De commissieleden van ACES Europe op werkbezoek in Smallingerland. De gemeente en de sporters zien de kandidatuur graag verzilverd.
De commissieleden van ACES Europe op werkbezoek in Smallingerland. De gemeente en de sporters zien de kandidatuur graag verzilverd. Foto: Harry Blokzijl

Smallingerland kandidaat European City of Sport

Algemeen

DRACHTEN - In november wordt bekend of Smallingerland European City of Sport 2020 wordt. Vorige week donderdag bracht een auditcommissie van ACES Europe, de organisator van de verkiezing, een werkbezoek aan Smallingerland en werden verschillende sportlocaties bezocht.

"We hebben laten zien wat Smallingerland te bieden op het terrein van sport, accommodaties en beweegbeleid", vertelt burgemeester Jan Rijpstra. ACES Europe is de sport-uitvoeringsorganisatie van de Europese Unie. De commissie kijkt naar de verbindende waarde van sport en de bijdrage van sport aan de kwaliteit van leven en welzijn. Ook moet iedereen kunnen meedoen. De commissie bracht een bezoek aan sportlocaties, zoals Sportcentrum Drachten, iSpace Sports de Waring, zwemcentrum De Welle en de Sportlaan in Drachten. Ook de dorpen werden hierbij betrokken. Sportpark Douwekamp in Opeinde stond op het programma. In het bidbook van de gemeente zijn alle sportclubs in de gemeente en activiteiten genoemd. De indooraccommodaties hebben een waardering gekregen. De sportcondities zijn meestal uitstekend. Het Sportcentrum Drachten aan de Leerweg werd bijvoorbeeld gewaardeerd met vijf sterren, zwemcentrum De Welle kreeg er twee. Smallingerland onderscheidt zich door een grote variëteit aan verenigingen en sporten, zowel in Drachten als in de dorpen. Ook activiteiten voor ouderen en jongeren en gezondheidsprojecten staan vermeld in het bidbook.

"De commissieleden spraken ook met buurtsportcoaches die in de wijken van Drachten en in de dorpen actief zijn", zegt Evert Jan Siderius, directeur-bestuurder van Sportbedrijf Drachten. De indruk van de commissieleden was positief, vertelt Siderius. "De integratie van onderwijs,sport en gezondheid vonden ze sterk".

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 19 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 23 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17