Anouska Koster goed op dreef in Healthy Ageing Tour

Algemeen

DE WESTEREEN - De afgelopen week was De Westereense Anouska Koster met haar ploeg Team Virtu actief in de Healthy Ageing Tour. Deze rittenkoers voor dames werd verreden in het Noorden van Nederland. Voor Anouska extra speciaal omdat de koers dichtbij haar woonplaats verreden wordt en de omgeving dus bekend is. Met de Nederlandse vlag op de mouwtjes was de Westereense de afgelopen week veelvuldig in beeld en was ze dichtbij een ritzege.

Sterk begin

Het eiland Borkum was woensdagmiddag het startpunt van de Healthy Ageing Tour. Door de wind werd de openingsrit een waar spektakel. Anouska zat de hele tijd in de eerste waaier en probeerde enkele malen aan te vallen. Ze werd telkens weer ingerekend, maar sprokkelde onderweg wel punten voor het sprintklassement. Uiteindelijk eindigde de etappe in een sprint van de eerste groep. Deze sprint werd gewonnen door Lotta Lepisto voor Lisa Klein en Christine Majerus. Anouska kwam als zevende over de streep. Na afloop mocht ze op het podium verschijnen om de oranje sprinttrui en de rode trui voor meest strijdlustigste renster in ontvangt te nemen.

In haar verdiende oranje sprinttrui koerste Anouska door eigen regio tijdens de tweede etappe van de Healthy Ageing Tour. De rit werd donderdag gekleurd door een drietal. Anouska's Virtu ploeggenote Mieke Kröger zorgde ervoor dat Team Virtu na afloop mocht vieren, de Duitse won de rit voor haar landgenote Kasper. Anouska kwam in het eerste deel van het peloton als zestiende over de meet.

Anouska sprokkelde onderweg punten voor het sprintklassement, zodat ze na afloop opnieuw op het podium stond in Surhuisterveen om de oranje trui in ontvangst te nemen. "Het kon niet beter vandaag! Super mooi om op mijn trainingswegen te koersen. De ploeg reed weer geweldig. Super gaaf dat Mieke hier wint. Ze was er al vaak dichtbij en nu maakte ze het af. Echt geweldig", aldus een blije Anouska na afloop van de tweede rit.

Slag gemist in rit 3

In de derde etappe in en rond Musselkanaal was er volop actie. Al snel in de etappe brak het peloton in verschillende stukken. Een groep van 24 rensters kwam voorop te liggen en sloeg direct een flink gat. Op Borkum zat Anouska goed mee van voren in het waaierspektakel, maar zij en bijna al haar Team Virtu ploegmaats misten de slag. "We waren in het begin alert en zaten goed van voren. We kwamen toen op een stuk waar de wind vrij spel had. Het peloton ging wat langzamer en er kwamen rensters om ons heen, zodat we onze positie verloren. Toen ging het op de kant en zaten we te ver", aldus Anouska.

De achtervolging werd op gang gebracht door de blauw-oranje brigade, maar ondanks een flinke inspanning kwam de groep met Anouska niet dichterbij dan een halve minuut van de leiders. Het gevecht tussen de eerste en tweede groep duurde vrijwel de gehele rit. "We zagen de auto`s continu, maar we kwamen er maar niet bij. Een frustrerend dagje dus. Ik voelde me echt wel goed vandaag en heb in de waaier ook nog een paar keer gas gegeven."

De rit werd uiteindelijk gewonnen door Kirsten Wild, die de snelste bleek van de eerste groep. Anouska's ploeggenote Barbara Guarischi werd nog mooi tweede. Anouska kwam op anderhalve minuut van winnares Wild als achtentwintigste over de meet. Anouska mocht na afloop van de rit weer op het podium komen om een nieuwe oranje sprinttrui in ontvangst te nemen.

Dichtbij ritzege

De vierde dag van de Healthy Ageing Tour kende een dubbelprogramma voor de rensters. De dames kregen in de ochtend een tijdrit over 14,4 kilometer voorgeschoteld in en rond Winsum. Voor Anouska was het haar eerste wedstrijd op de nieuwe tijdritfiets. De weersomstandigheden waren lastig voor de rensters, met kou en harde wind. "Dat maakte het inderdaad lastig. Vooral op de stukken met harde zijwind had ik een beetje moeite om power te houden. Toch eindig ik mooi in de top-15 van de rituitslag", aldus Anouska over haar optreden in de ochtend.

`s Middags wachtte een etappe over bijna 75 kilometer van Wolvega naar Heerenveen. Het peloton bleef enige tijd bij elkaar, tot de eerste tussensprint. Anouska vocht daar een mooi gevecht uit met Lisa Brennauer voor de oranje sprinttrui. De Duitse bleek net iets sneller en kwam zo op gelijke hoogte qua punten. Het tweetal had direct een mooi kloofje geslagen op het peloton en besloot door te zetten. De voorsprong liep op tot een ruime minuut. Bij de tweede tussensprint was het opnieuw Brennauer die Anouska aftroefde, waardoor de oranje trui naar Brennauer ging.

Het peloton schoot ondertussen ook in gang, maar had veel moeite om het gat met Brennauer en Anouska te verkleinen. Het Duits Nederlandse koppel werkte goed samen om de voorsprong zo lang mogelijk te behouden. "We hebben er hard voor geknokt en het lukte ons om het peloton voor te blijven. Ik wist dat het lastig werd om Brennauer in de sprint te verslaan, maar heb er alles aan gedaan. De communicatie vanuit de auto was super. Ik kreeg heel veel vertrouwen en dat rijdt natuurlijk fijn. Ik ben heel blij met deze tweede plek", sprak een blije Anouska na afloop.

Bij de podiumceremonie mocht Anouska opnieuw komen opdraven. Dit keer niet voor de oranje sprinttrui, maar voor de rode trui als meest strijdlustigste renster.

Tiende plek in eindklassement

Het peloton kreeg zondagmiddag een slotrit over 124 kilometer voor de wielen geschoven. Anouska reed mee in haar rode trui en mengde zich nog in de strijd voor de oranje sprinttrui. Bij de eerste tussensprint sprokkelde Anouska een puntje, maar pakte leidster Brennauer de volle buit waardoor de oranje sprinttrui uit zicht raakte.

De laatste etappe eindigde – ondanks diverse aanvalspogingen – in een sprint. Kirsten Wild was daarin de snelste voor Jolien d`Hoore en Lorena Wiebes. Anouska kwam als dertigste over de streep. De eindzege ging naar Lisa Klein. Anouska sloot deze ronde af op een mooie tiende plek.

"Het was een lastige laatste dag. We moesten continu alert zijn, er werd veel aangevallen. Uiteindelijk werd het toch een massasprint, waarin onze Italiaanse vijfde werd. Een mooi slotstuk van een hele goede week. We begonnen super op Borkum en hebben de hele week goed gekoerst. We winnen een rit en pakken twee keer een tweede plek. We hebben er hard voor gewerkt! Ik heb echt genoten deze week en er een goed gevoel aan overgehouden. Nu even herstellen en uitkijken naar de Ardennenweek", reageerde Anouska na de koers.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 18 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30