Dennis Heins en Wytze Brandsma bij een project in Wiarda, Leeuwarden.
Dennis Heins en Wytze Brandsma bij een project in Wiarda, Leeuwarden. Foto: Actief Media

TOECK: Integrale aanpak nodig om uitdagingen woningmarkt hoofd te bieden

Algemeen Zakelijk

BURGUM - Concept- en planontwikkelaar TOECK heeft de afgelopen jaren sterk aan de weg getimmerd in Noord-Nederland. Na de eerste jaren in een tijdelijk pand in Drachten heeft TOECK zich sinds maart 2018 gevestigd in Burgum in het kantoorpand aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. De directieleden Dennis Heins en Wytze Brandsma zijn tevreden: "Planontwikkeling vraagt om tijd en geduld", zegt Heins. "Toch kunnen we nu al bogen op een aanzienlijk aantal succesvol gerealiseerde woningbouwprojecten ondanks het feit dat we nog maar enkele jaren als ontwikkelaar actief zijn."

Ingegeven door de marktomstandigheden tijdens de eindjaren van de bouwcrisis, zijn de eerste projecten van TOECK vooral projecten met scherp geprijsde starterswoningen geweest, veelal op locaties van gemeenten. Inmiddels ontwikkelt TOECK woningbouwplannen voor alle doelgroepen. Hier zitten nog steeds plannen bij voor gemeenten, maar ook voor collectieven, particuliere grondeigenaren en beleggers. "Dat betekent overigens niet dat we de vraag naar goedkope starterswoningen hebben zien verdwijnen", zegt Heins. "Nog steeds heerst er in nagenoeg elke plaats een prangende vraag naar aanbod in dit segment". De keuze voor Burgum als vestigingsplaats is volgens hem heel vanzelfsprekend: "Als ontwikkelaar zijn wij met name gericht op Noord-Nederland. En wij voelen ons thuis in, en betrokken bij deze regio."

Grote kansen, maar ook uitdagingen
Terwijl de verstedelijking ook in de Noord-Nederlandse steden doorzet ziet TOECK als gevolg van verschillende maatschappelijke ontwikkelingen in toenemende mate grote kansen voor de dorpen in de regio. Om die kansen ruimte te kunnen geven moeten overigens wel de nodige uitdagingen het hoofd worden geboden. Zo levert de actuele marktvraag bijvoorbeeld grote spanningen op bij de lokale overheden, legt Brandsma uit. "Lokale overheden dienen - onder regie van de centrale overheid, gebaseerd op lange termijnvisies - uiterst behoudend beleid te voeren ten aanzien van de groei van de dorpen. Ook de opgave voor de verduurzaming van de grote hoeveelheid oudere bestaande woningen, de veranderende woningbehoefte en de toenemende zorgvraag aan huis, zijn voorbeelden die voldoende stof tot nadenken geven en vragen op niet al te lange termijn om een adequaat plan."

De uitdagingen moeten volgens TOECK integraal worden benaderd. "Gemeenten en de corporaties spreken vanzelfsprekend een belangrijke rol maar hierbij kunnen volgens ons ook commerciële partijen gespecialiseerd op het gebied van de projectontwikkeling, woningbouw en of conceptontwikkeling zoals TOECK, een grote inhoudelijke bijdrage leveren."

Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 8 | 9251 GA Burgum | 0512-744030 | www.toeck.nl

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 6 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 7 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 8 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 10 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 11 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 13 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30