Het Earnewâldster skûtsje ligt in deze wedstrijd in Earnewâld aan kop van de zeilvloot.
Het Earnewâldster skûtsje ligt in deze wedstrijd in Earnewâld aan kop van de zeilvloot. Foto: Tjamme Tilstra fotografie

Earnewâldster skûtsje weer op het vinkentouw voor eindzege

Algemeen Zakelijk

Stichtingsvoorzitter Harm Hollema: "Skûtsjesilen op ons wedstrijdwater is fotogeniek"

EARNEWALD - Het skûtsje de Twee Gebroeders van Earnewâld is weer één van de favorieten bij het SKS kampioenschap skûtsjesilen, dat zaterdag in Grou van start gaat. Op dinsdag 30 juli strijkt de zeilvloot neer in watersportdorp Earnewâld en dan hopen schipper Gerhard Pietersma en zijn bemanning op eigen bodem hun slag te slaan.

Harm Hollema, voorzitter van de Stichting Earnewâldster Skûtsje, kijkt alweer uit naar het evenement in zijn dorp. "Deze wedstrijd is ieder jaar het sportieve hoogtepunt in Ear-
newâld. Sportverenigingen zijn hier niet, maar er is wel deze prachtige wedstrijd in het natuurgebied De Alde Feanen".

Wat maakt het zeilen in Earnewâld zo bijzonder? Hollema: "Toeschouwers kunnen het skûtsjesilen op de wateren bij Earnewâld goed volgen. Het is zeker fotogeniek, je kunt van dichtbij foto's nemen en de skûtsjes bijna aanraken, bij de walstart aan de Langesleat en als ze hotel Princenhof passeren. Je ziet de verbetenheid bij de start en het optuigen van de skûtsjes en je hoort het rammelen van de lier. Het is allemaal heel sfeervol en daarom hopen we ieder jaar op veel publiek."

Voor het watersportdorp is het zeilevenement een goede promotie. "Het skûtsjesilen krijgt landelijk veel media-aandacht. Omroep MAX heeft het op NOP 1 dagelijks in de uitzending. Daarmee krijgt Earnewâld als watersportdorp meer bekendheid. Het Skûtsjemuseum mag daardoor meer bezoekers ontvangen." Het Earnewâldster skûtsje was de afgelopen jaren een paar keer dichtbij de overwinning. In 2016 werd het nog tweede. Vorig jaar eindigden Gerhard Pietersma en zijn ploeg als zesde, maar de verschillen met het podium waren minimaal.

"We eisen geen prestaties van onze bemanning"

De stichting ziet het skûtsje graag winnen, maar er staat geen druk op de ketel zegt Hollema. "We willen liever niet achterin meezeilen, maar we eisen geen prestaties, schipper en bemanning zetten zich geweldig in voor hun sport terwijl ze daarvoor niet worden betaald. Je moet niet verder willen springen dan je polsstok lang is. Bemanningsleden en schipper komen niet alleen om te zeilen, maar zetten zich ook in om het skûtsje te onderhouden."

Financieel gezien is de stichting gezond. "Het onderhoud en de verzekering van het schip kosten natuurlijk geld, maar we hebben voldoende sponsors en ook de Club van 100 ondersteunt het skûtsje, dat in goede conditie moet worden gehouden. Skûtsjesilen is populair in ons dorp, ook de skûtsjes De Lytse Earnewâldster en de Sterke Jerke, die in de Iepen Fryske Kampioenskippen zeilen, komen uit Earnewâld. Er zijn warme contacten met de mensen van die andere skûtsjes."

De stichting vindt het belangrijk dat er tussen de bemanningsleden en de regio binding is. "Het liefst zien we dat de bemanningsleden uit het eigen dorp of uit de directe omgeving komen. Als zich weer een jong bemanningslid meldt, juichen we dat toe. Gerhard Pietersma steekt veel tijd in het begeleiden van jonge bemanningsleden. Pietersma is een prima schipper, die zich met een grote gedrevenheid inzet voor het skûtsje. Dat geldt ook voor de bemanningsleden, die zich in de wedstrijdsport van hun beste kant laten zien. Daarover kunnen we alleen maar tevreden zijn."

Over de huidige, niet onomstreden, zeilformule heeft Hollema wel een mening, maar een waterdichte formule is moeilijk te realiseren. Het skûtsjesilen is geen eenheidsklasse omdat de skûtsjes allemaal hun eigen eigenschappen hebben. "Om het skûtsjesilen zo eerlijk mogelijk te maken moeten aan de huidige formule nog parameters worden toegevoegd", vindt de voorzitter, die nu tien jaar in functie is bij de stichting. Een kampioenschap heeft hij nog niet mogen meemaken. Dat gebeurde voor het laatst in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Jeen Ulbesz Zwaga twee keer kampioen werd. Earnewâld hoopt die prestatie dit kampioenschap te herhalen.

Dinsdag vindt na de wedstrijd de prijsuitreiking rond zes uur ´s avonds plaats voor ´t 'Skippershûs' in het centrum van Earnewâld. Earnewâld zal dan uitlopen om de winnaar van deze wedstrijd te zien.

jjjj

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 1 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 2 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 3 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 3 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 4 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 4 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 6 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 8 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 8 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 9 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen gisteren