AZC Burgum van tijdelijk naar permanent karakter

Algemeen

Vrijdagmiddag 27 september officiële start nieuwbouw

BURGUM - Na het nodige sloopwerk door het bedrijf Strukton begint binnenkort de hernieuwbouw van het asielzoekerscentrum (AZC) in Burgum. Dat heeft enkele jaren langer geduurd dan aanvankelijk gepland.

Vrijdag 27 september geven burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel en voorzitter Milo Schoenmaker van het bestuur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen het startsein voor de hernieuwbouw aan de Elingsloane in Burgum.

Hegeman Vriezenveen neemt de nieuwbouw op zich, samen met De Groot uit Vroomshoop. Mei volgend jaar moet de eerste fase worden opgeleverd. Daarna begint de sloop van het resterende deel van de 'oude' asielzoekerswoningen. In september 2020 moet de tweede fase volgen van de hernieuwbouw, die in mei 2021 moet worden afgerond.

"De vertraging van de afgelopen jaren was onder andere het gevolg van bezwaren van een deel van de omwonenden tegen verplaatsing van de ingang. Het COA koos aanvankelijk voor een nieuwe ingang aan de noordkant van het nieuwe complex. Omwonenden aan de Elingsloane vreesden meer parkeeroverlast en een grotere verkeersonveiligheid", ligt woordvoerster Jacqueline Engbers namens het COA toe.

"Er ging nogal wat tijd overheen voor er nieuwe schetsen waren gemaakt. Maar de planning zoals die in mei dit jaar was, zo is die nog steeds", verklaart Engbers met enige opluchting. De nieuwbouw leidt er toe, dat de tijdelijke woningen een permanent karakter krijgen. Dit betekent dat mocht het asielzoekerscentrum op den duur als zodanig niet meer nodig zijn, de woningen voor permanente bewoning gebruikt kunnen worden.

Dit is strijdig met het oorspronkelijke plan van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het AZC Burgum verhuisde in 2000 van de Prins Bernhardstraat (ongeveer waar nu het politiebureau staat) naar de Elingsloane. Daar zou het aanvankelijk vijf jaar blijven en dan worden vervangen door bedrijven. Maar er was een verlengingstermijn mogelijk met nog eens vijf jaar.

Mede door diverse internationale crises (meer dan één crisis), vooral in Afghanistan en Syrië, vond het COA het nodig het AZC in Burgum open te houden. Wel werd het karakter van dit AZC gewijzigd. Het werd een 'gezinsopvanglocatie'. Hier vandaan worden (werden) af en toe complete gezinnen teruggestuurd naar het land van herkomst, onder andere naar Afghanistan. Dit soms 'vergezeld' van heftig protest van de betrokkenen en mede-asielzoekers.

Het AZC in Burgum kon al begin jaren negentig rekenen op relatief veel draagvlak onder de bevolking. Tijdens de eerste informatiebijeenkomst in De Pleats, toen het AZC gepland was aan de Prins Bernhardstraat vlakbij de ijsbaan, werd niet of amper geprotesteerd, maar was er wel de vraag, of het AZC banen op zou leveren voor de Burgumers. Die vraag werd bevestigend beantwoord. Sinds het AZC in Burgum zetelt. steken diverse vrijwilligers uit Burgum en omgeving vrije tijd in het begeleiden van asielzoekers.

De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 3 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 4 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 18 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 20 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 22 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00