Eerste seizoen Het Achterland start in september in Burgum

Algemeen Zakelijk

Jeugdcultuurschool Het Achterland is culturele speeltuin waar jongere identiteit en talent ontdekt

BURGUM - Het Achterland in Burgum is een grenzeloze speeltuin voor jongeren in Noordoost-Friesland. Het is een jeugdcultuurschool, al heeft het niets van doen met school. Het heeft wel alles te maken met ontwikkeling en groei. Vijftien jongeren van 12 tot en met 16 jaar kunnen veertig weken lang meedoen met het programma dat start in september 2019.

Het kantoor en de theaterzaal van Het Achterland zijn gevestigd in het voormalige hoofdgebouw van de melkfabriek, ingang aan de Burgumerdaam. Hier komt de groep een cursusjaar wekelijks bij elkaar, op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Experimenteren, ervaren, leren
Wat ze gaan doen, bepalen de jongeren zelf, maar het zal alles te maken hebben met cultuur, creativiteit en experimenteren. "Een jongere meldt zich aan bij Het Achterland met een bepaald doel", vertelt directeur Adriaan Groffen. "Dat kan iets te maken hebben met acteren, muziek, dans, filmen, fotograferen, techniek, regisseren of bijvoorbeeld decor bouwen."

Iedere jongere in de groep heeft zijn eigen wensen, ideeën en liefhebberijen. De docenten van Het Achterland zijn heel benieuwd wat de groepsleden gezamenlijk gaan neerzetten. "Voor ons staat dat open. Het kan zijn dat ze een theatervoorstelling maken, maar het mag net zo goed een installatie of performance worden. Misschien richten ze een expositie in of maken ze een muziekstuk. De jongeren bepalen zelf waarnaar ze toewerken."

Belangrijker dan het doel, is bij Het Achterland de weg er naar toe. Het proces is opgedeeld in vier blokken van tien weken. Gedurende het proces mogen de jongeren naar hartelust experimenteren, leren en ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Grote doel van Het Achterland is dat de jongeren hun identiteit en talenten ontdekken. "De creatieve kaders hoeven niet perse toneelspelen, dansen of musiceren in te houden. Houdt een jongere van schrijven of vormgeven, dan koppelen we hem aan onze medewerker communicatie. Houdt iemand van cijfertjes en geld, dan koppelen we hem of haar aan onze financiële man", legt Adriaan Groffen uit over de manier van denken binnen Het Achterland.

Boven het kantoor heeft Het Achterland een multifunctionele repetitiestudio ter beschikking die is voorzien van alle benodigde techniek met betrekking tot licht en geluid. Er komt ook een spiegelwand met zwevende vloer in zodat de ruimte gebruikt kan worden voor dansgezelschappen, en een beamer met scherm zodat organisaties hier presentaties of recepties kunnen organiseren. De docenten die de groep begeleiden zijn zelf theatermaker, choreograaf of bijvoorbeeld muzikant. Tijdens het programma worden ook workshops gegeven door gastdocenten. Dit zijn bekende Nederlanders die een voor de jongeren inspirerend verhaal hebben. De jongeren zullen in veertig weken toewerken naar vier presentaties. De eindpresentatie zal plaatsvinden op verschillende festivals in de provincie en in de vertrouwde omgeving van de Fabryk.

Proeven aan Het Achterland
Op 8 juni organiseert Het Achterland een 'proeftuindag'. Jongeren die belangstelling hebben - maar vooral ook hun ouders, familieleden, vrienden en bekenden - mogen die dag een kijkje nemen in het pand. Er zijn dan workshops waaraan iedereen mag meedoen.

Zaterdag 29 juni: selectiedag
Jongeren die enthousiast zijn kunnen zich via de website aanmelden voor de selectiedag op 29 juni. De vijftien jongeren die door de auditie komen, starten op 31 augustus met het seizoen van hun jeugdcultuurschool.

Kosten
Deelnemers betalen 450 euro voor veertig bijeenkomsten onder professionele begeleiding. De organisatie heeft contacten met het jeugdcultuurfonds voor de jongeren met ouders die dit financieel niet kunnen dragen.

Het Achterland | Burgumerdaam 28, Burgum | www.hetachterland.nl

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 21 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30