Verhuurmanager Tanja Bouma is enthousiast over de mogelijkheden van de deelauto, een nieuw concept van Friesland Lease dat wordt aangeboden via Friesland Huur.
Verhuurmanager Tanja Bouma is enthousiast over de mogelijkheden van de deelauto, een nieuw concept van Friesland Lease dat wordt aangeboden via Friesland Huur. Foto: Actief Media

Een deelauto in uw dorp of wijk? Dat kan via Friesland Lease

Algemeen Zakelijk

DRACHTEN - Friesland Lease droomt al een tijdje over de mogelijkheden die deelauto's bieden. Anderhalf jaar geleden zette het bedrijf de eerste deelauto op markt. "Het is niet zo dat je de mogelijkheid biedt en gebruikers ineens in de rij staan", zegt Tanja Bouma, verhuurmanager bij Friesland Huur, onderdeel van Friesland Lease. "Toch denken wij dat het niet lang duurt voor de deelauto een heel gebruikelijk verschijnsel is in de samenleving."

"Het idee van een deelauto vraagt 'omdenken'", ervaart Tanja. "Mensen hebben tot nu toe hun mobiliteitsvraagstukken opgelost zonder de optie van een deelauto. Nu die mogelijkheid er wel is, kunnen meer mensen hun (tweede) auto de deur uit doen. Als je er over nadenkt, blijkt dit best voordelig."

Tanja Bouma is enthousiast. "De deelauto kan men reserveren via een app voor € 3,50 per uur en 11 cent per kilometer + benzinekosten. Per uur mogen 20 kilometers vrij worden gereden en de bedragen zijn inclusief btw. Per reservering betaalt men een instaptarief van
€ 1,50 uur. "Zo kost het bijvoorbeeld € 9,00 euro plus benzinekosten als je de auto voor anderhalf uur reserveert en in die tijd 30 kilometer rijdt", rekent Tanja voor. Het maximum bedrag dat in rekening wordt gebracht is per dag € 42,50. Net zoveel als een huurauto.

Om gebruik te maken van de deelauto moet men zich registreren. Dat kost niets, ook geen abonnementsgeld. Je kunt de deelauto daarna zo vaak reserveren als je wilt. In de uren dat je de auto 'hebt', gaat hij open met een Freetogo-app of pasje.

De deelauto staat nu alleen nog op het terrein van Friesland Lease in Drachten, maar het bedrijf gaat graag in overleg met dorpen, wijken of bedrijventerreinen om andere mogelijkheden te bespreken. "Een beetje afhankelijk van hoe vaak men de auto pakt, kan een groep van tien gebruikers het voor ons al interessant maken een auto bij hen in de buurt te zetten."
Geen situatie is gelijk en daarom gaat Friesland Lease graag met belangstellenden in gesprek. "Wij denken mee. Hoe kan een deelauto effectief worden ingezet? We zijn innovatief. Friesland Lease gelooft in duurzame mobiliteitsoplossingen die het milieu verbeteren."

Een auto huren kan overigens ook voordelig via Friesland Lease. Friesland Huur heeft voor particulieren de aantrekkelijke weekendactie: 2 dagen huren, 1 dag betalen. Een VW Up, Skoda Citigo of Seat Mii of een busje huur je bij Friesland Huur daardoor een heel weekend vanaf slechts € 34,75. "Elektrische auto's als Tesla of de goedkopere E-golf en Ampera plus de 7- en 9-persoons personenauto's en kleine vrachtauto's vallen buiten de weekendactie."
Friesland Huur | De Lange West 96, Drachten | 0512-384080 | www.frieslandhuur.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34