De badmeesters Ben Douwes (links) en Anton Nijboer (rechts) geven graag instructies als daarom wordt gevraagd door de ´baantjestrekkers´ die geregeld zwemmen voor hun conditie. Bekijk het filmpje met je app.
De badmeesters Ben Douwes (links) en Anton Nijboer (rechts) geven graag instructies als daarom wordt gevraagd door de ´baantjestrekkers´ die geregeld zwemmen voor hun conditie. Bekijk het filmpje met je app. Foto: Actief Media

Zwemmers blijven tot op hoge leeftijd in conditie

Algemeen

GYTSJERK - "Er zijn hier mensen van rond de tachtig jaar die hun dagelijkse serie zwembaantjes steevast afsluiten met een duik om daarna onder water naar de overkant te zwemmen. Wie de techniek onderhoudt, kan tot op hoge leeftijd aan zijn conditie werken."

Badmeester Anton Nijboer is blij dat het openluchtzwembad in Gytsjerk financieel in stand gehouden wordt door de inzet van vele vrijwilligers. Leren kinderen zwemmen met het oog op veiligheid, voor vijftigplussers is zwemmen goed om fit en vitaal te blijven. "Er zwemt hier een mevrouw van 85 jaar die enkele jaren geleden last kreeg van versleten heupen en knieën. Ze is gaan zwemmen en twee jaar later herkende de dokter haar niet terug. Sterke spieren verminderen ouderdomsklachten", zegt Nijboer.

Hij staat aan de rand van het zwembad en geeft nog een voorbeeld: een mevrouw van 92 jaar. Hij wijst naar het water. "Kijk, ze doet nu de borstcrawl. Lopen wordt steeds moeilijker voor haar, maar ze zwemt nog reuze soepel. Vroeger was ze wedstrijdzwemster. Ze wil dat er een badmeester op de kant staat, maar dat doen we natuurlijk."

Volgens Nijboer maakt het niet uit of men gezellig kletsend, langzaam zwemt of dat je tempo probeert te maken met een betere zwemtechniek. "Het gaat om het de beweging en het gebruik van al je spieren." Voor de laatste categorie zwemmers heeft hij wel een paar tips. Bekijk daarvoor het filmpje achter de foto. Zwembad De Sawn Doarpen is in de zomervakantie dagelijks geopend: op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur en op andere dagen van 9.30 tot 20.00 uur.

Balen voor De Sawn Doarpen is dat zaterdagnacht het dekkleed van het zwembad ernstig is beschadigd. "Mensen hebben over de lamellen van het dekkleed gelopen, 5.000 tot 10.000 euro schade. Bovendien stijgt onze gasrekening enorm, omdat we het bassin 's nachts niet kunnen afsluiten." Het zwembad heeft aangifte gedaan en hoopt dat de dader(s) zich melden. "We durfden vanmorgen het kapotte dekkleed nauwelijks weg te schuiven. Gelukkig lag er niemand onder. Financieel wordt dit nog wel een hele dobber voor het zwembad."

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 9 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21