Het deskundige team van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters.
Het deskundige team van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters. Foto: Majella Fotografie

Wijmenga Makelaars & Rentmeesters biedt zekerheid

Algemeen

Berend Wijmenga: "Ook in de woningmarkt draait alles om vraag en aanbod"

BURGUM - Er is een tekort aan woningen, waardoor huizenprijzen stijgen. Volgens Makelaar Berend Wijmenga van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters zijn het echter niet de makelaars die de prijs bepalen. "De markt bepaalt de prijs." Hij heeft in de afgelopen jaren de woningmarkt meerdere keren zien veranderen en merkt ook dat zijn rol als makelaar veranderd is. "In plaats van alleen bemiddelaar tussen koper en verkoper, heeft de makelaar meer een adviserende rol gekregen."

"Er zijn veel factoren die de prijs bepalen, maar in de basis draait alles om vraag en aanbod", aldus Wijmenga. Om aan te geven hoe bepaalde factoren de prijs kunnen beïnvloeden vergelijkt hij in verschillende periodes de stijging van huizenprijzen. "Tussen 1984 en 1996 verdubbelde de gemiddelde prijs van een twee-onder-een-kap-woning in Tytsjerksteradiel. Dat duurde twaalf jaar. Van 1996 tot 2002 verdubbelde de prijs van een zelfde woning in Tytsjerksteradiel binnen zes jaar. Dit kwam door het volgende: tot 1996 telde het inkomen van de partner voor 30% mee, vanaf 1996 mocht dit inkomen voor 100% meegerekend worden, waardoor mensen ineens meer konden en gingen lenen. Dit dreef de huizenprijzen op."

De crisis in 2008 maakte snel een eind aan stijgende huizenprijzen. Zeker toen in de jaren daarna de hypotheekregels werden aangescherpt. "Er kwamen heel veel woningen te koop met weinig transacties en dus dalende prijzen. Nu is de situatie omgekeerd. Het aantal woningen in de verkoop neemt fors af waardoor prijzen weer stijgen."

De keuze in woningen voor de consument wordt aangegeven met de krapte-indicator. Hoe hoger de krapte-indicator, des te meer woningen de consument heeft om uit te kiezen en hoe ruimer de markt. "Vlak na de crisis was de krapte-indicator 50. De consument had voor de aankoop van een woning keuze uit 50 concurrerende woningen. Nu is de krapte-indicator voor Friesland ongeveer 5, voor geheel Nederland is dit zelfs 3,3."

Wijmenga noemt een aantal belangrijke factoren die nu een rol spelen op de woningmarkt. "De eerste is nieuwbouw. Vanaf 2008 tot een paar jaar geleden is er heel weinig gebouwd. Veel bouwvakkers zijn in de tussentijd gestopt. Nu de krapte op de markt zorgt voor vraag naar nieuwe woningen moeten er daardoor meer woningen worden gebouwd met minder capaciteit." Een andere factor heeft te maken met de samenstelling van gezinnen. "Ook in krimpgebieden neemt de behoefte aan woningen toe, omdat het aantal mensen per huishouden daalt.

Daarnaast zijn veel verzorgingshuizen gesloten. Waar men vroeger op oudere leeftijd het huis te koop zette en in een verzorgingshuis ging wonen, blijft men nu langer in de eigen woning. Dat is natuurlijk prima, want je wilt natuurlijk het liefst in je eigen huis oud worden, maar die huizen komen niet op de markt." Ook de lage rente speelt mee. "Deze stimuleert sterk de kopersmarkt. Een huis kopen is goedkoper dan huren, dus zie je een uitstroom uit de huurdersmarkt. Daarnaast kun je bij een lage rente met hetzelfde inkomen meer geld lenen, waardoor de vraag weer toeneemt en de prijzen weer omhoog gaan."

Om vraag en aanbod weer in balans te krijgen moet er gebouwd worden. Het kan echter jaren duren voordat woningbouwprojecten tot uitvoer komen. Of projecten gaan uiteindelijk niet door. "Zie bijvoorbeeld naar de Warren, het woningbouwproject hier bij Burgum." Wijmenga verwacht dat het tekort aan woningen de komende jaren blijft. "Al blijft het natuurlijk lastig voorspellen omdat zoveel factoren kunnen veranderen."

Het is nog veel lastiger om verder vooruit te kijken, al lijkt er dan een andere trend zichtbaar. "Er zijn in deze regio veel 65-plussers. Het is de generatie babyboomers. Vaak wonen deze mensen in huizen in de dorpskernen. Deze komen op termijn op de markt. Veel van deze woningen moeten echter gemoderniseerd worden om aan de nieuwste duurzaamheidseisen te voldoen. Op die manier worden de dorpen leefbaar gehouden.

De ontwikkelingen zullen beleidsmakers van gemeenten hoofdbrekens opleveren bij het opstellen van woningvisies. Maar wat betekent dit voor de consument? Wijmenga adviseert kopers en verkopers om zich goed te laten informeren. "Er komen steeds meer bijzondere situaties en iedereen wordt kritischer. Waar men vroeger zou zeggen: 'Dat zien wij dan wel', moet alles nu goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan wijzigende bestemmingen. Gemeenten en banken worden ook steeds kritischer. Punten en komma's gaan echt meetellen."

Wijmenga Makelaars & Rentmeesters is actief sinds 1964. Men heeft dan ook veel ervaring met verkoop, aankoop en taxaties van woningen in de regio. Daartussen zitten ook bijzondere panden. Recentelijk verkocht Wijmenga nog het Lytse Slot in Veenklooster. Ook ging het monumentale oude gemeentehuis in Damwâld van de hand via Wijmenga. Wijmenga Makelaars en Rentmeesters is daarnaast gespecialiseerd in agrarische panden en landelijk vastgoed. Het kantoor is aangesloten bij de NVR (Nederlandse Vereniging van Rentmeesters). "Zo worden wij ook ingeschakeld bij onteigeningen en planschades", zegt Wijmenga. Het zijn vaak complexe juridische zaken waar de rechter aan te pas komt.

Bij de koop en verkoop van woningen halen de makelaars van Wijmenga het onderste uit de kan, maar een deal moet wel tot ieders tevredenheid zijn. "Wij vinden twee dingen heel belangrijk: 1. Als je langs jouw verkochte woning loopt moet je met een gerust hart de nieuwe bewoners kunnen groeten. 2. Wij willen dat klanten zo tevreden zijn dat ze ook voor een volgende woning bij ons terugkomen.

Wijmenga Makelaars & Rentmeesters biedt klanten veel zekerheid. Zo zijn alle vier Wijmenga makelaars aangesloten bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) en werken dus volgens de NVM erecode.

Daarnaast is de dienstverlening tot in de kleine details geperfectioneerd. "Het begint er al mee dat je bij ons altijd iemand aan de telefoon krijgt", zegt Wijmenga. "Daarnaast bieden wij veel aandacht aan de presentatie van woningen. Onze brochures zijn vaak net wat meer uitgewerkt. Een professionele fotograaf maakt alle foto's en er komt een inmeter langs om de woning volgens de NEN-2580 norm in te meten. Op Funda plaatsen wij dan ook altijd duidelijke plattegronden van de woning met alle afmetingen. Ook gaan wij mee naar de notaris, weinig makelaars doen dit nog, maar wij vinden dit een extra stukje service.

Wilt u uw woning verkopen? De makelaars van Wijmenga komen graag geheel kosteloos en vrijblijvend langs voor een oriënterend gesprek. Zoekt u een woning? Dan gaan de makelaars van Wijmenga graag op zoektocht om uw droomwoning te vinden.

Wijmenga Makelaars & Rentmeesters | G.W. Navislaan 6 | 9251 GG Burgum | 0511-461757 | info@wijmenga.nl | www.wijmenga.nl

U bent van harte welkom in het kantoor van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters aan de G.W. Navislaan.
Ook voor agrarisch vastgoed bent u bij Wijmenga Makelaars & Rentmeesters aan het juiste adres.
Wijmenga Makelaars & Rentmeesters besteedt veel aandacht aan de presentatie van een woning. Het bord 'verkocht' kan meestal snel in de tuin.
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 6 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00