Het team van Apotheek Burgum staat klaar om al uw vragen over herfstkwaaltjes te beantwoorden.
Het team van Apotheek Burgum staat klaar om al uw vragen over herfstkwaaltjes te beantwoorden. Foto: Actief Media

Verkoudheid, keelpijn, hoesten? Apotheek Burgum helpt

Algemeen Zakelijk

BURGUM - De warme zomerse dagen zijn weer voorbij. Dagen worden alweer korter en de ochtenden en de avonden fris. We gaan weer meer binnen zitten en minder bewegen. Typische herfstkwaaltjes steken de kop op. Sabina Dam van Apotheek Burgum vertelt hoe we ook in het najaar op onze gezondheid kunnen letten.

"Stop niet met bewegen als het kouder wordt. Beweging is goed voor je weerstand, net zoals het eten van voldoende fruit en groente. De lucht in huis wordt al snel droog wat effect heeft op de ogen en neus. Een gezond neusslijmvlies is de start van de bescherming tegen bacteriën en virussen. Als de lucht in huis te warm en te droog is, drogen je neusslijmvliezen uit en wordt je lichaam vatbaarder voor infecties. Goed ventileren voorkomt en herstelt droge ogen en een droge neus.

Keelpijn

Een verkoudheidsvirus kan gepaard gaan met keelpijn. Slikken of praten kan dan lastig zijn. Dit gaat echter meestal vanzelf over binnen tien dagen. Regelmatig iets drinken, zoals koud water, kan de pijn verzachten. Neem bij heftige pijn genoeg paracetamol op vaste tijden. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.

Zuigtabletten zijn niet altijd nodig. Ze helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan op iets anders zuigen, zoals een dropje. In sommige zuigtabletten zitten NSAID's. Dit zijn pijnstillers die u niet zomaar onbeperkt kunt slikken. Raadpleeg uw apotheker om advies. Keelpijn bij een verkoudheid, hoest of koorts is meestal besmettelijk. Let dus op bij het contact met anderen.

Hoest

Hoest ontstaat door prikkeling van de luchtwegen. Meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Hoesten heeft een beschermende werking: het zorgt ervoor dat vreemde deeltjes uit de luchtwegen worden verwijderd. Hoest kun je verzachten door voldoende te drinken, vooral warme dranken. Ook kunnen hoestdranken voor verlichting zorgen. Met een eenvoudige hoest hoeft u in het algemeen niet naar uw huisarts. Is uw hoest echter na 3 weken nog niet over of als u bloed of roestbruin slijm ophoest of erg hoest met piepen dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

Verstopte neus

Xylometazoline neusspray vermindert de zwelling van de slijmvliezen in de neus. Het werkt binnen 5 minuten en ongeveer 10-12 uur. Gebruik altijd uw eigen flesje, dan besmet u een ander niet. Maximaal 3 keer per dag gebruiken en niet langer dan 7 dagen achterelkaar, anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd. Heeft u na 7 dagen nog steeds een verstopte neus? Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken."

www.apotheekburgum.nl | 0511-462500

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 4 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 6 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 7 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 8 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 8 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 9 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 10 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21