Leon Jongsma nationaal kampioen Western Riding

Algemeen

"Met de paarden wordt in deze sport op een ontspannende manier gereden"

OPEINDE - De cowboys in het Wilde Westen van Amerika, die vroeger kuddes koeien dreven, staan model voor Western Riding, een tak van sport die ook in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Leon Jongsma uit Opeinde werd Nederlands kampioen Ranch Riding op het Nederlands kampioenschap Western Riding, The Dutch Open.

Door Jelle Jeensma

Western Riding (oftewel Western rijden) kent verschillende disciplines. Het Western rijden komt uit Amerika. De paarden waarop de cowboys reden moesten relaxt en werkwillig zijn om hun werk te kunnen doen. Voor recreatie- en wedstrijdruiters is deze rijstijl een uitdaging. "In Western Riding gaat het vooral om ontspanning. De ruiters rijden met een losse teugel en er wordt behoedzaam met de paarden omgegaan", vertelt Leon Jongsma.

Leon Jongsma werd op het onderdeel Ranch Riding Nederlands kampioen met zijn paard Oaks Casino Royal, een American Quarter Horse. Jongsma: "Dit Amerikaanse paardenras is zeer geschikt voor de stijl van Western Riding. Het paard is gespierd en wendbaar. Met zo'n 1.55 meter is het een klein, vrij zwaar gebouwd dier, dat goed trainbaar is. In heel Europa wordt met Quarter- en Paint Horses gefokt."

Naast het American Quarter Horse is de Paint Horse een veel bereden paard bij Western Riding. "Bij Ranch Riding wordt door paard en ruiter een proef afgelegd over een vlak terrein. "Het paard laat een vrij voorwaartse beweging zien met wisselingen in tempo en gang. Er zitten kleine hindernissen in het parcours zoals een balk, maar de paarden maken geen sprong. Deze paarden laten zich gemakkelijk sturen en beheersen en ze kunnen ook meedenken", zegt Jongsma. De jury beoordeelt of er een goede chemie is tussen het paard en de ruiter en of het er technisch goed uitziet. Bij een andere klasse van Ranch Riding was er nog een tweede plaats voor Jongsma op het Nederlands kampioenschap. Ook bij Reining, een onderdeel met meer actie, was Jongsma met brons en een eerste plaats succesvol bij het Nederlands kampioenschap dat werd georganiseerd door de Western Ruiter Associatie Nederland (WRAN), waar Jongsma erkend is als trainer.

"De onderdelen bij Reining worden in galop uitgevoerd. De sliding stop levert een spectaculair beeld op. Het paard komt aan in galop en komt glijdend en in een vloeiende stijl tot stilstand, waarna het paard een draai maakt." De ruiter draagt speciale wedstrijdkleding wanneer hij zijn proef aflegt in de wedstrijden. "Bij deze cowboykleding hoort een overhemd, een hoed en een spijkerbroek met daaroverheen leren chaps", vertelt Jongsma. De meeste wedstrijdpaarden die Jongsma berijdt bevinden zich in een fok- en trainingsbedrijf voor paarden in Rotstergaast. Hij heeft in Opeinde zijn eigen onderneming met website: Naturologic.

Jongsma geeft op verschillende plaatsen training Western Riding, meestal is dat privéles. Bij paardensportvereniging PSV Trynwâlden in Oentsjerk geeft hij elke vrijdagavond les aan een groep Westernrijders in deze snel groeiende tak van sport.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34