Jan Klooster van KC De Pein waagt een doelpoging bij de korf van de tegenstander.
Jan Klooster van KC De Pein waagt een doelpoging bij de korf van de tegenstander. "Dit seizoen willen we bovenin meedraaien". Foto: Harry Blokzijl

Jubilerend 'KC De Pein' heeft sportieve ambities

Algemeen

OPEINDE - Korfbalvereniging KC De Pein viert in 2019 het vijfenzeventigjarig bestaan. Het jubileumfeest is inmiddels geweest en de korfballers richten zich in het nieuwe seizoen op het leveren van aansprekende prestaties. "Het is onze intentie om kampioen te worden", zegt Jan Klooster, speler van de eerste selectie.

Door Jelle Jeensma

KC De Pein is een gezellige familieclub, waar spelers uit Opeinde en omgeving graag komen korfballen, vertelt Dennis de Wit, bestuurslid en lid van de Technische Commissie.

"We vinden het belangrijk dat iedereen in het eigen dorp kan sporten. Jongeren willen het liefst in Opeinde blijven wonen en daar heeft KC De Pein voordeel van. We hebben een goede accommodatie. KC De Pein heeft ruim honderd leden, waaronder veel jeugdspelers. De toekomst van de vereniging ziet er goed uit. De leden komen niet alleen om te korfballen, maar zetten zich ook in voor de vereniging. Ons jubileumfeest is georganiseerd door vrijwilligers. De leden kunnen taken uitvoeren die aansluiten bij hun interesses. Zo kan iemand die het leuk vindt grafisch werk te doen bijvoorbeeld een poster maken. En zo zijn er nog veel andere werkzaamheden." Er verschijnt een jubileumboek over de jubilerende vereniging, gemaakt door Douwe de Haan en Peter Terpstra.

Naast de reguliere korfbalactiviteiten steekt KC De Pein veel tijd en energie in andere evenementen, zoals de Leyenloop en het grote jeugdtoernooi aan het slot van het seizoen, waaraan veel verenigingen deelnemen. "We hebben geen samenwerkingsverband met andere clubs en er zijn ook geen fusieplannen. Met TFS uit Drachtstercompagnie hebben we wel samengewerkt", zegt De Wit.

KC De Pein heeft heeft voor alle teams voldoende jeugdtrainers. Alle jeugdteams hebben twee trainers. "Bij veel korfbalclubs zijn bij de jeugd de meisjes in de meerderheid en is het moeilijk het team compleet te maken met jongens, die haken af. Een trainer is een rolmodel en daarom heeft ieder jeugdteam bij ons minstens één mannelijke trainer", zegt De Wit. De benadering van een man sluit beter aan bij de (sportieve) belevingswereld van jongens, vinden ze bij de club. Bij KC De Pein is bij de jeugd het aantal korfballende jongens en meisjes goed in evenwicht. "We willen wel graag meer vrouwelijke scheidsrechters."

KC De Pein speelt nu op het laagste niveau, maar wil sportief een inhaalslag maken en dit seizoen promoveren naar de derde klasse. Het technische kader moet bijdragen aan nieuwe successen, vertelt de vierentwintigjarige Jan Klooster, speler van het eerste team. "Jack Visser is onze nieuwe hoofdtrainer. Hij wordt bijgestaan door assistent-trainer Marten Koop van der Velde, een ex-speler van De Pein die zelf op een hoog niveau heeft gekorfbald. Ik verwacht dat we met deze selectie bovenin mee kunnen draaien in de vierde klasse. Het eerste en tweede team hebben de intentie kampioen te worden. Een paar korfballers zijn gestopt, maar er zijn jeugdspelers bijgekomen. De trainingen van Jack Visser zijn intensiever dan we gewend waren en worden uitgevoerd op wedstrijdtempo. Er zit genoeg ervaring en scorend vermogen in de ploeg".

Behalve speler is Klooster jeugdtrainer bij de jeugd van C-1. "Ik probeer mijn ervaring aan de spelers over te brengen. Het belangrijkste is dat ze plezier in korfbal hebben", zegt Klooster die als scheidsrechter ook zijn wedstrijdjes fluit.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34