Vooraan: Ramona Diks (Stichting Welzijn Het Bolwerk), Roy Everts, Geert van der Veen en Aije Klaren (Stichting It Boartersplak). Achter: Meinte Dijkstra en Martinus van der Meer
Vooraan: Ramona Diks (Stichting Welzijn Het Bolwerk), Roy Everts, Geert van der Veen en Aije Klaren (Stichting It Boartersplak). Achter: Meinte Dijkstra en Martinus van der Meer Foto: Actief Media

Spikerdoarp om reputatie skatebaan te herstellen

Algemeen

Roy Everts kan er nog niet bij. "Se hawwe it swier foar ús ferbruid." Hij maakt deel uit van een groep van dertig jongeren die al twee jaar bezig is om de skatebaan op te knappen en nieuw leven in te blazen. De plek wordt bezocht door zowel jongeren uit (de omgeving van) Feanwâlden die hier hun vrienden ontmoeten, als door kinderen van nieuwe Nederlanders die bijvoorbeeld hun fietskunsten leren op de aanwezige skateramps. Dit ging altijd erg gemoedelijk. Afgelopen zomer betrok echter een groep jongeren van buiten het dorp de skatebaan. "Se wiene oan't fikjestoken en hawwe de sketten fan't oerdutsen bankje fernield. Ek wie der in soad drankgebrûk." De skatebaan had altijd een goede reputatie, maar deze liep een flinke deuk op.



FEANWALDEN - Op 25 oktober 2019 is de Skatebaan in Feanwâlden precies 11 jaar geopend. De plek zorgde nooit voor veel overlast totdat een groep jongeren van buiten Feanwâlden afgelopen zomer rotzooi begon te schoppen. Vervelend voor de jongeren uit de buurt, die de skatebaan al langere tijd willen opknappen. Ze organiseren daarom op 25 en 26 oktober een 'spikerdoarp' om de skatebaan weer in een positief daglicht te zetten.
 

Roy en zijn vrienden zochten daarom contact met Stichting 't Boartersplak. Zij hebben nu samen de handen inéén geslagen om van de skatebaan een leuke en gezellige ontmoetingsplek van deze tijd te maken. Eén van de eerste resultaten is de organisatie van een 'spikerdoarp'. Hierbij krijgen ze ondersteuning van het jongerenwerk van Stichting Welzijn Het Bolwerk.

Iedereen die het leuk vindt om een eigen tiny house te timmeren, is van harte welkom op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober van 12.00 tot 18.00 uur op de Skatebaan in Feanwâlden. Eén van de wethouders van de gemeente Dantumadiel opent de activiteit vrijdag om 12.00 uur. De entree is gratis en opgave is niet nodig. Deelnemers dienen alleen hun eigen hamer en een goed humeur mee te nemen. De organisatie zorgt voor ranja, hout en spijkers. En voor wie minder handig is met de hamer zijn er pleisters.

Na het 'spikerdoarp' hopen de jongeren zo snel mogelijk verder te kunnen met het opknappen van de skatebaan. Vanuit het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân ontvangen ze een subsidie van 15.000 euro. Dorpsbelang Feanwâlden stelt 1000 euro beschikbaar. De ramps worden opgeknapt, er komt meer zitgelegenheid en ook wordt er meer verlichting aangelegd. Daarnaast komt er een calisthenics sporttoestel. Hiermee kun je met behulp van je eigen lichaamsgewicht je spieren trainen.

Om overlast in de toekomst te voorkomen wil men de skatebaan in een stichting onderbrengen, net zoals gedaan is met de speeltuin, die is ondergebracht in Stichting 't Boartersplak. "Wannear de skatebaan gewoan fan de gemeente is, is dizze foar eltsenien tagonklik, legt Aije Klaren, bestuurslid van Stichting it Boartersplak uit. "At de skatebaan yn in stifting ûnderbrocht is, kinne wy makliker oerlêstjouwers de tagong ûntsizze."

Het doel is om de vernieuwde skatebaan voor de zomer van 2020 klaar te hebben.

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 6 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00