Boekenfestijn is niet meer, maar lezen zullen we

Cultuur Zakelijk

Boekenfestijn. Een beetje liefhebber van het boek is er wel een keer geweest. Jaarlijks werd deze enorme 'boekenmarkt' op achttien plekken georganiseerd. Zowel in Nederland als in België. Een goedkope manier om aan een boek te komen. Hoe blijven we nu lezen?

Het boekenfestijn is uiteraard niet de enige manier om aan een boek te komen, laat staan te lezen. Toch bracht dit fenomeen veel mensen aan het lezen, wat niet onbelangrijk is in deze tijd van de 'ont-lezing'. 

Mensen gingen met stapels boeken de deur uit. Deze werden immers tegen lage prijzen aangeboden. Studenten met Herschel rugzakken vol, oudere mensen met boodschappentassen gevuld en jonge kinderen met hobbyartikelen onder hun arm. 

Er kwamen steeds meer boeken bij

Al in 1981 ontstond dit fenomeen, toen nog onder de naam Centrale Boekhandel. Toen ging het om encyclopedieën die tegen zeer lage prijzen vanuit Centrale boekhandel werden verkocht. Er kwamen echter steeds meer boeken bij, het aanbod veranderde van encyclopedieën naar boeken, hobbyartikelen, cd's, kaarten en kalenders. 

In 2013 ging het verder onder de naam Boekenfestijn. Half augustus werd het Boekenfestijn failliet verklaard. Er is niet echt een reden voor opgegeven. 

Jongeren erbij betrekken lukte niet

In een artikel in de Volkskrant van vorig jaar lijkt het droevig gesteld met alles wat met lezen en boeken te maken heeft. Volgens schrijvers en organisatoren van een literair festival zijn het vooral mensen boven de vijftig die nog lezen. 

"Het kost ongelooflijk veel moeite om de scholen warm te maken, ik heb geprobeerd contact te krijgen met twee docenten Nederlands maar die antwoordden niet op mails en terugbelverzoekjes. Uiteindelijk heb ik via Biblionet Drenthe drie leerlingen gevonden die wilden meedoen. Niet voor de lol; voor studiepunten," zo meldt de organisator van Zomerzinnen bij Diever. Ze had graag meer jongeren bij haar festival willen betrekken. Lukte duidelijk niet. 

Het is niet dat er niet voldoende boeken worden geschreven, integendeel. Maar het aantal lezers blijft achter. Volgens een rapport van de Raad voor Cultuur in 2018 leek het boekenvak zich enigszins te herstellen na zeven moeilijk jaren, maar de aanwas van jongeren blijft uit. Zelden hebben jongeren een literair boek in hun Cowboysbag

Er is nog nooit zoveel gelezen als nu

In 1975 lazen Nederlanders gemiddeld 6,5 uur boeken per week. In 2011 nog 2,5 uur. Als er al gelezen wordt onder jongeren is dat steeds meer van een scherm en minder van papier. 

Grappig dat bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek (Universiteit Leiden) Adriaan van der Weel opmerkt dat er eigenlijk nog nooit zoveel is gelezen als in deze tijd. Met de smartphone. "Lezen is belangrijk omdat we in een geletterde samenleving leven… we zijn afhankelijk geworden van tekst als medium…leesvaardigheid heb je nodig om mee te kunnen doen."

Het gaat om de verhalen, maar lezen is belangrijk

Zijn daar dikke boeken voor nodig? Toch wel, menen de deskundigen. Door boeken te lezen ontwikkel je ook andere vaardigheden als 'onthouden' en 'begrijpen'. Bovendien zou het misschien een beter idee zijn om jongeren op aan andere manier te benaderen als het om 'verhalen' gaat. Het hoeft niet per se via boeken. Dat kan ook via Spotify of hiphop-muziek.

Toch stelt de Raad van Cultuur dat lezen van belang is en dat literatuur mensen verandert. "Op het gebied van opvattingen, sociale cognitie en geestlijk en fysiek welzijn." Is dat te bewijzen? Van der Weel: "Onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen." 

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 1 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00