Alberto Kinderman is een ondernemer met visie.
Alberto Kinderman is een ondernemer met visie. "Door contracten af te sluiten met meerdere partijen zijn wij flexibel in ons zorgaanbod." Foto: Actief Media

Voor iedereen die wil meedoen in de maatschappij

Algemeen

Royal Werkbedrijf, locatie Heide State in Noardburgum, Quatrebras, levert maatwerk

NOARDBURGUM - Royal Werkbedrijf is er voor iedereen die om één of andere reden niet deelneemt aan de maatschappij, maar dat wel graag zou willen. "Wij denken niet 'in hokjes', maar maken zorgplannen op maat", zegt initiatiefnemer Alberto Kinderman. Royal Werkbedrijf beheert in Noardburgum de locatie Heide State. Het terrein van de boerderij waar jaren geleden een boomrooierij was, wordt omgevormd tot recreatielocatie. "Dat doen we samen met iedereen die hier wil zijn."

In de kantine van Heide State is het warm en op het terras schijnt het zonnetje. Rondom de weides bij de boerderij staan mooie, houten hekken. Achter de houten stal is een grote loods. "Hier wordt aan brommers gesleuteld en hebben we opslagmogelijkheden", zegt Alberto Kinderman tijdens de rondleiding.

''De boerderij bouwen we om tot recreatielocatie''

Dagelijks zijn op Heide State mensen aanwezig. "We hebben mooie ideeën voor dit terrein. We gaan het opnieuw inrichten. De betonplaten op het erf willen we verwijderen en daarvoor in de plaats komen er paden, een moestuin, dierenkampjes, camperplaatsen, appartementen en een tinyhouse. Alle plannen worden duurzaam gerealiseerd."

De te verrichten werkzaamheden hebben geen haast. Aandacht voor de mensen die via Royal Werkbedrijf werken of verblijven, is de prioriteit. "Een nette, ordelijke omgeving, vinden wij van groot belang", zegt Kinderman. "Dat geeft de mensen een prettig gevoel en biedt structuur."

Werk- en verblijfplekken
Op het terrein loopt een grote verscheidenheid aan mensen. Behalve directeur en psychiatrisch verpleegkundige Alberto Kinderman, zijn er de werkvoorbereiders Doede en Freddy. Ongeveer twintig mensen met een zorgindicatie hebben wekelijks onder hun leiding een werk- of dagbestedingsplek. De een komt iedere dag een bakje koffie drinken om meer structuur in zijn leven te krijgen, de ander heeft een vrij zelfstandige taak die wordt uitgevoerd met zijdelings toezicht van de werkbegeleider.

"Maar we hebben hier ook gasten. Gewone recreanten en mensen met een zorgindicatie 'tijdelijk verblijf'. Deze laatste groep overnacht een korte periode in een appartement van Heide State om het thuisfront te ontlasten, de zogenaamde respijtzorg. Ze mogen meehelpen op het terrein of bij de dierenverzorging, maar het hoeft niet. Willen ze gewoon wat rondlopen of genieten op het terras, dan kan dat ook", vertelt Kinderman.

Voor iedereen die zich aanmeldt bij Royal Werkbedrijf wordt een persoonlijk zorgplan opgesteld. Waarom wil iemand bij Royal Werkbedrijf of op de locatie Heide State zijn en hoe kan dat doel worden gerealiseerd? Het antwoord is maatwerk.

Persoonlijke doelstellingen
Royal Werkbedrijf biedt kortverblijfmogelijkheden, beschutte werkplekken en participatieplekken. "Een aantal cliënten verricht werkzaamheden op ons eigen terrein, maar er zijn ook cliënten die werken 'in de buitendienst'. We doen bijvoorbeeld groenonderhoud voor gemeentes of tuinonderhoud voor collega-zorginstellingen."

''Wat is je doel?''

Een jaar om het doel te bereiken

"Onze cliënten begeleiden we binnen een jaar naar hun eigen, individueel gestelde doel," belooft Kinderman. Maatwerk. "Sommige mensen zullen hun hele leven afhankelijk blijven van een beschutte werkplek en begeleiden we naar een locatie waar hij of zij zich het meest thuis voelt. Andere mensen begeleiden we naar misschien zelfs wel een reguliere werkplek. Soms neemt Royal Werkbedrijf cliënten in dienst. "Als wij zien dat iemand eigenlijk best veel kan, maar een werkgever durft het nog net niet aan, dan kan onze dochteronderneming Royal Diensten BV fungeren als uitzendbureau."

Zorgorganisatie nieuwe stijl
Heide State is onderdeel van de franchise-organisatie Royal Werkbedrijf. "Royal Werkbedrijf is een zorgorganisatie nieuwe stijl", zegt directeur Alberto Kinderman. "Dat betekent dat wij flexibel zijn, contracten hebben met veel verschillende organisaties en gebruikmaken van vier verschillende soorten geldstromen in de zorg."
Royal Werkbedrijf heeft contracten met gemeenten die zorg vanuit de WMO realiseren, biedt werkplekken voor mensen die een beroep doen op de Participatiewet, heeft beschutte werkplekken (voorheen sociale werkplaats) en heeft behandelingsplekken beschikbaar die vanuit de zorgverzekeringswet worden gefinancierd.

"Daarnaast verhuren we ook een prachtige recreatiewoning. Het voorhuis van de voormalige boerderij is ingericht als vakantieverblijf en aangesloten bij Belvilla. "In 2015 ontvingen we een Belvilla Award, vanwege onze gastvrijheid en de hoge bezettingsgraad", vertelt Kinderman.

Door het afsluiten van zorgvuldige contracten met diverse partijen staat Royal Werkbedrijf sterk. "Daardoor kunnen we snel en gemakkelijk schakelen en zorg op maat bieden."

Aan dit soort organisaties heeft zorgverlenend Nederland behoefte, is de visie van Alberto Kinderman. "Veel zorgverleners zetten hun eigen aanbod centraal. Wij zetten de hulpvrager voorop en organiseren ons werk en de financiering dusdanig dat wij met ons aanbod bij de cliëntenvraag kunnen aansluiten."

Samenwerking en het delen van kennis vindt ondernemer Alberto Kinderman van groot belang. "Ik werk graag samen. Met de andere ondernemers hier op Quatrebras. Misschien kunnen onze cliënten bij hen aan het werk. Maar ook met andere zorginstellingen. Zorgboerderijen die bijvoorbeeld vastlopen in het huidige zorgsysteem kunnen bij Royal Werkbedrijf terecht voor bedrijfsadvies. Ook asielzoekers, mensen met een bijstandsuitkering of gepensioneerden zijn bij ons welkom. "Voor vrijwilligers is altijd plek. Kennis delen en elkaar helpen is het mooiste dat er is. Vertel je wensen en wij maken afspraken op maat."

Royal Werkbedrijf | Locatie State Heide | Woudweg 17, Noardburgum | 0511-475566 | info@royalwerkbedrijf.nl | www.royalwerkbedrijf.nl

Het terrein van Woudweg 17 in Noardburgum - locatie Heide State - wordt omgebouwd tot recreatielocatie door de cliënten en werkbegeleiders van Royal Werkbedrijf.
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 10 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 11 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 16 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 17 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34