Kruijswijk, Nibali en de bolletjestrui starten in Profronde van Surhuisterveen

Algemeen

SURHUISTERVEEN - Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali en de winnaar van de bolletjestrui Romain Bardet maken aanstaande dinsdag 30 juli hun opwachting in de achtendertigste Profronde van Surhuisterveen.

"Op de laatste Tour-dag zijn we tot een akkoord gekomen met het drietal en hebben ze hun contract getekend", meldt Erik Jager namens de organisatie, Stichting Wielercomité Surhuisterveen. "Daar zijn wij ontzettend blij mee".

"Met Kruijswijk hebben we de nummer drie van het klassement op de deelnemerslijst. De Italiaan Nibali, oud-Tour- en Giro winnaar, won de voorlaatste etappe en de Fransman Bardet ontfermde zich over de bolletjestrui". Een mooi internationaal gezelschap".

De Tour 2019 was ongekend spannend. "Pas op de voorlaatste dag werden de klassementen in een beslissende plooi getrokken en konden we renners gaan contracteren", voegt Jager toe.

In totaal staan er in het profcriterium van Surhuisterveen om de Gouden Fiets negen Tourrenners aan de start. "In een vroegtijdig stadium hebben we de eerste etappewinnaar en gele truidrager, Mike Teunissen vastgelegd. Op de laatste Tour-dag zijn daar ook Bauke Mollema, Wout Poels, Dylan van Baarle, Koen de Kort en de Ier Nicolas Roche aan toegevoegd. Pieter Weening en Tom-Jelte Slagter zijn eveneens van de partij".

De start van de Profronde van Surhuisterveen is om 19.00 uur. Vooraf worden de Tourrenners gehuldigd. De toegang is gratis.

Geraint Thomas won vorig jaar in Surhuisterveen de Gouden Fiets van de Kooyenga Groep uit Dokkum. Uit handen van Sylvana Kooyenga ontving de winnaar van de Tour de France het gouden kleinood.

De Kooyenga Groep uit Dokkum is sinds jaar en dag sponsor van de Feanster wielerronde. "Bij zo'n bijzonder evenement hoort een bijzondere prijs", vond Kooyenga. "De Profronde is in Noord-Nederland uniek. Door deze gouden fiets willen wij daar een extra impuls aan geven."

De gouden fiets is ontworpen en (hand)gemaakt door de Dokkumer juwelier Wytse Piersma.

Ex-winnaars en de Gouden Fiets

Een gouden Fiets, een bijzondere prijs die veel renners aanspreekt. Sinds jaar en dag de ereprijs van de Profronde van Surhuisterveen. De eerste gouden fiets werd gewonnen door Jan Raas in 1982. Gert Jacobs won de profronde tien jaar later, in 1992. "In mijn huis heb ik nog twee sporttrofeeën: de Gouden Fiets en de Zilveren Schaats. De laatste trofee won ik bij het marathonschaatsen toen ik tweede werd in de Heineken Zesdaagse." Tourwinnaar en wereldkampioen Joop Zoetemelk won twee keer in Surhuisterveen. "Ik heb veel trofeeën weggeven, maar de twee gouden fietsje van Surhuisterveen heb ik nog. Ondertussen ben ik aan het terug verzamelen om weer een collectie op te bouwen", vertelt de laatste Nederlandse Tourwinnaar.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23