Scheikundige Johan Broens uit Burgum ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Algemeen

BURGUM - Drs. Johannes Bonifacius Broens mag zich sinds vrijdag 7 juni Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De scheikundige uit Burgum werd tijdens de prijsuitreiking van de nationale Scheikunde Olympiade in Groningen onderscheiden voor zijn verdiensten in het vakgebied. Hij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Jeroen Gebben.

"De heer Broens is een echte ambassadeur voor het vak Scheikunde", aldus burgemeester Gebben. Johan Broens gaf tot zijn pensioen scheikundelessen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Naast zijn werk zette hij zich in als vrijwilliger voor verschillende nationale en internationale Olympiades en voor de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Hoewel Broens in 1999 met pensioen ging, stopte hij niet met zijn vrijwilligerswerk. Ook vandaag de dag zet hij zich nog in voor verschillende olympiades en organisaties.

Olympiades

De nationale en internationale olympiades waar de heer Broens zich voor inzet, geven middelbare scholieren de kans hun individuele talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Daarnaast dagen ze de leerlingen uit om goed te presteren en te excelleren. De heer Broens levert al langere tijd een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de Nationale Scheikundeolympiade (NSO, vanaf 2002), de Internationale Chemieolympiade (iCho, vanaf 1985), de Europese Unie Science Olympiad (EUSO, vanaf 2004) en de International Junior Science Olympiad (IJSO, vanaf 2005).

Vooral bij het maken, redigeren en corrigeren van toetsen voor deze olympiades speelt hij een belangrijke rol. Daarnaast is de heer Broens in 1985, 1986 en vanaf 2002 jaarlijks als begeleider betrokken geweest bij de Nationale Scheikunde olympiadeweek. Tijdens het evenement droeg hij medeverantwoordelijkheid voor de 20 beste scheikundeleerlingen bij alle activiteiten. Ook bij de nationale voor- en eindrondes van de EUSO en IJSO treedt de heer Broens als begeleider op.

Actief voor de NVON

Sinds de jaren '70 is de heer Broens actief voor de NVON: de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. In deze vereniging met bijna 4500 leden zijn leraren van de natuurwetenschappelijke vakken verenigd. De heer Broens bekleedde meerdere functies. Zo was hij vanaf 1970 voorzitter van 'havo/vwo scheikundekring Noord'. Tussen 1986 en 1995 had hij bovendien zitting in het landelijke bestuur van de NVON. In de jaren '90 was de heer Broens als NVON-vertegenwoordiger medeverantwoordelijk voor de controle op de kwaliteit van scheikunde-examens.

Binas

Elke natuur- en scheikundeleerling is ermee bekend: de Binas. De heer Broens leverde tussen 1990 en 2010 een belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit en de volledigheid van de Binas. De Binas is een informatieboek voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 10 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21