Eén van de eerste repetities die zal uitmonden in de try out van het iepenloftspul in Oudega, op 16 mei 2019.
Eén van de eerste repetities die zal uitmonden in de try out van het iepenloftspul in Oudega, op 16 mei 2019. Foto: Actief Media

'De Riedselman fan Aldegea' straks iepenloftspul

Algemeen

Repetities in een boerenschuur onder leiding van Brecht Wassenaar

OUDEGA - In het dorp Oudega (Sm.) komt weer een 'iepenloftspul'. Het was bedacht voor het jaar 2018, het Culturele Hoofdstadjaar van Leeuwarden en Fryslân. Maar toen dat niet lukte, zijn de intitiatiefnemers niet bij de pakken gaan neerzitten: dan maar een jaar later. Al sinds september zijn ze aan het repeteren, eerst in een zaaltje in het multifunctionele centrum De Gearrin en sinds kort in een klein toneeldecor in een boerenschuur, ook in het eigen dorp.

Remco Klop schreef speciaal voor Oudega: 'De Riedselman fan Aldegea'. Het wordt in mei dit jaar opgevoerd in de tuin van de familie De Vries aan de Sânbuorren in het dorp. Daar wordt in maart een enorm toneeldecor opgebouwd, waar dan op gerepeteerd kan worden. Vooreerst moeten de acteurs en regisseur Brecht Wassenaar zich ietwat behelpen met een 'klein' decor in een verbouwde boerenschuur.

Het is al zo'n tien jaar geleden dat in Oudega het stuk 'Hector' werd opgevoerd. De Kulturele Kommisje van Oudega nam contact op met toneelvereniging 'Op 'e Nij bigoun' en die zag het wel zitten om weer eens een grote productie op de planken te zetten.

Na een tip van Tamara Schoppert (betrokken bij Tryater) kwamen ze terecht bij auteur Remco Klop. De commissie had al iets in gedachten, op basis van een verhaal uit het verleden: over een 'vreemde' man (afkomstig uit onbekende streken), die bekend stond vanwege het feit dat hij veel raadsels vertelde.
"Mei dit gegeven is Remco Klop oan 'e slach gien, mei as risseltaat in foarstelling oer Hattum Alleman junior, dy't op in dei om 1808 hinne it beslút nimt alles achter him te litten om op reis te gean."

Het publiek is getuige van zijn vertrek, zijn reis en vooral zijn verblijf in Oudega. Daar komt hij nogal in moeilijkheden. Klop schreef het stuk in het Nederlands, dat is daarna in het Fries vertaald. De regie is in handen van de nieuwe regisseur van 'Op 'e Nij Begoun', Brecht Wassenaar. Samen met de acteurs heeft ze af en toe tijdens de repetities nog flink aan de tekst gesleuteld.

"It is slagge om in moaie ploech gear te stallen, neidat earst in tal ynformaasjejûnen hâlden binne. Ek oan frijwilligers dy't op allerhande gebiet ynset wurde kinne, is gjin gebrek", melden de organisatoren.

Er doen circa 25 mensen mee aan het stuk. De hoofdrollen zijn: Hattum Alleman (door Bennie Post), Feike Draaisma (door Bartele de Boer), De Grytman (Tseard Kuipers) en Aagje (door Atty van der Plaats).

Met zijn allen hopen ze het publiek vier onvergetelijke avonden te bezorgen. De speeldata staan vast: donderdag 16 mei try-out, première op vrijdag 17 mei en daarna nog voorstellingen op zaterdag 18 mei, vrijdag 24 en zaterdag 25 mei en - mede vanwege het weer - reservedata op donderdag 23 en zondag 26 mei.

De kaartverkoop begint op 1 maart. De entree is per persoon 15,00 euro, inclusief een consumptie. De kaarten zijn te bestellen op de speciaal aangemaakte website: www.deriedselman.nl en op de bijbehorende Facebook-pagina.

De gemeente Smallingerland betaalt vijfduizend euro subsidie voor het tot stand brengen van het iepenloftspul.

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 1 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00