Student geeft ouderen colleges 'Verlichting'

Algemeen

NES (Noardeast-Fryslân) - De Leeuwarder derdejaars-student geschiedenis aan NHL-Stenden Peter-Hans Dijkstra geeft vier colleges 'Denken met het licht aan' over filosofen van de Verlichting aan ouderen in de Theaterkerk in Nes. Het eerste college was dinsdagochtend 14 mei.

Dijkstra gaf al (stage-)les aan pubers, in het kader van zijn opleiding tot docent geschiedenis. Lesgeven aan volwassenen is nieuw voor hem. Het is een initiatief van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.
In het eerste college behandelde Dijkstra de aanloop naar de Verlichting. Het volgende college bespreekt hij Spinoza en Descartes. Daarna volgen Voltaire en Rousseau en in het vierde college de relatie tussen de tijd van de Verlichting en het heden. Deelnemers krijgen steeds volop gelegenheid vragen te stellen en 'interactief' mee te praten, zegt Dijkstra.

"By de skiednislessen hawwe wy wol in stik as tsien filosofen behannele dy't fan belang wiene fanwege de tiid fan de 'Verlichting'. Fan de fjouwer dy't ik útkeazen haw, hawwe twa (Descartes en Spinoza) harren wurk (meast) yn Nederlân dien. En de beide oaren sprekke my persoanlik oan, ek troch harren ûnderlinge tsjinstelling", vertelt Dijkstra.

De colleges zijn steeds op dinsdagochtend tussen 10 en 11 uur. Alle senioren zijn welkom en kunnen zich opgeven via www.theaterkerknes.nl of via 06-41605898. De kosten zijn vijf euro per college, inclusief een kopje koffie of thee. Uw aanmelding is pas echt binnen, als u (per college) vijf euro hebt overgemaakt (of twintig euro voor alle vier). Voor wie moeite heeft om met eigen vervoer te komen, wordt gepoogd vervoer te regelen.

Na iedere les ontvangen de deelnemers een samenvatting van het college. Bovendien krijgen degenen die alle colleges bijwonen aan het einde een certificaat.

Er staan meer student-docenten klaar om colleges te geven, over onderwerpen als: 'Vikingen in het oude Frisia', 'De Gouden Eeuw' en 'Nederland en de Europese Unie'. Ook Peter-Hans Dijkstra hoopt opnieuw een kans te krijgen. "Dan wol ik it hawwe oer de ienwurding fan Dútslân yn de njoggentjinde iuw."

Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen gisteren
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen 25 sep., 15:00