Henk van der Wal, maker van de gelijkmaker van VV Zwaagwesteinde (nummer 4) in duel met Martin Kool van Ropta Boys. Links Kees Kool. Foto: Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde geeft geen krimp in titelrace

Algemeen

DE WESTEREEN - Voetbalvereniging Zwaagwesteinde is bezig aan een sterke reeks en profileert zich steeds nadrukkelijker als titelkandidaat in de derde klasse B. Zaterdag werd met 3-1 gewonnen van Ropta Boys, dat een 0-1 voorsprong niet kon vasthouden. Pas in de tweede helft ging Zwaagwesteinde sprankelen en werden kansen gecreëerd.

Door Jelle Jeensma

De scheidende trainer Klaas Zandberg van Zwaagwesteinde (hij gaat na dit seizoen naar VV Waskemeer) wil dolgraag afzwaaien met een kampioenschap, maar er zijn meer kapers op de kust, zoals Kollum dat met een aardige comeback bezig is. Zwaagwesteinde voetbalde eerder in de tweede klasse, maar dat niveau bleek toen een maatje te groot.

"Ik wil mijn ploeg verzorgd laten voetballen", zegt Zandberg en dat lukte behoorlijk. De opbouw van Zwaagwesteinde was doordacht en rustig. Een tikkeltje te rustig, want in de eerste helft waren de aanvalspatronen al wat te voorspelbaar, waardoor het verdedigende Ropta Boys vrij gemakkelijk kon standhouden. In de tweede helft legde Zwaagwesteinde meer energie in de wedstrijd en werd het tempo omhoog geschroefd.
Veel aanvallen van Zwaagwesteinde begonnen bij rechter vleugelverdediger Robin Feenstra, ongetwijfeld de speler met de meeste balcontacten, zeker in de eerste helft. Hij deed meestal iets goeds met de bal, maar de spitsen kwamen te weinig in beeld met gevaarlijke acties.
Ropta Boys legde zich neer bij het veldoverwicht van Zwaagwesteinde en probeerde met uitvallen gevaar te stichten. "In de eerste helft stonden we goed en gaven we weinig kansen weg. We weten dat Zwaagwesteinde meer kwaliteit heeft", zegt trainer Yko de Boer van de club uit Oosternijkerk. Tim van der Voort van Ropta Boys liet een aardige solo zien, maar de grootste surprise was de openingstreffer van Simon Dijkstra, die met een afstandsschot keeper Johan Jan Kleefstra passeerde: 0-1. Zwaagwesteinde presteerde tot de zestien meter behoorlijk, maar echt gevaarlijk werd het niet.

Meteen in het begin van de tweede helft joeg Ropta Boys de tegenstander opnieuw de stuipen op het lijf toen Simon Dijkstra rakelings over kopte, aan dit moment ging een rush van Erik de Vries aan vooraf. Zwaagwesteinde herpakte zich, maar omdat de aanvallers 'op slot' zaten moest centrale verdediger Henk van der Wal er aan te pas komen om goed getimed Zwaagwesteinde met een kopbal op 1-1 te zetten. Dat was de kentering in de wedstrijd, want plotseling ging het bij Zwaagwesteinde beter lopen en ontstonden er meer mogelijkheden. Na een voorzet van Lieuwe de Roos zette Louwrens Wagenaar de thuisclub op voorsprong en toen was de wedstrijd gelopen. Ropta Boys kon geen vuist meer maken. Zwaagwesteinde kwam op 3-1 nadat de hardwerkende aanvaller Jan Eisma onderuit werd gehaald. Lieuwe de Roos wist met de penalty wel raad en gaf keeper Johannes de Groot geen kans. Zwaagwesteinde kreeg daarna nog kansen.

Ropta Boys zit in de gevarenzone en zal beter spel moeten laten zien om hieruit te komen. "De concurrenten pakken wel punten, maar wij doen dat niet", zegt Yko de Boer berustend. Voor Ropta Boys is er nog geen man overboord. "Er zijn nog een paar wedstrijden te spelen", maar we zullen hard moeten knokken om erin te blijven". Klaas Zandberg reageerde opgelucht na de betere tweede helft. "Ropta Boys was hiernaar toe gekomen om niet te verliezen. We zijn goed terug gekomen."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.