Kunstrijdster Irena Drost belofte voor de toekomst

Algemeen

"Meedoen aan de shows van Disney On Ice lijkt mij leuk, daar train ik voor"

BOORNBERGUM - Nederland is een schaatsland bij uitstek, maar de meeste aandacht gaat uit naar de lange baan en shorttrack. Bij het kunstrijden vervult Nederland een bescheiden mondiale rol. Talent is er zeker wel, zoals de elfjarige kunstrijdster Irena Drost uit Boornbergum, die bij de pupillen regelmatig op het podium staat.

Door Jelle Jeensma

Voor internationaal succes bij het kunstrijden moeten we ver teruggaan in die tijd, om precies te zijn naar 1964 toen Sjoukje Dijkstra goud won op de Olympische Spelen. Joan Haanappel, een andere grootheid uit die tijd, wil met haar Stichting Kunstrijden Nederland jonge kunstrijdsters en -rijders stimuleren de top te bereiken. Irena Drost heeft Facebookcontact met Joan Haanappel. "Misschien komt ze nog eens kijken bij een wedstrijd van mij", hoopt ze.

Irena Drost is een beweeglijk meisje, dat gracieus dansend over de ijsvloer zwiert en de basale oefeningen bij dit ballet op schaatsen al goed onder de knie heeft. Vorig jaar was ze vaak succesvol en onlangs werd ze tweede bij de wedstrijd om de Frieslandbokaal met deelnemers uit het hele land. Ook maakt ze deel uit van de talenten van Gewest Friesland. Ze woont bij haar grootouders Mariejose Nieuwen-
stein en Dick Koedoder. Die brengen haar een paar keer per week naar ijsstadion Thialf in Heerenveen. Daar traint ze bij Kunstschaatsclub Thialf. Irena kwam min of meer toevallig in aanraking met het kunstrijden, toen de kunstschaatsclub in Heerenveen een open dag hield. "De oefeningen gingen mij goed af, ik had er meteen aardigheid in en toen ben ik lid van de club geworden. Ik vind kunstschaatsen leuk." Met begeleiding van haar trainers Carla Hoving en Paul Carrington komt ze op een steeds hoger niveau. "Ik maak sprongen en pirouettes", zegt ze.

Ook schaatstechniek en houding zijn belangrijk bij het kunstschaatsen. Irena beheerst de verschillende sprongen al goed en ze probeert nu de axel onder de knie te krijgen. Als ze deze stijlfiguur beheerst, wordt ook de moeilijkheidsgraad bij de andere onderdelen groter en de kür uitgebreid. Ze schaatst haar kür in speciale kunstschaatskleding op muziek van de Smash Brothers. "Het tempo in de muziek bepaalt hoe snel je schaatst en wanneer je de oefeningen uitvoert", zegt grootmoeder Mariejose Nieuwenstein. In iets meer dan twee minuten moet Irena haar oefening aan de jury tonen. Ze traint met plezier drie keer per week in Thialf. Het talent wil steeds beter worden en heeft daar veel voor over. Ze wil later meedoen aan grote toernooien, maar Disney On Ice lijkt haar de leukste uitdaging. Tijdens die shows worden sprookjesfiguren van Disney door schaatsers tot leven gebracht. "Die shows zijn in de hele wereld te zien", vertelt Irena.

Mariejose Nieuwenstein hoopt dat talenten als Irena de kans krijgen tot ontbolstering te komen. "Kunstschaatsen is toch een wat ondergeschoven kindje. De meeste aandacht gaat naar het lange baan schaatsen. Door veel energie in het kunstschaatsen te stoppen komt de sport op een hoger plan. Jonge kunstschaatsers als Irena ervaren bovendien wat discipline betekent en ze leren om te gaan met anderen."

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 8 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 9 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 10 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 11 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21