Jazzdansers zetten beste beentjes voor in voorronde

Algemeen


DRACHTEN - Jazzdans is populair en talentvolle dansers beoefenen de sport op hoog niveau. De publieke tribunes in Sportcentrum Drachten waren zaterdag uitstekend gevuld bij de voorronde van het Nederlands kampioenschap. Het evenement werd georganiseerd door jazzdansvereniging ModèstoDûns, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Door Jelle Jeensma

Deze voorronde was een meetmoment voor het Nederlands kampioenschap, dat in juni wordt gehouden in Ahoy in Rotterdam. ModèstoDûns Friesland heeft zo'n honderdveertig leden, die trainen in Leeuwarden, Burgum, Feanwâlden en Hurdegaryp. In deze regio zijn veel jazzdansers actief. "Onze vereniging is gespecialiseerd in jazzdans, we hebben geen andere gymnastische sporten", zegt trainer Roaitske Slofstra, die al vijfendertig jaar betrokken is bij deze sport en door de bond in de bloemetjes werd gezet.

Naast ModèstoDûns kwam ook SV Dwarres uit Oentsjerk in actie en GVV Veenwouden vormde in de C-categorie tot en met zestien jaar een combinatieteam met ModèstoDûns. Groepen uit het hele land deden mee en het was dan ook een drukte van belang in het Sportcentrum. De organisatie van het evenement was geolied en professioneel. De dansen van de groepen op het grote podium kwamen vooral door de goed gedoseerde verlichting, de choreografieën en de muziek, variërend van pop tot filmmuziek,  tot hun recht. "Bij dansers op A- en B-niveau let de jury naast de choreografie op de uitvoering en de expressie. De dans moet vloeiend zijn en een verhaal vertellen", legt Roaitske Slofstra uit.

Het publiek zat geboeid te kijken en sommige tot de verbeelding sprekende uitvoeringen werden beloond met een ovationeel applaus. De uitvoering duurt maar een paar minuten, maar om de perfectie te bereiken moet daarvoor veel uren worden getraind. In het ochtendprogramma danste de B-categorie tot en met zestien jaar van ModèstoDûns. Zij werden tweede in hun categorie, maar behaalden geen podiumplek. In het middagprogramma dansten de groepen B tot en met 13 jaar, zij hebben een derde plaats behaald. In de A-categorie tot en met 19 jaar was er een derde plaats, maar geen podiumplek voor beide. GVV Veenwouden werd zevende in de categorie tot en met 16 jaar C en Dwarres Oentsjerk vierde in de B 20 plus.

ModèstoDûns hoort landelijk bij de top en is vaak aanwezig bij Nederlandse kampioenschappen. Voor de dames van de B-categorie twintig jaar en ouder is dat ditmaal nog even afwachten. Ze werden tweede, maar moeten zich komend weekend nog definitief zien te kwalificeren tijdens de laatste voorronde in Waalwijk. Deze jazzdansgroep staat onder leiding van de debuterende trainster Evelien Pijnacker, die zelf bij de vereniging danst in de A-categorie. "We leiden zelf onze trainers op", vertelt Roaitske Slofstra. Het ledenaantal van ModèstoDûns is sterk gegroeid door de komst van een aantal recreatiegroepen van Bewegingscentrum Reset in Burgum, waar ook wordt getraind. "In de recreatiegroepen zitten talenten die kunnen doorstromen naar de wedstrijdsport. Daardoor heeft de vereniging sportief meer mogelijkheden gekregen", zegt Roaitske Slofstra. De toekomst lijkt wel verzekerd, want voor de prijsuitreiking vermaakte een kleutergroep van ModèstoDûns het publiek met een dans op muziek van meidengroep K3.

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 6 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45