Twee doelpuntenmakers van Harkemase Boys: Henny Bouius (koppend) en achter hem Berwout Beimers.
Twee doelpuntenmakers van Harkemase Boys: Henny Bouius (koppend) en achter hem Berwout Beimers. Foto: Harry Blokzijl

Harkemase Boys overleeft benauwde slotfase: 4-3 winst

Algemeen

HARKEMA - Een fris en flitsend voetballend Harkemase Boys had de tegenstanders van DOVO na twintig minuten al over de knie gelegd, maar de tegenstander uit Veenendaal gaf zich niet zomaar gewonnen. Harkemase Boys trok zaterdag wel de overwinning over de streep, de positieve marge was uiteindelijk nog maar één doelpunt in deze spectaculaire en attractieve wedstrijd: 4-3.

Door Jelle Jeensma

Door die winst handhaaft Harkemase Boys zich in de top van de derde divisie. Een overwinning was meer dan welkom in Harkema, want de oorwassing tegen ODIN'59 (0-6 verlies) voor eigen publiek moest worden weggepoetst. De revanchegedachte overheerste dus bij de Boys en de spelers pakten het grandioos op met sprankelend voetbal, vooral in de beginfase, toen DOVO defensief niet bij de les was en Harkemase Boys steeds met snelle combinaties de weg naar het doel vond.

Harkemase Boys liet er geen gras over groeien en na twee minuten verscheen de 1-0 op het scorebord nadat Henny Bouius scoorde. Even later scoorde Jesse Renken 2-0 na een combinatie met Henny Bouius. Toen Berwout Beimers de stand op 3-0 bracht, leek de wedstrijd gelopen. Eén van de mooiste acties werd ingeleid door Jari Slort. Hij legde de bal panklaar in het centrum van de verdediging voor de uitstekend spelende Gerald Postma, maar dit leverde geen doelpunt op. Na deze veelbelovende start gaf Harkemase Boys de regie iets uit handen en kwam DOVO meer aan voetballen toe. De ploeg uit Veenendaal had wel een eigen doelpunt van Mark Bruintjes van Harkemase Boys nodig om de marge terug te brengen naar 3-1.

In de tweede helft leek het doek definitief gevallen voor DOVO nadat hands werd bestraft met een penalty voor Harkemase Boys. Met zijn tweede doelpunt vergrootte Jesse Renken het verschil tussen de beide ploegen tot 4-1.

De wedstrijd kwam weer in in een stroomversnelling nadat DOVO het initiatief naar zich toe trok. Een schot op de lat werd gevolgd door een doeltreffende kopbal, waardoor het 4-2 werd. Intussen kreeg Harkemase Boys kansen de wedstrijd definitief te beslissen. De beste mogelijkheid was voor spits Robert Stelpstra, die de bal perfect aannam, maar zijn loopactie niet kon afronden met een doelpunt. Hij schoot naast. Stelpstra blikt in het filmpje, dat via de ActiefPus-app zichtbaar wordt, even terug op de wedstrijd.

Dat Harkemase Boys de overwinning nog bijna uit handen gaf had te maken met de veranderde krachtsverhoudingen in het veld. In de slotfase stond Harkemase Boys onder druk en pompte DOVO steeds de ballen voor het doel.

Dat opportunistische spelletje leverde na de 4-3 nog bijna de gelijkmaker op, maar Harkemase Boys hield stand. "Onze spelers liepen te veel achteruit, dat was vragen om problemen. Aan onze eigen opbouw kwamen we niet meer toe", zei trainer Hans de Jong van Harkemase Boys. "Onze opdracht was strijd te laten zien. We hebben veel scoringskansen gehad en eigenlijk had de overwinning hoger kunnen uitvallen."

Harkemase Boys lijkt klaar voor de bekerkraker in eigen huis tegen FC Groningen op woensdagavond 30 oktober, hoewel de eredivisionist natuurlijk van een ander kaliber is. Voor deze wedstrijd op sportpark De Bosk zijn nog kaarten verkrijgbaar.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 7 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 9 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 10 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 11 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 11 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 12 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 13 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21