Eén van de vijftien kerkstatie-kunstwerken in de Grote Kerk vanDrachten, te bekijken op diverse zaterdagen in maart en april.
Eén van de vijftien kerkstatie-kunstwerken in de Grote Kerk vanDrachten, te bekijken op diverse zaterdagen in maart en april. Foto: Actief Media

Kruisweg van Jezus verbeeld in de Grote Kerk

Algemeen

DRACHTEN - De Rooms Katholieke Kerk en Protestantse Kerk Drachten werken samen in de organisatie van een tentoonstelling in de Grote Kerk, Zuidkade 19 in Drachten. Hier worden vijftien kerkstatie-kunstwerken getoond, vorig jaar gemaakt door leden van de rooms-katholieke kerk in Drachten. Ze zijn te bekijken op zes zaterdagmiddagen en ook op zondagen voor, tijdens en na de kerkdiensten.

De titel van de tentoonstelling is: 'Kruiswegstaties uit rooms-katholieke huize'. De kruiswegstaties zijn vorig jaar gemaakt door leden - jong en oud - van de rooms-katholieke kerk ´De Goddelijke Verlosser´. Op de vrijdag voor Pasen, Goede Vrijdag 19 april, wordt wereldwijd 's middags de tijd even stilgezet. In diverse kerken, kapellen of in de open lucht komen gelovigen bij elkaar om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus. Door langs de staties te lopen, volgt men de weg die Jezus ooit moest gaan, "zonder dat je er voor naar Jeruzalem hoeft te reizen", zegt Ad Vermeulen, bij de expositie betrokken namens de Grote Kerk.

De veertien staties (van het Latijnse woord 'statio' of halte) zijn: Jezus wordt ter dood veroordeeld; Jezus neemt het kruis op zijn schouders; Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis; Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder; Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen; Veronica droogt het gezicht van Jezus af; Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis; Jezus troost de huilende vrouwen; Jezus valt voor de derde maal onder het kruis; Jezus wordt van zijn kleren beroofd; Jezus wordt aan het kruis gespijkerd; Jezus sterft aan het kruis; Jezus wordt van het kruis genomen; Jezus wordt in het graf gelegd. Sinds de jaren zestig wordt nog wel een vijftiende statie toegevoegd: Jezus staat op uit het graf.
De vijftien kunstwerken die in de Grote Kerk worden getoond, zijn vooral schilderijen, gemaakt door kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Maar er zijn ook muziekcomposities bij en bloemstukken. Het idee om de kunstwerken te maken kwam vorig jaar op in de rooms-katholieke kerk in Drachten. Maar daar zijn ze maar kort tentoongesteld. "In de rooms-katholieke kerk van Drachten is er eigenlijk niet voldoende plaats voor", zegt Arjen Blonk, die het schilderij bij de vierde statie maakte. Hij is tevens secretaris van de 'RK kerk - locatie Drachten'.

De Werkgroep Centrumkerken Drachten kwam op het idee om ze opnieuw tentoon te stellen, maar nu in de Grote Kerk. De tentoonstelling is nog te bekijken op zaterdagen 23 en 30 maart en 6, 13 en 20 april van 13.30 tot 17.00 uur. Op deze zaterdagen, met uitzondering van goede zaterdag 20 april, wordt er vanaf 16.00 uur muziek gemaakt door een organist of koor. Op 6 april is er vanaf 15.30 uur muziek.

Eén van de 'aanstichters' van de expositie is Rinus de Jong, oorspronkelijk betrokken bij de protestantse gemeente in Drachten. Hij hoopt samen met andere kerken en kerkleden in Drachten in oktober in de rooms-katholieke kerk extra aandacht te schenken aan Maria, de moeder van Jezus. "Want dat witte de protestantse tsjerken eins net goed: wa wie Maria krekt? Yn de roomske tsjerken is sy wol hiel wichtich." Misschien wordt het dan opnieuw een gezamenlijk kunstproject, "over de 20 geheimenissen van Maria", aldus Blonk, Vermeulen en De Jong.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00