkel te verhuren. Zo heeft hij meer tijd voor zijn grote hobby: zeilen. "At minsken hjir de klokkenmakkerij binnenstappe sizze se soms: 'Dus dit is jo grutte hobby'. Dan sis is: Nee, dit is myn wurk, silen is myn hobby." Zeilen is overigens ook lange tijd werk voor Kuipers. Tot zijn 75e verzorgt hij chartertochten op een skûtsje dat hij huurt van Lodewijk Meeter. "Myn freondinne hie al tsjin my sein: Ast 75 bist, hâldst dêr mei op." En zo geschiedde.

Ook zeilt Kuipers ruim 25 jaar wedstrijden in de IFKS, op diverse skûtsjes. "Hoe heger de golven, hoe moaier ik it fyn." Kuipers gaat ieder jaar samen met zijn vriendin nog drie of vier weken op vakantie met zijn kajuitzeiljacht van negen meter. "Wy farre oeral hinne, bygelyks Enkhuizen, Hoorn en Amsterdam. Dochs bin ik altyd wer bliid wannear ik wer yn myn wurkplak achter de wurkbank sit in klok te reparearjen." Kuipers is van plan te stoppen met het zeilen. Het zeiljacht wordt ingeruild voor een motorjacht. "Dan sitte jo 'hoog en droog'. Ik nim it ek wol 'ouwe van dagen' boaten. Mar ja, ik wurd ek tachtig".

Het horloge en klokken maken blijft Kuipers nog wel even doen, verwacht hij. "It is gjin swier wurk. Salang ik net begjin te triljen en myn eagen bliuwe it goed dwaan, bliuw ik horloazjes en klokken meitsjen." Er zijn weinig klokken en horloges die Kuipers niet kan repareren. Het liefst is Kuipers echter aan de slag met mechanische uurwerken. "It ferfangen fan in batterijke moat ek dien wurde, mar ik reparearje leaver in âlde Ingelske Westminster klok."

Horloge- en klokkenmaker Lou Kuipers Houtlaan 31 Drachten | 0512-513181

Lou Kuipers is in zijn element in de werkplaats. Hier werkt hij aan een oud uurwerk.
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 3 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 3 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 6 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 23 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05