De familie Pietersma, eigenaren van paviljoen Om de Dobben en initiatiefnemers van stichting Plak foar Elkenien. Van links naar rechts Regina, Theun, Rennie en Theunis.
De familie Pietersma, eigenaren van paviljoen Om de Dobben en initiatiefnemers van stichting Plak foar Elkenien. Van links naar rechts Regina, Theun, Rennie en Theunis. Foto: Actief Media

Brasserie Om de Dobben vanaf 9 april weer 6 dagen open

Zaken

BURGUM - In het najaar van 2018 opende brasserie Om de Dobben de deuren. Aan de Langelaan 10 - in het buitengebied van Burgum - staat de horecagelegenheid op een unieke locatie. Het grote terras op het zuiden geeft uitzicht op een nieuw heringericht natuurgebied. "Stichting Plak foar Elkenien organiseert hier tal van activiteiten", vertelt ondernemer Theunis Pietersma. Het eerste zomerseizoen staat voor de deur.

Om de Dobben wordt gerund door ondernemersfamilie Pietersma, bestaande uit Theunis en Rennie Pietersma en hun zoon en schoondochter Theun en Regina Pietersma. Met de aanleg van de Centrale As gooiden ze het roer om voor hun boerenbedrijf. In overleg met vele organisaties - van buren en natuurorganisaties, tot dorpsbelangen, de gemeente en de provincie - ontstond Om de Dobben.

Om de Dobben is een brasserie in een natuurgebied waar gewandeld mag worden en waar je niet enkel op de paden hoeft te blijven. "Natuurbeleving is ons doel", zegt Rennie Pietersma. Er is een Jutter-Wombat beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Dit is een rolstoel met brede banden, veel te zien bij stranden en dus ook geschikt voor graspaden. Het natuurgebied ziet er - net aangelegd en vroeg in het voorjaar - nog kaal en zanderig uit. "Maar je ziet het per dag groener worden", zegt Regina. Onder leiding van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga in Feanwâlden is tien hectare weidelandschap heringericht. Er werden droge zones gecreëerd, natte zones, natuurvriendelijke oevers en halfnatuurlijk grasland. Er zijn delen die beheerd gaan worden als akker (met akkerrandenbeheer) en graslanden voor intensieve beweiding. Boomsingels horen van oudsher in deze omgeving, net als de waterspitsmuis waarvoor het leefgebied is geoptimaliseerd.

De Burgumer natuurgids Betty Kooistra geeft met regelmaat rondleidingen. Daarbij vertelt ze allerlei wetenswaardigheden over natuur en de historie. Er stond hier ooit een stins en er zijn vele pingo's.

Vanaf 9 april, als voor Om de Dobben het zomerseizoen begint, is de brasserie geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 22.00 uur, plus op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur. "Of iets langer als het mooi weer is", aldus Rennie.

Locatie met vele mogelijkheden

Overdag kan men hier terecht voor koffie, thee en gebak of een lunch. Van donderdag tot en met zondag, kan men vanaf 17.00 uur dineren. "We hebben vijftig zitplaatsen en een volwaardige kaart. De koks buigen zich momenteel over de menu's om onze gasten bij de start van het zomerseizoen de vernieuwde menukaart te kunnen aanbieden."

De brasserie is open voor passanten, of te huur voor groepen. "In overleg is hier veel mogelijk", vertelt bedrijfsleidster Regina. "De ruimte wordt gereserveerd voor workshops, familie- en personeelsfeestjes of voor bruiloften." Leuk voor toekomstige echtparen is dat Om de Dobben is aangewezen als officiële trouwlocatie. Hierdoor kan bij Om de Dobben het ja-woord worden gegeven en het feest worden gevierd.
 

Kom met de Paasdagen brunchen en eieren zoeken aan de Langelaan 10

Stichting Plak foar Elkenien organiseert zowel eerste als tweede paasdag een eierzoek-evenement op het terrein van Om de Dobben. De brasserie serveert deze feestdagen een paasbrunch.

Eieren zoeken
Groot en klein kan eieren komen zoeken tussen 14.30 en 16.00 uur op zowel zondag 21 april als maandag 22 april. "Onze paashaas verstopt ruim voldoende eieren op het natuurterrein. Onder de eieren zullen een aantal speciale exemplaren zijn. Wie ze vindt, ontvangt een kleine verrassing." "De evenementen die Plak foar Elkenien organiseert zijn doorgaan gratis toegankelijk", vertelt Theunis Pietersma. "Zo ook het eieren zoeken. Zowel gasten, passanten als omwonenden zijn welkom. Meedoen is op eigen risico en kinderen nemen hun eigen begeleiders mee."

Paasbrunch
Brasserie Om de Dobben heeft met Pasen een aangepast aanbod. Op beide feestdagen wordt er een Paasbrunch geserveerd die begint om 12.00 uur. Reserveren is hiervoor noodzakelijk en dat kan via info@omdedobben.nl.

Dineren Met Pasen 's avonds dineren bij Om de Dobben is ook een optie. Hiervoor is reserveren gewenst, maar niet noodzakelijk. "Wat betreft het diner is onze werkwijze op eerste en tweede paasdag niet anders dan andere avonden", vertelt Regina. "We hebben een mooie, vernieuwde menukaart en volop parkeergelegenheid naast de deur." 

Naast brasserie Om de Dobben is er voor kinderen een afgesloten speeltuin en een groot natuurterrein waarin gelopen mag worden. Tijdens de Paasdagen worden in het natuurterrein eieren verstopt.
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36