Student geeft ouderen colleges 'Verlichting'

Algemeen

NES (Noardeast-Fryslân) - De Leeuwarder derdejaars-student geschiedenis aan NHL-Stenden Peter-Hans Dijkstra geeft vier colleges 'Denken met het licht aan' over filosofen van de Verlichting aan ouderen in de Theaterkerk in Nes. Het eerste college was dinsdagochtend 14 mei.

Dijkstra gaf al (stage-)les aan pubers, in het kader van zijn opleiding tot docent geschiedenis. Lesgeven aan volwassenen is nieuw voor hem. Het is een initiatief van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.
In het eerste college behandelde Dijkstra de aanloop naar de Verlichting. Het volgende college bespreekt hij Spinoza en Descartes. Daarna volgen Voltaire en Rousseau en in het vierde college de relatie tussen de tijd van de Verlichting en het heden. Deelnemers krijgen steeds volop gelegenheid vragen te stellen en 'interactief' mee te praten, zegt Dijkstra.

"By de skiednislessen hawwe wy wol in stik as tsien filosofen behannele dy't fan belang wiene fanwege de tiid fan de 'Verlichting'. Fan de fjouwer dy't ik útkeazen haw, hawwe twa (Descartes en Spinoza) harren wurk (meast) yn Nederlân dien. En de beide oaren sprekke my persoanlik oan, ek troch harren ûnderlinge tsjinstelling", vertelt Dijkstra.

De colleges zijn steeds op dinsdagochtend tussen 10 en 11 uur. Alle senioren zijn welkom en kunnen zich opgeven via www.theaterkerknes.nl of via 06-41605898. De kosten zijn vijf euro per college, inclusief een kopje koffie of thee. Uw aanmelding is pas echt binnen, als u (per college) vijf euro hebt overgemaakt (of twintig euro voor alle vier). Voor wie moeite heeft om met eigen vervoer te komen, wordt gepoogd vervoer te regelen.

Na iedere les ontvangen de deelnemers een samenvatting van het college. Bovendien krijgen degenen die alle colleges bijwonen aan het einde een certificaat.

Er staan meer student-docenten klaar om colleges te geven, over onderwerpen als: 'Vikingen in het oude Frisia', 'De Gouden Eeuw' en 'Nederland en de Europese Unie'. Ook Peter-Hans Dijkstra hoopt opnieuw een kans te krijgen. "Dan wol ik it hawwe oer de ienwurding fan Dútslân yn de njoggentjinde iuw."

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 20 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 22 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00