Bea Westerdijk, Jetske Hoekstra en Doutsje Hoekstra-De Vries zorgen er ook dit jaar voor dat er een gezellige braderie kan plaatsvinden in Earnewâld.
Bea Westerdijk, Jetske Hoekstra en Doutsje Hoekstra-De Vries zorgen er ook dit jaar voor dat er een gezellige braderie kan plaatsvinden in Earnewâld. Foto: Actief Media

12 augustus van 14.00 tot 21.00 uur: braderie in Earnewâld

Algemeen Zakelijk

Mooie dorpstraditie op derde maandag van de bouwvak

EARNEWALD - De jaarlijkse braderie van Earnewâld vindt dit keer plaats op 12 augustus van 14.00 tot 21.00 uur. Honderd standhouders zijn die dag in het Friese watersportdorp; stuk voor stuk met unieke waar. "We willen een gevarieerde markt dus hebben van iedere soort één, hooguit twee, kraampjes. De standhouders waarderen dit en het publiek merkt het omdat er voor ieder wat wils is."

Enthousiast vertellen Bea Westerdijk, Jetske Hoekstra en Doutsje Hoekstra-de Vries over het evenement dat ze al weer heel wat jaren organiseren. "Dat kan alleen als je het samen een beetje gezellig hebt, want er komt veel bij kijken", zegt Jetske. "We hebben echter inmiddels enige routine", vult Bea aan. Doutsje is de pensionaris van het gezelschap en neemt de tijdrovendste klussen voor haar rekening. "Ik leg de contacten met de standhouders en benader de vrijwilligers die nodig zijn om dit grote evenement te organiseren."

Earnewâld is bruisend dorp

Braderie met extra activiteiten
De jaarlijkse braderie in Earnewâld werd voor het eerst georganiseerd halverwege de jaren zeventig, toen Earnewâld nog 'een gat was waar niets te beleven viel'. De braderie bracht leven in de brouwerij, zo vonden een horecaondernemer en een aantal
dorpsgenoten. Met de opbrengst werden leuke activiteiten in en voor het dorp bekostigd. Dat is nu nog altijd zo, al valt de braderie vandaag de dag onder de vlag van Earnewâld Promoting. Ondernemers en dorpsgenoten haken aan met diverse
activiteiten waaraan ook jij kunt deelnemen, denk aan de feesttent met het
braderiefeest, muziek op diverse terrasjes, pony rijden voor kinderen en het Iepen Frysk Kampioenschap Paraplu-hangen en de kermisattractie.

Organisatie vol plezier
Het vinden van voldoende vrijwilligers is jaarlijks een kunstje. Tegenwoordig heeft bijna iedereen in het dorp Earnewâld wel iets te maken met recreatie en is het zomers dus druk. Bovendien, de vrijwilligers van de braderie kunnen zelf niet meedoen met de feestelijke activiteiten die rondom de braderie plaatsvinden. "Ze zijn - gecertificeerd - parkeerwacht, helpen mee met de marktopbouw en de schoonmaakwerkzaamheden na afloop. Wat ze er voor terugkrijgen is waardering, een hoop gezelligheid en een warme maaltijd, een hoogtepuntje voor de vrijwilligers," zegt Doutsje. Al brengen de werkzaamheden zelf ook veel plezier met zich mee. "Als parkeerwacht krijg je de mooiste smoezen te horen. Je wilt niet weten hoeveel 'doktoren' de braderie bezoeken en hoeveel 'kinderen er die dag worden geboren'." Hilarisch was voor Bea het moment dat een chauffeur van een kleine open sportwagen vroeg om door te mogen rijden omdat in zijn auto de binnenboordmotor voor een boot lag. Gezien het formaat van de auto was dat niet voor te stellen, maar het bleek waar.

Van drop tot woonaccessoires
De verhalen tekenen de sfeer van de Earnewâldster braderie. "Sommige standhouders komen hier al jaren, daarmee bouw je echt een band op. Het Droptrommeltje bijvoorbeeld, maar ook de palingroker en de heer Bijlsma met oude ansichtkaarten." Elk jaar zijn er ook 'meelopers', standhouders die te laat waren met hun aanmelding maar toch komen in de hoop dat er uitvallers zijn. "Wij vinden dit mooi, want het verhoogt de kans op een succesvolle braderie."

Een groot deel van de standplaatsen is voor dit jaar inmiddels vastgelegd. Bezoekers zullen gezellig kunnen struinen bij kraampjes met kleding, sieraden, hengelsportartikelen, lederwaren, scheepsbenodigdheden, speelgoed, boeken en bijvoorbeeld woonaccessoires. "Voldoende lekkernij is uiteraard ook verkrijgbaar."

De standhouders komen
graag naar deze braderie

Er zijn nog enkele standplaatsen beschikbaar. "Aantrekkelijk geprijsd, want we hebben de huurprijs al enkele jaren niet meer verhoogd", zegt Jetske. De organisatie is daarentegen onverminderd dik voor elkaar."

Braderie Earnewâld | Centrum, havengebied | 12 augustus van 14.00 tot 21.00 uur | Informatie? 0511-539447.

'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 6 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 7 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 8 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 8 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 9 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 9 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 9 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 10 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 11 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 12 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen gisteren
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 apr, 18:00
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 apr, 16:05