Student geeft ouderen colleges 'Verlichting'

Algemeen

NES (Noardeast-Fryslân) - De Leeuwarder derdejaars-student geschiedenis aan NHL-Stenden Peter-Hans Dijkstra geeft vier colleges 'Denken met het licht aan' over filosofen van de Verlichting aan ouderen in de Theaterkerk in Nes. Het eerste college was dinsdagochtend 14 mei.

Dijkstra gaf al (stage-)les aan pubers, in het kader van zijn opleiding tot docent geschiedenis. Lesgeven aan volwassenen is nieuw voor hem. Het is een initiatief van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.
In het eerste college behandelde Dijkstra de aanloop naar de Verlichting. Het volgende college bespreekt hij Spinoza en Descartes. Daarna volgen Voltaire en Rousseau en in het vierde college de relatie tussen de tijd van de Verlichting en het heden. Deelnemers krijgen steeds volop gelegenheid vragen te stellen en 'interactief' mee te praten, zegt Dijkstra.

"By de skiednislessen hawwe wy wol in stik as tsien filosofen behannele dy't fan belang wiene fanwege de tiid fan de 'Verlichting'. Fan de fjouwer dy't ik útkeazen haw, hawwe twa (Descartes en Spinoza) harren wurk (meast) yn Nederlân dien. En de beide oaren sprekke my persoanlik oan, ek troch harren ûnderlinge tsjinstelling", vertelt Dijkstra.

De colleges zijn steeds op dinsdagochtend tussen 10 en 11 uur. Alle senioren zijn welkom en kunnen zich opgeven via www.theaterkerknes.nl of via 06-41605898. De kosten zijn vijf euro per college, inclusief een kopje koffie of thee. Uw aanmelding is pas echt binnen, als u (per college) vijf euro hebt overgemaakt (of twintig euro voor alle vier). Voor wie moeite heeft om met eigen vervoer te komen, wordt gepoogd vervoer te regelen.

Na iedere les ontvangen de deelnemers een samenvatting van het college. Bovendien krijgen degenen die alle colleges bijwonen aan het einde een certificaat.

Er staan meer student-docenten klaar om colleges te geven, over onderwerpen als: 'Vikingen in het oude Frisia', 'De Gouden Eeuw' en 'Nederland en de Europese Unie'. Ook Peter-Hans Dijkstra hoopt opnieuw een kans te krijgen. "Dan wol ik it hawwe oer de ienwurding fan Dútslân yn de njoggentjinde iuw."

Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50
Afbeelding
Buitenpost verliest geflatteerd van Genemuiden Algemeen 25 sep, 18:41