Scheikundige Johan Broens uit Burgum ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Algemeen

BURGUM - Drs. Johannes Bonifacius Broens mag zich sinds vrijdag 7 juni Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De scheikundige uit Burgum werd tijdens de prijsuitreiking van de nationale Scheikunde Olympiade in Groningen onderscheiden voor zijn verdiensten in het vakgebied. Hij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Jeroen Gebben.

"De heer Broens is een echte ambassadeur voor het vak Scheikunde", aldus burgemeester Gebben. Johan Broens gaf tot zijn pensioen scheikundelessen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Naast zijn werk zette hij zich in als vrijwilliger voor verschillende nationale en internationale Olympiades en voor de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Hoewel Broens in 1999 met pensioen ging, stopte hij niet met zijn vrijwilligerswerk. Ook vandaag de dag zet hij zich nog in voor verschillende olympiades en organisaties.

Olympiades

De nationale en internationale olympiades waar de heer Broens zich voor inzet, geven middelbare scholieren de kans hun individuele talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Daarnaast dagen ze de leerlingen uit om goed te presteren en te excelleren. De heer Broens levert al langere tijd een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de Nationale Scheikundeolympiade (NSO, vanaf 2002), de Internationale Chemieolympiade (iCho, vanaf 1985), de Europese Unie Science Olympiad (EUSO, vanaf 2004) en de International Junior Science Olympiad (IJSO, vanaf 2005).

Vooral bij het maken, redigeren en corrigeren van toetsen voor deze olympiades speelt hij een belangrijke rol. Daarnaast is de heer Broens in 1985, 1986 en vanaf 2002 jaarlijks als begeleider betrokken geweest bij de Nationale Scheikunde olympiadeweek. Tijdens het evenement droeg hij medeverantwoordelijkheid voor de 20 beste scheikundeleerlingen bij alle activiteiten. Ook bij de nationale voor- en eindrondes van de EUSO en IJSO treedt de heer Broens als begeleider op.

Actief voor de NVON

Sinds de jaren '70 is de heer Broens actief voor de NVON: de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. In deze vereniging met bijna 4500 leden zijn leraren van de natuurwetenschappelijke vakken verenigd. De heer Broens bekleedde meerdere functies. Zo was hij vanaf 1970 voorzitter van 'havo/vwo scheikundekring Noord'. Tussen 1986 en 1995 had hij bovendien zitting in het landelijke bestuur van de NVON. In de jaren '90 was de heer Broens als NVON-vertegenwoordiger medeverantwoordelijk voor de controle op de kwaliteit van scheikunde-examens.

Binas

Elke natuur- en scheikundeleerling is ermee bekend: de Binas. De heer Broens leverde tussen 1990 en 2010 een belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit en de volledigheid van de Binas. De Binas is een informatieboek voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 17 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 18 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 18 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 18 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 19 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 19 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 19 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 20 uur geleden
Ferwert is klaar voor Kain
Ferwert is klaar voor Kaïn Algemeen 21 uur geleden
De nieuwe training van energieboswachters. Staand cursusleidster Suzanna Bekkema in 'De drie pilaren' in Oudeschoot.
De Training Energieboswachter 2024 is gestart! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag.
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag Algemeen gisteren
Op de foto v.l.n.r. voor: Nikée Feitsma, Nine Postma en achter: Fenna Hoekstra, Larissa van der Woude, Swany de Haan
Turn- en Gymsport Dokkum Nederlands kampioen! Algemeen gisteren