Jos Ebbers en Gerda Bijlsma, agrarisch- en woningmakelaar bij Wijmenga Makelaars & Rentmeesters in Burgum.
Jos Ebbers en Gerda Bijlsma, agrarisch- en woningmakelaar bij Wijmenga Makelaars & Rentmeesters in Burgum. Foto: Ingezonden

Agrarisch makelaar én boerin: "Kennis maakt het verschil"

Algemeen

Wijmenga Makelaars & Rentmeesters in Burgum biedt een breed pakket aan diensten

BURGUM - Bemiddeling bij de aan- en verkoop van agrarische bedrijven is één van de kernactiviteiten van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters in Burgum. Gerda Bijlsma uit Gerkesklooster is agrarisch- en woningmakelaar en versterkt sinds kort het team.

"Wijmenga heeft al jarenlang agrarische bedrijven in portefeuille, maar we zien meer mogelijkheden voor dit werkgebied", zegt collega Jos Ebbers. "Vandaar dat Gerda ons team is komen aanvullen."

Gerda Bijlsma is 20 jaar actief in de makelaardij en daarnaast boerin. "Voor agrariërs is het belangrijk dat ze met iemand spreken die van binnenuit weet wat er speelt in de branche."

Vastgoed in het buitengebied
Bij de aan- en verkoop van agrarische bedrijven komt veel kijken, meer nog dan in de woningmakelaardij. "Je moet met een groot aantal aspecten rekening houden, onder andere met (veranderende) wet- en regelgeving en plaatselijke situaties. Ook de afstemming met de accountant is van belang in verband met fiscale en financiële gevolgen", vertelt Gerda Bijlsma. "Een goede voorbereiding op en begeleiding tijdens het traject is nodig voor een juiste transactie. Ook communicatie is essentieel, zowel met de opdrachtgever en zijn gezin als met zijn accountant."

Gerda Bijlsma is naast register-makelaar voor wonen en agrarisch ook register-taxateur. Haar collega, Jos Ebbers is daarnaast rentmeester en onteigeningsdeskundige. Ebbers: "Het kenmerkende van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters is ons brede dienstenpakket, afgestemd op de regio waarin we werkzaam zijn. Wij zijn kundig op het gebied van gewone woningen, hebben verstand van zaken omtrent woningen in het buitengebied en zijn goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld van agrarische bedrijven. Als financieel advies nodig is, komt onze kennis als rentmeester van pas. We kunnen daardoor alle marktsegmenten bedienen."

Advies en bemiddeling
"Het doel van een makelaar is gericht op bemiddeling en advies", zegt Gerda Bijlsma. "Onze rol betreft geen handel. Eventuele winst is voor de kopende en verkopende partij. De makelaar wordt enkel betaald voor verleende diensten." Als agrarisch makelaar brengt ze de kennis in die ze heeft van agrarisch onroerend goed en de grond- en kavelwaarde, maar ook alles wat ze weet van fosfaatrechten,
ammoniakrechten, betalingsrechten of bijvoorbeeld pluimvee- en varkensrechten. "De wet- en regelgeving voor agrarische bedrijven verandert zo vaak en snel, dat een insider in het voordeel is als het gaat om kennis up-to-date te houden", zegt ze.

"Als boerin spreek ik de taal van de agrarische klant en kan ik mij goed inleven in de situaties op het boerenerf. Zijn er opties die tot nu toe over het hoofd zijn gezien? Zijn erfpacht of kavelruil
bijvoorbeeld oplossingen voor deze specifieke situatie? Als makelaar kijken we kritisch mee, we adviseren op basis van onze marktkennis en bemiddelen tussen de partijen."

De verkoop van woonboerderijen in het buitengebied, bevindt zich als dienst op het snijvlak van woning- en agrarische makelaardij. "Daar spelen de plaatselijk geldende bestemmingsplannen (agrarisch of wonen) een rol of de situatiegebonden regelgeving omtrent vergunningen, fiscale regelingen, de aan- of afwezigheid van asbest of bijvoorbeeld de mogelijkheden voor duurzame energie.

Jaarlijks kennis bijhouden
Voor al de benodigde kennis is permanente educatie noodzakelijk. Jaarlijkse scholing is voor een makelaar/taxateur tevens vereist om ingeschreven te staan in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). "Deze inschrijving is belangrijk voor onze klanten", zegt Jos Ebbers. "Banken en de Belastingdienst eisen een taxatierapport van een NRVT geregistreerde taxateur uit de kamer 'Landelijk en Agrarisch Vastgoed'."

Meedenken met de klant staat bij Wijmenga bovenaan het prioriteitenlijstje. "Het verkopen van een kavel grond van 50 hectare hoeft niet duurder te zijn dan het verkopen van een kavel grond van 3 hectare. Daarbij denken wij actief mee. Bij gewilde objecten bijvoorbeeld organiseren we soms een verkoop bij inschrijving. Dat bundelt de verkoopactiviteiten en de opbrengst voor onze klanten is vaak hoger. Ook is het organiseren van een (kleine) kavelruil een aantrekkelijk instrument waarin wij onze klanten kunnen begeleiden."

Makelaar Wijmenga | G.W. Navislaan 6, Burgum | Gerda Bijlsma, makelaar wonen en agrarisch | 0511-461757 |
www.wijmenga.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34