Voorzitter Rinus de Vries en secretaris Gjalt Faber van Vogelwacht Garyp bij de 'plasdras-pomp' noordelijk van de Stinswei.
Voorzitter Rinus de Vries en secretaris Gjalt Faber van Vogelwacht Garyp bij de 'plasdras-pomp' noordelijk van de Stinswei. Foto: Actief Media

Komend weekeinde: van praamtocht tot straatfestival

Algemeen

28 activiteiten in het 'Weidesompewâldwykein'

BURGUM - Het 'Weidesompewâldwykein' begint vrijdagavond 20 september om kwart over zeven op de Markt in Burgum. Daar geven gedeputeerde Johannes Kramer en voorzitter Bertus Mulder van de commissie Gebiedsontwikkeling Centrale As samen het startsein voor de Midnightwalk dwars door (diverse gebouwen in) Burgum. Daarna volgen nog zeventien andere activiteiten op zaterdag en tien op zondag.

Voor de vroege ochtendmensen begint zowel op zaterdag- als op zondagochtend in Noardburgum om acht uur een 'workshop natuurfotografie' door de bekende fotograaf Marcel van Kammen. Er kunnen beide keren echter maar tien mensen meedoen, dus snel aanmelden is van belang! Alle activiteiten op zaterdag en zondag zijn gratis, deelname aan de Midnightwalk kost een tientje: de opbrengst gaat naar zomervakantiekampen voor kinderen.

Zaterdag van tien tot elf uur is er een excursie in de omgeving van de Stinswei ten noorden van Garyp. Hier is in samenwerking met Vogelwacht Garyp een weidevogelgebied aangelegd, inclusief een plas-dras-gedeelte. "Dat koe mei help fan de provinsje: dy hat in wetterpomp betelle dy't wurket op sinnepanelen", vertelt voorzitter Rinus de Vries. "Om it wiete stik hinne sykje de greidefûgels in plakje om te nêsteljen, lykas ljippen, skriezen en tsjirken."

Willem Bosgra uit Burgum geeft hier namens Noardlke Fryske Wâlden uitleg over de natuurcompensatie in de omgeving van de Sintrale As. Locatie: vlakbij het windmolentje ten noorden van de Stinswei.

Van tien tot vijf uur zijn er diverse activiteiten bij Om de Dobben aan de Langelaan 10 bij Burgum, net westelijk van de Sintrale As, met (rolstoelvriendelijke) natuurexursies en informatie over de gebiedsontwikkeling rond de Sintrale As.
It Fryske Gea houdt natuurexcursies in de Sippefennen. Je kunt starten tussen tien en één uur, onder leiding van een gids. Uiterlijk vier uur ben je terug op de parkeerplaats aan de Ottemaweg, bij het begin van het Koekoekspaad.

In en rond De Falom is van alles te doen tussen 12.00 en 16.00 uur. Je kunt er wandelen, fietsen, praamvaren of met een kano varen. Een combinatie is ook goed mogelijk.

Van 12.00 tot 18.00 uur houdt De Westereen een stratenfestival, met vier podia, veel muziek en jeugdcircus Saranti. Dit alles op het terrein rond de Ferbiningstsjerke, Toerstrjitte 1.

Twee boerderijen die zijn verplaatst vanwege de Sintrale As en de gebiedsontwikkeling, houden open huis: familie P. Hekstra aan de Tsjerkeloane 49 in Wâlterswâld tussen tien en vier uur en maatschap De Boer aan de Stinswei 5 in Garyp, van twaalf tot vier uur:

Fietsliefhebbers kunnen om 13.00 uur starten bij de Kruisweg in Damwâld. Halverwege kunnen ze gratis een bezoek brengen aan openluchtmuseum De Sûkerei. Om 15.00 uur begint een groot feest op de Krúshoeke: de officiële opening van de heringerichte Haadwei en afsluitend het eerste 'Wâldster Pún Feest' in of bij zalencentrum De Kruisweg, met muziek van Griet Wiersma en een laatste optreden van Jelle B. Tussen twee uur en half vijf is er een kruidenwandeling in Noardburgum. Kruidenvrouw Tjitske neemt je gedurende 2,5 uur mee.
Even aanmelden via: info@krudwiizer.nl.

Vlakbij Eastermar kun je tussen één en vijf uur meedoen aan een waterbeheerexcursie, in natuurgebied De Putten/De Leijen. Je kunt kiezen tussen een excursie van één uur of eentje van anderhalf tot twee uur. Start: parkeerterrein aan de Mienskerwei, Sumar.

Zaterdagavond half acht begint in Noardburgum een natuur- en landschapsexcursie, aan de Rijksstraatweg 16 in Noardburgum (stal van maatschap Zeinstra): ongeveer een uur wandelen door bos en langs coulissen zuidelijk van de Rijksstraatweg.

Zondag worden sommige onderdelen van zaterdag herhaald, zoals de fotoworkshop natuurfotografie, de activiteiten bij Om de Dobben en van tien tot één de natuurexcursie door de Sippefennen.

Van half tien tot half elf is er een 'bootcamp' ('outdoortraining') op camping De Zilveren Maan, Boppewei 2 bij De Westereen. Daar start ook om elf uur de Weide-Sompe-Wâldrin: hardlopen over zes, tien of ruim 21 kilometer. Deelname is gratis. Aanmelden via www.weidesompewaldrin.nl.

Op die camping kun je tussen één en twee uur meedoen aan diverse vormen van lichaamsbeweging, om je soepelheid te verbeteren en blessures (beter) te voorkomen.

Praam- en kanovaren kan dan vanaf De Omleiding bij Feanwâlden, tussen tien en vijf uur.

Zondag kun je ook meedoen aan een natuurexcursie van Staatsbosbeheer, vanaf de parkeerplaats bij de brug in de Falom, tussen 10.30 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 15.30 uur.

Reset Burgum houdt tussen één en vier uur een Sprintsurvival in het nieuwe Wetter- en Wilepark en bij de vernieuwde fierljepaccommodatie.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 8 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00