De prijswinnaars in de verschillende klassen werden gehuldigd op het middenterrein van het crossterrein en poseerden graag even voor de fotograaf.
De prijswinnaars in de verschillende klassen werden gehuldigd op het middenterrein van het crossterrein en poseerden graag even voor de fotograaf. Foto's: Klaas Rozema

Sprintklasse aanwinst op autocross Sumar

Algemeen

Maar een handjevol deelnemers had zich ingeschreven voor dit onderdeel, maar initiatiefnemer Arjen Kooistra uit Garyp is van plan de Sprintklasse volgend jaar weer op het programma te krijgen. Hij hoopt dan vanzelfsprekend op meer deelnemers. Zelf werd hij tweede in het kleine deelnemersveld. Winnaar werd Haitze Idzenga uit Opeinde, die in deze categorie zijn niet geringe kwaliteiten demonstreerde. "Op deze baan kunnen topsnelheden van zo'n honderdvijftig kilometer worden gehaald", zegt Idzenga, die ook rijdt op het Nederlands kampioenschap. Hendrik Jan Praamstra uit Kootstertille werd derde in de Sprintklasse. Hij zal met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijd, want zijn bolide liep flinke averij op en moest worden weggesleept.



SUMAR - De 2300 bezoekers hadden weer eens een welbestede Pinkstermaandag op het crosscircuit aan de Bosweg in Sumar. De traditionele autocross bood als vanouds veel spektakel. Een aandachtstrekker was de Sprintklasse, die het publiek kennis liet maken met hoge snelheden en de imponerende rij- en bochtentechniek van de coureurs.

Door Jelle Jeensma

In de regioklasse won Bert-Jan Hoepel uit Garyp overtuigend met zijn supersnelle Toyota MR 2. "Het belangrijkste was dat de auto heel bleef, we moesten wel noodreparaties verrichten om in de race te blijven." Hoepel, die de autocross in Sumar al eens eerder won, is ook actief op het Nederlands kampioenschap in de Toerwagenklasse. Hij is de opvolger van Piet Tel uit Oudega, die vorig jaar de cross in Sumar voor de derde keer in successie op zijn naam schreef. Tel was wel op het circuit aanwezig, maar kwam deze keer niet in actie. "Volgend jaar keer ik terug in de regioklasse".

In de standaardklasse stond weer eens geen maat op Andries Wilkens uit Kootstertille. Hij is een zeer goede en ervaren coureur, die dynamiet in zijn tank lijkt te hebben. Met een flitsende start maakte hij meteen het verschil en dan moet de concurrentie van goeden huize komen om hem weer in te halen. Dat lukte dus niet. Na een serie overwinningen in Sumar ging Wilkens vorig jaar naar een racebaan in Duitsland en ontbrak hij in Sumar. Na dit uitstapje was het in Sumar tijd voor weer een overwinning. "Mijn opa organiseerde de eerste cross in Sumar", zegt Wilkens. Waarmee hij wil zeggen dat de cross voor hem een bijzondere betekenis heeft.

Zoon Wesley Wilkens reed in de juniorklasse, maar had te kampen met materiaalpech, die hem uitschakelde voor de eerste plaats. De juniorklasse werd gewonnen door Jan de Boer uit De Tike. Materiaalpech viel ook Ilse Postma uit Kootstertille ten deel, een van de deelneemsters bij de dames. Ze viel uit in de eerste drie manches door een technisch mankement. Haar vader Tjidsger Postma probeerde de crossauto weer wedstrijdklaar te maken voor de laatste manche. Succes was er niet te behalen. Rennie Kooistra, de favoriete uit Garyp, was de verwachte winnares bij de dames. In de Bangerstoxklasse was de eerste plaats op het podium voor Jacob Lont, die ook de massastart won. De bangers maakten er aan het einde van de middag weer een fraai pandemonium van, met ontelbare botsingen. De restwaarde van de crossauto's was na dit laatste onderdeel nihil, maar daar maalden de coureurs allerminst om in dit amusante slotonderdeel, dat al helemaal ingeburgerd is op de sfeervolle cross in Sumar.

Uitslagen:

Regioklasse: 1. Bert-Jan Hoepel, Garyp. 2. Jelle Aarts, Burgum. Ronny Aarts, Burgum.

Standaardklasse: 1. Andries Wilkens, Kootstertille. 2. Jitze Hooijsma, Bontebok. 3. Sander Kooistra, Burgum.
Vrije standaardklasse: 1. Arjan Oord, Ossenzijl. 2. Dirk Kuipers, Munnekeburen. 3. Harry Huismans, Wetering.

Sprinters: 1. Haitze Idzenga, Opeinde. 2. Arjen Kooistra, Garyp. 3. Hendrik Jan Praamstra, Kootstertille.

Juniorklasse: 1. Jan de Boer, De Tike. 2. Arjen Hulder, Oudega. 3. Wesley Wilkens, Kootstertille.

Bangerstox: 1.Jacob Lont, Den Oever. 2. Harm Ludolphie, Sappemeer. 3. Gerben Kees Lei, Paesens. 4. Marcel de Jong, Sibrandabuorren. 5. Thomas Machiela, Metslawier.

Dames: 1. Rennie Kooistra, Garyp. 2. Marscha van der Velde, De Tike. 3. Jessie Mulder, Nieuw Roden.

Regioklassewinnaar Bert-Jan Hoepel wordt achtervolgd door Jelle Aarts die tweede werd.
Winnaar in de Sprintersklasse werd  Haitze Idzenga (rechts). Tweede werd Arjen Kooistra. Achter hen Hendrik Jan Praamstra.
Winnaar bij de massastart werd M. Schoo uit Drachten. Daarachter nummer twee, L. van der Kamp uit Hurdegaryp.
De Bangerstox winnaar nummer 22 Jacob Lont in actie. Nummer 455 is X. Boeve uit De Wilp, 115 K. Hoekstra, De Falom, 470 J. van Oorschot, De Falom, 124 J. de Vries uit Garyp.
In de standaardklasse was Andries Wilkens uit Kootstertille oppermachtig. Niemand kon in zijn spoor blijven.
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21