Boer Kevin (rechts) vraagt de zeven maagden waarom zij in zijn weiland graven. (Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app).
Boer Kevin (rechts) vraagt de zeven maagden waarom zij in zijn weiland graven. (Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app). Foto: Actief Media

'Het Oera Linda-boek' in een weiland in Suwâld

Algemeen

SUWALD - Van 27 juni tot en met 6 juli speelt het toneelgezelschap Suwâld 'Oera Linda' in een weiland bij het dorp. De sluier wordt weggehaald over de fantastische, vroegste geschiedenis van Friesland. Maar het gaat ook over de grap die de drie vermoedelijke auteurs in de jaren zestig van de 19e eeuw wilden uithalen met hun boek.

In 1868 dook het Oera Linda-boek op. Een fascinerend manuscript geschreven in zogenaamde runentekens, over de oorsprong van de Friezen, compleet met een scheppingsverhaal! Volgens het boek zouden de Friezen de bakermat vormen van de Europese beschaving. Docent klassieke talen J.G. Ottema uit Leeuwarden geloofde er meteen in, tot vlak voor zijn tragische dood.

Er waren ook mensen die het zagen als een falsificatie. Maar daarmee komt direct de vraag: wie hebben het geschreven en waarom? De auteurs zwegen in alle talen. Cornelis Over de Linden, Eelco Verwijs en François Haverschmidt zijn vrijwel zeker de makers van het Oera Linda-boek. Wie welke inbreng precies had, is voer voor discussie.
Hans Brans bewerkte voor Suwâld het verhaal over Oera Linda tot een openlucht-theatervoorstelling. Sinds begin dit jaar wordt er gerepeteerd, sinds kort op locatie in een weiland. Met deze primeur wordt dit eeuwenoude mysterie een nieuw leven ingeblazen. Regisseur is Grytha Visser.

De zeven maagden, de vermoedelijke schrijvers van het boek en vrije Friezen komen samen in een origineel openluchtspel. We zien hoe het boek is ontstaan als geniale grap die een dramatische afloop kent. Wie heeft het boek geschreven en waarom? Wat heeft de schrijvers gedreven, wat is hun verhaal? Reis mee naar het begin der tijden, en dompel je onder in een groot raadsel: Het Oera Linda-boek. Kaarten zijn nu online verkrijgbaar voor € 19,50 via www.oeralinda.frl.

Vanavond in Neushoorn

Vanavond is er in Neushoorn in Leeuwarden een openbare bijeenkomst over de voorstelling en het Oera Linda-boek. Zie ook pag. 17.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 4 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 6 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 23 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23